Egyre aggasztóbbak a hadgyakorlatok: mitől félnek ennyire az államok?

Mint ahogy az elmúlt napokban értesülhettünk róla, nem csak az Egyesült Államokban, Oroszországban és Svájcban, hanem Magyarországon is és számos más európai államban kezdték meg illetve jelenleg is tartanak nagyszabású hadgyakorlatokat. Ugyanakkor szólnak a hírek európán kívüli országok hadgyakorlatairól is.
A NATO szintén bejelentette, hogy ismét Európára összpontosít, egyre szaporodnak a hadgyakorlatok a kontinensen, főként a legingatagabb régióban, a mediterrán térségben – emeli ki az AFP hírügynökség a „Ragyogó tengerész 13” elnevezésű gyakorlatról küldött beszámolójában.

A NATO ma megkezdte az elmúlt tíz év legnagyobb szabású stratégiai katonai hadgyakorlatait, a Steadfast Jazz-t.

Ez a hadgyakorlat hét év óta a NATO legnagyobb szabású tengeri manővere, amelyen szeptember 25-e óta 23 hadihajó és mintegy ötezer ember vesz részt . Október 6-ig lezártak egy nagy területet a Tirrén-tengeren, Szardíniától délre, hogy ott megteremtsék a válsághelyzetek körülményeit: klasszikus tengeri összecsapást, légi támadást, terrorcselekményt, mentőakciót. A Cavour olasz repülőgép-hordozó hajó körül Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Törökországból érkezett fregattok, rombolók, aknaszedő és tengeralattjáró-vadász hajók köröznek. A 28 tagállamból 12 ország vesz részt a manőverben.
Az Active Guardian 2013 nevű, egyébként nemzetközi jellegű gyakorlatozás során a Magyar Honvédség Műveleti Vezetési Rendszerér tesztelik, olyan körülményeket szimulálva, mintha egy egész országra kiterjedő katasztrofális esemény, illetve idegen erők támadása történt volna.
Legfőbb érdekessége a dolognak az, hogy, ezúttal az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják a játékba, tesztelik, hogy azokat milyen gyorsan lehet szolgálatba állítani, és milyen hatásfokkal képesek ellátni a feladatokat.
A három részből álló hadgyakorlat első fázisa az állomány feltöltése a tartalékosok bevonásával. A második lépés a fegyveres konfliktusok kezelésének gyakorlása, az eredményesség, hatékonyság növelése. A harmadik szakasz forgatókönyve egyelőre még nem ismert, de érdekes, hogy abban immáron az USA, illetve a szerb haderő egyes csapatai is részt fognak venni.
A hadgyakorlat október 18.-án ér véget.
Nézzük egy kicsit részletesebben, mi is ez a hadgyakorlat:
Október 1-én kezdődött és két héten át tartta a Magyar Honvédség (MH) legnagyobb őszi kiképzését a Bakonyban – közölte az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium (HM). 
A HM tájékoztatása szerint az Őszi Össztűz elnevezésű összhaderőnemi hadgyakorlatot Veszprém és Várpalota közelében a Hajmáskéri Központi Gyakorló és Lőtéren tartják. Összesen több mint 1400 katona csaknem 200 technikai eszközzel vett részt a gyakorlaton. A fő alakulatok mellett az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH Bakony Harckiképző Központ is nagy erőkkel közreműködött az őszi kiképzési eseményen.
A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának irányítása alatt megrendezett gyakorlaton a harcoló alakulatok az aktuális kiképzési feladatait végzik. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár aknavető és páncéltörő lövészetet, az MH 25. Klapka György lövészdandár harcászati kiképzést és gépesített lövészetet, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj lövészetet, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pedig föld-levegő lövészetet tartott.
Csakhogy nincs hivatalos jelentés arról, mi az oka ennek a hadgyakorlatnak.
Figyelemreméltó az is, ami Ukrajnában történik. Az ukrán államfő ugyanis a Sztugna-P típusú, újonnan kifejlesztett rakétákat próbálta ki az ukrán szárazföldi és légierő közös bemutató gyakorlatán. A rakéták kilövése után Volodimir Zamana, a fegyveres erők vezérkari főnöke az ukrán hadseregben rendszeresített különféle fegyverzettípusokat mutatott be az elnöknek.
“Ma van az első napja az utolsó sorkatonai bevonulásnak” – mondta Janukovics, emlékeztetve rá, hogy a jövő évtől Ukrajna a haderőreform keretében átáll a hivatásos katonaságra. Az elnök szavai szerint már most 60 százalékban szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot a hadseregben.
A védelmi minisztérium korábbi közlése szerint október-november folyamán 10,8 ezren kapnak katonai behívót. Ötezer fiatalt soroznak be közülük a hadsereghez, 4800-at a belügyi alakulatokhoz, ezret pedig az állami közlekedési szolgálat különleges alakulataihoz.
Még ha véletlenül is történnek ezek a hadgyakorlatok, rendkívül szokatlan az egybeesésük. Ha pedig nem véletlen, akkor mi az, ami miatt ennyire rettegnek az államok? A társadalomtól félnek, vagy valami egészen mástól?
Bár a hírek elvétve szólnak a hadgyakorlatokról, ha ezeket összerakjuk, akkor láthatjuk, hogy itt bizony valami készül. Nemzetközi szinten egy jól megszervezett felkészülésnek lehetünk a szemtanúi, melyet erre az időszakra terjesztettek ki, ám ez további kérdéseket vet fel. Vajon megvédeni akarnak minket, vagy ellenünk fordulni?
Hihetetlen Magazin / paranormal.hu

Megjegyzések

vojtyek üzenete…
Üdvözlet! A Bakonyban megtartott gyakorlat összhaderőnemi gyakorlat volt, amelyet már régóta terveztek hiszen az utóbbi években nem volt ilyen jellegű felkészítés, hogy a különböző alakulatok így, ilyen formában gyakorolhattak volna együtt. Emellett olasz-szlovén-magyar csereszakasz kiképzés is volt, ez is mostanra volt beütemezve.

Nézzük sorba.

"Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár aknavető és páncéltörő lövészetet" -részben ütemezve volt ez is az őszre, ők voltak a magyar részei a csereszakasz kiképzésnek, illetve támogatták a 25-ösök gyakorlatát.

"Az MH 25. Klapka György lövészdandár harcászati kiképzést és gépesített lövészetet" - ők voltak az összehaderőnemi gyakorlat főereje. Rájuk épült a gyakorlat.

"az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj lövészetet" - nem csak azt. Ők felderítő és kiemelési feladatot hajtottak végre, ugyanúgy támogatva a gyakorlatot, ez volt az egyik mozzanat.

"MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pedig föld-levegő lövészetet tartott" - szintén zenész, támogatták a Klapkások harcát.