Magyarország jobban teljesít? Csökken a munkanélküliség(?) Durva elképzelések szerint Magyarországon a munkanélküliek száma megközelíti az 1 milliót.

http://patacsipilvax.hu A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusban 497 200 álláskeresőt tartott nyilván Magyarországon. Az állástalanok száma júniushoz képest nem változott, de az előző év azonos hónapjához képest több mint 30 ezerrel csökkent – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján olvasható legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.
“Az NMH kiemeli, hogy ezzel június után az év hetedik hónapjában is az 500 ezres szint alatt maradt a regisztrált álláskeresők létszáma. 2013 júniusa előtt legutóbb 2008 decemberében volt 500 ezer alatt a foglalkoztatási szolgálatnál nyilvántartott álláskeresők száma; akkor 477 400-an szerepeltek a regiszterben.
Júliusban a legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, e két megyében élt az állás nélküliek több mint 21 százaléka.
Az álláskeresők kevesebb mint fele, mintegy 225 ezer ember volt jogosult pénzbeli ellátásra: több mint 20 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült.
Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013.  második negyedévében 449 300 volt, amely 10,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg.”
Mindig mondtam, hogy a statisztika csak arra jó, hogy kitöröljük vele a …szemünket. Vagy ahogy Churchill mondta, csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam.
Nézzük a szöveget és nézzük a grafikont. Szövegben: júliusban 497.200 álláskereső volt nyilvántartva, a grafikon viszont júniusban még csak 449.300 munkanélkülit mutat. E szerint egy hónap alatt közel 48 ezerrel több. Vagy van különbség a munkanélküli és az álláskereső között? Először is az 1991. évi IV. törvény értelmező rendelkezései (58. §) nem definiálja a munkanélküli fogalmát, csak az álláskeresőét. Ez röviden: elmúlt 16 éves, nem tanul nappalin, öregségi nyugdíjban, egyéb ellátásban nem részesül, stb… együttműködik a munkaügyi hivatallal és a lényeg: akit az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart.
Nos, mindenki nagyon jól tudja, hogy ismeretlen azok száma, akiknek már nincs értelme együttműködniük a foglalkoztatási szervvel, vagyis nincsenek is nyilvántartva. Ők az úgynevezett látens munkanélküliek, vagy álláskeresők? Mert nekem továbbra is gond a két fogalom. Ugyanazt jelenti, vagy mást takar?  Ha valaki veszi a fáradságot és a törvény szövegében visszamegy és megnéz egy korábbi időállapotot, akár 2001-re, vagy 1998-ra, látni fogja, hogy akkor csak munkanélküli volt, de azt nem is definiálta a törvény, mert nem sok értelme van. Akinek nincs munkája, az munkanélküli, minden más a jogászok szarkeverése.
Azt már csak a józan ész diktálja, hogy aki álláskereső, az munkanélküli, de aki munkanélküli, nem biztos, hogy álláskereső. Mert már több éve kiesett a foglalkoztatási hivatal látóköréből, és akkor még nem számoltam a több tízezres fekete munkából élőt, aki szintén nem működik együtt. Durva elképzeléseim szerint tehát Magyarországon a munkanélküliek (nevezhetjük őket álláskeresőknek is) száma megközelíti az 1 milliót.
És akkor vessünk még egy pillantást a grafikonra. 2013. júniusban a foglalkoztatottak száma: 3.931.400, vagyis közel négymillió. Ugye ezt nem gondolta komolyan a foglakoztatási hivatal? Mert valamikor egy évvel ezelőtt a NAV olyan adatokat közölt, hogy (adófizetésből számolva) alig több, mint egymillió ember tartja el az országot. Hol van a különbözet a NAV és a Nemzeti Foglakoztatási Hivatal adatai között? Ja, ott, hogy a Munkaügyi Központok Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal nevet kapták a nagy nemzeti keresztelkedésben.
Hagyjuk a süket dumát elvtársak. 


Mi történhetett februárban, hogy a folyamatosan növekvő munkanélküliség mutatóját keményen letörték? Hát persze a 200 000 fő felé igyekvő közmunkások száma az azért nem kicsit segített a dolgon. Valójában tízezrével válnak munkanélkülivé. ...2012 nyara és 2013 nyara között több mint 50 000-re több volt a munkanélküli, ha nem számítjuk be a közmunkásokat.

(forrás: MTI)

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Jolene tudni az a tobb 100ezer ember aki kenyszerbol vagy kivancsisagbol elhagyta az Orszagot melyik statisztikaban szerepel? Hol vannak azok akik mar 10-15 eve valahol mas orszagban vakarjak a SZ@RT a zsebukben diplomajukkal? Ugyan az egesz cask Nepvakitas. Azok akik kiesnek a rendszerbol mar semmi statisztikaban nincsennek nyilvantartva. A KORMANY EZEKET LEGINKABB ELVE ELTEMETNE!