BRICS: ellensúly az IMF és a Világbank uralmával szemben


Miközben a nyugati sajtó már temetné a BRICS országokat, új nemzetközi fejlesztési bankot hozott létre Oroszország, Kína, Indai, Brazília és Dél-Afrika.

A dél-afrikai Durbanben tartott konferenciát az úgynevezett BRICS országok, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.

A találkozót megelőzően a nyugati lapok tele voltak olyan írásokkal, amelyek lényegében elsiratták a korábban rendkívül gyorsan fejlődő országok gazdaságát és magát a találkozót is kudarcnak tüntették fel.

Csakhogy a tények nem egészen ezt mutatják.
A durbani konferencián azt is elhatározták, hogy a BRICS országok létrehozzák saját hitelminősítő intézetüket. Közelebb került a BRICS Fejlesztési Bank ötletének megvalósítása 50 milliárd dolláros tőkével azzal a céllal, hogy segítse az infrastrukturális és a fenntartható fejlődési projektek finanszírozását.

A Nyugat pénzügyi rendszere tehát újabb kihívást kap akkor, amikor ma már a kínai állam egyedül több kölcsönt nyújt a világ országainak, mint a washingtoni Világbank.
Azt senki nem tagadja, hogy a gazdasági növekedés a BRICS országokban lassult. De ez a lassulás például Kínában 8 %-os, ami – írja a mai Le Soir című belga lap – Kína gazdasága esetében azt jelenti, hogy 11 és fél hét alatt egy Görögországnyi gazdaságot hoz létre.
Hogy a nyugati rettegésnek nagyon is van alapja a fentieken kívül is, azt mutatja Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentése, aki azt szeretné, ha a BRICS országok teljes stratégiai együttműködési mechanizmust hoznának létre, amely révén együttesen kereshetnének megoldásokat kulcsfontosságú globális politikai kérdésekhez.

Ez természetesen közös BRICS külpolitikát is jelent.
Ha ennek fel akarjuk mérni a jelentőségét, gondoljunk arra, hogy az olyan csoportok, mint például a Bilderberg, hozhatnak bármilyen döntést is a világ sorsáról, ezután titkos terveiket és vágyaikat már nem csak Kína módosíthatja, illetőleg vétózhatja, de – ha ezen országok összefogása létrejön – a földrésznyi országnál is hatalmasabb ellenerő.

Ordosz műhely
alfahir.hu

Megjegyzések