Kínai hajók tűztek össze vietnamiakkal a Paracel-szigeteknél

Kínai és vietnami hajók ütköztek össze a Dél-kínai tenger vitatott hovatartozású területén szerdán, amikor Vietnam megpróbálta megakadályozni egy kínai olajfúró platform üzembe helyezését - közölték vietnami tisztségviselők.
A kínai hajók szándékosan, orral nekimentek a vietnami hajóknak, és vízágyúkból záport zúdítottak rájuk - közölte Ngo Ngoc Thu, a vietnami parti őrség parancsnokhelyettese. Számos tengerész megsérült, több hajó megrongálódott. 
A vietnami hadihajók annak akarták elejét venni, hogy a kínai olajipari berendezést rögzítsék a tengernek azon a részén, ahol megkezdődne az olajkitermelés. Az olajfúró platformot a múlt hét végén vontatták a Paracel-szigetek közelébe. 
Szakértők úgy vélik, ha egyik fél sem enged, akkor összetűzések robbanhatnak ki a két ország haditengerészete között. Évek óta ez volt a legsúlyosabb incidens a két ország között a Dél-kínai-tenger kőolajban, földgázban és halban gazdag, stratégiailag is fontos területén, amelynek egyes részeit Kína, a Fülöp-szigetek és Vietnam is a sajátjának tekinti. Az elmúlt időszakban a régióban több incidens is volt Vietnam és Kína, illetve a Fülöp-szigetek és Kína között. 
Tran Duy Hai, a vietnami külügyminisztérium tisztviselője Hanoiban tartott sajtóértekezletén szerdán arról számolt be, hogy kínai hajók május negyedikén szándékosan nekiütköztek két vietnami hajónak. Hozzátette, a levegőből is támogatott hajók szándéka az volt, hogy megfélemlítsék a vietnami hajók legénységét. 
Hanoi felszólította Pekinget, hogy az ügyben tartsanak magas szintű találkozót, és a kérésre kapjon választ. Vietnamban hangoztatták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vitát békés eszközökkel rendezzék.
Két, név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta, hogy Vietnam 29 hadihajót és őrhajót vezényelt az olajfúró platform közelébe, amikor nyilvánvalóvá váltak Kína szándékai. Egy magát megnevezni nem kívánó vietnami tisztviselő azt is elmondta, hogy az olajfúró platformot kísérő kínai hajók száma felülmúlta a vietnamiakat. 
Egy kínai diplomata úgy vélekedett, hogy a vietnami haditengerészeti erők bevetése olyan erődemonstráció, amelynek célja a kínai olajfúró torony visszarendelésének elérése. Peking korábban bejelentette: nem engedi, hogy külföldi hajók 4,8 kilométernél közelebb menjenek az olajfúró platformhoz, amely szerinte a saját területén (vizein) tartózkodik. 
Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos szerdai sajtóértekezletén hangoztatta, hogy az olajfúró platform kínai felségvizeken van, ezért az olajfúrás ott "normális és törvényes". A vietnami fél zavaró tevékenysége ugyanakkor sérti Kína szuverenitását - tette hozzá.
Kína 1974-ben vonta ellenőrzése alá a Paracel-szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a szigeteket övező vizekre.

Megjegyzések