Hidegháború: szankciók, az Egyesült Államok 600 katonát küld Kelet-Európába, új hadihajó a Fekete-tengeren, a NATO szélesedik Oroszország határában
John Kerry csontember egy diplomáciai konferencián arról beszélt, hogy a hidegháború ideje alatt a dolgok sokkal kezelhetőbbek voltak, mint manapság. „Akkor hozhattunk volna igazán rossz döntéseket és még úgy is győztesen jöttünk volna ki, mert mi voltunk a világ legnagyobbja, de ez mára már nem igaz.” –mondta.

Aztán beszél az akkori bipoláris egyszerűbb világrendszerről, majd rátér a mai multipoláris világ zavaros berendezkedésére, amelyben most sikeresen kellene lavírozni…”…egy olyan világban, ahol a változás jön és jön, egyre gyorsabban.” A cél pedig, hogy „… az Egyesült Államok a legerősebb pozícióba helyezze magát, hogy szembenézzen a kihívásokkal és megkaparintsa a holnap lehetőségeit.”

A beszédét pedig egy újabb hidegháború fényében teszi, miközben szócsatát vív orosz kollégájával az ukrajnai válság miatt, ami persze csak ürügy.

A Nyugat nem akar enyhülést Kelet-Európában…valahogyan fenn kell tartani, hogy megindokolja védekezőnek látszó katonai felpuffasztását a térségben.

Szankciókkal fenyegetik Oroszországot, miközben a vállalatok vezetői óvva intenek ettől és figyelmeztetnek, hogy azt maguk is megszívnák és mindenki más is. A Kelet és a Nyugat tengely szétválása szankciók nélkül is történik. A lényeg a folyamat hangulatában és sebességében van.

Kelet-Ukrajnában már egy politikust is megkínoztak és megöltek, amellyel csak még inkább mérgesítik a helyzetet. Újabb „anti-terrorista” hadműveletet indított Kijev a gyilkosságok miatt.


Olekszandr Turcsinov elrendelte a terrorellenes műveletek felújítását Ukrajna keleti részén a BBC információi szerint. Az ügyvivő államfő szerint a terroristák az egész donyecki medencét túszul ejtették, és meggyalázzák a genfi megállapodást Oroszország tudtával. -írja egy lap.

Azt nem hiszem, hogy most fel is akarják robbantani a térséget, inkább csak a feszültség fenntartása a cél és az, hogy Oroszország tegyen valami csúnya dolgot, ami után tényleg odalehet vágni nekik és bebizonyítsák a világnak, hogy most ki az agresszor. Egyenlőre szerintem várnak, amíg kiépülnek a védelmi állások.

A Nyugat tökölődése bizonyos kérdésekben csak egy pszichológiai játék, amellyel csak azt akarják beadni, hogy a Nyugat mérsékelten kezeli a dolgokat.
Mialatt folyik a diplomáciai haddelhadd, közben… a Pentagon, ill. a NATO folyamatosan építi ki katonai állásait Oroszország határában.

Az Egyesült Államok 600 katonát küld Lengyelországba, Litvániába, Lettországba, Észtországba (nyilván többet szeretnének küldeni, ezreket, de abból botrány lenne: Moszkva akkorra már jogosan agresszióval vádolhatná a Nyugatot, de ezt ügyesen elkerülik.)
…és egy hadihajót a Taylor rakétahordozó fregattot rendelték a Fekete-tengerre. Az utóbbi időben nagy a mozgás arrafelé. A minap a NATO „A delfin napja” c. filmben megismert, s hasonló harci delfineket tesztel a tengeren.

Két hete érkezett a Fekete-tengerre a Donald Cook amerikai romboló, amely Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel van felszerelve. Amerikai hadihajók február eleje óta állomásoznak a Fekete-tengeren. Elsőként a Taylor fregatt és a Mount Whitney parancsnoki hajó érkezett. A fregatt azonban Törökország partjainál zátonyra futott, és emiatt túllépte a Fekete-tengeri jelenlétre vonatkozó, montreux-i egyezményben meghatározott határidőt. A fregatt Görögországban javításon esett át, és most visszatért a fekete-tengeri szolgálatra.Jelenleg Vicenzában egy olaszországi amerikai bázison hadgyakorlatozik a 173dik Airborne Brigade Combat Csapat, akik aztán átutaznak a Baltikumba hadgyakorlatra.

A NATO a levegőben, a vízen és a szárazföldön is növeli jelenlétét az ukrán válságra adott válaszként – közölte szerdán Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára. Rasmussen az operatív részletek ismertetése nélkül elmondta, hogy a balti államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén, és szükség szerint máshol is. Emellett a szövetség a szárazföldi csapatok felkészültségét is fokozza. Rasmussen azt is tudatta, hogy a tagállamok felülvizsgálják és megerősítik védelmi terveiket."Azonnal nekilátunk, hogy ezeket az intézkedéseket megvalósítsuk, és szükség esetén a következő hetekben és hónapokban újabbak követik majd ezeket" 
…és mit csinálnak az oroszok?

A héten az orosz és a fehérorosz védelmi miniszter beszéli meg a két ország légvédelmi rendszereinek az összehangolását, amit egy hadgyakorlaton tesztelnének. Aztán Putyin bejelentette, hogy egy összevont haditengerészeti bázist építenek a sarkkörön. Ezek egyértelműen reagálások a NATO terjeszkedésére.   


Mindkét oldal nagyon nagy hangsúlyt fektet a légvédelemre ill. a rakétavédelemre, hiszen egy következő nagy háborút a levegőben vívnák meg inkább. Talán ennek felismerése az oka annak, hogy manapság kevés katonai személyzettel is ütőképes lehet pl. a NATO/USA.


Ők is készülnek, …készüljünk mi is!

Megjegyzések