Kína védelmi kiadásai 12,2 százalékkal nőnek. Kína bejelentette határozott választ adnak bárkinek


2014-ben Kína védelmi kiadásai 12,2 százalékkal nőnek, ami 132 milliárd dollárt jelent. Ez olvasható abban a beszámolóban, amelyet az ország legfelsőbb törvényhozói szerve, a népképviselők országos gyűlése ma megnyíló 2. ülésszaka vitat meg.

A 2013-as esztendőben 117,7 milliárd dollárt költöttek védelmi célokra, ami 10,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
A kínai katonai kiadások növekedése aggodalmat vált ki azoknak az államoknak a körében, amelyeknek területi vitái vannak Pekinggel.

Kína bejelentette, hogy az ország fegyveres erői határozott választ adnak bárkinek, aki arra vetemedik, hogy megsértse a békét a térségben. Ezt a kínai Népképviselők országos gyűlésének sajtótitkára, Fu Ying jelentette ki.

Fu Ying szavai szerint Kína a békés konfliktusrendezés híve, az ország hadserege pedig kivételesen a védelmi céloknak szolgál. Peking azonban hajlandó hatékonyan reagálni a béke megsértésre.
Fu Ying nyilatkozatai akkor hangzottak el, amikor újból kiéleződött Kína és Japán, Kína és Dél-Korea viszonya. Mind a három ország területi igényekkel lép fel egymással szemben. A három ország képviselői rendszeresen éles nyilatkozatokkal lépnek fel.
forrás Oroszország hangja 

Megjegyzések