Moszkva azonnal válaszolni fog a NATO-erőknek az orosz határ közelében való fokozására

Oroszország nem fogja közömbösen figyelni, amint a NATO haderőinek jelenlétét fokozza Közép-és Kelet-Európában. Azonnal megfelelő választ ad erre, amennyiben a NATO egyoldalúan ilyen lépésre szánja el magát. Ezt Oroszország NATO-nagykövete, Alekszandr Grusko jelentette ki, az atlanti szövetség kétnapos brüsszeli védelmiminiszteri találkozója során elhangzott nyilatkozatokra reagálva.

Grusko rámutatott, hogy Oroszország nem fokozta katonai jelenlétét a térségben és szigorúan betartja nemzetközi, többek között katonai kötelezettségeit. „A NATO-nak meg kell értenie, hogy erre az útra lépve, aligha számíthat arra, hogy ezt „visszafogottsággal fogjuk viszonozni” az erők szétbontakoztatása terén. Azonban ez nem a mi választásunk” – figyelmeztetett az orosz NATO-nagykövet.

A brüsszeli találkozón június 4–5-én az ukrajnai események kapcsán „a NATO biztonságát fenyegető újabb veszélyeket” vitatják meg. Tegnap a NATO-találkozó küszöbén Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy újabb egymilliárd dollárt utal ki az USA európai katonai jelenléte szilárdítására. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az első napi ülések után röviden körvonalazta a 28 tagország minisztereinek megállapodásait.

 

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy növeli katonai jelenlétét Európában, több katonát vezényelve a térségbe – jelentette ki Barack Obama kedden Varsóban. Az amerikai elnök erről azután beszélt, hogy tárgyalt Bronislaw Komorowski lengyel államfővel. Elmondta: felkérte az amerikai kongresszust, hogy egymilliárd dollárig terjedő összeggel támogassa ez irányú erőfeszítéseit, ugyanakkor felszólította a NATO-országokat, fokozzák szerepüket a szövetség kollektív védelmi rendszerében, még akkor is, ha Washington képes „nagyobb terhet viselni, mint a kisebb szövetséges államok”. A lengyel elnök rendkívül fontos döntésnek nevezte, hogy az ukrajnai orosz beavatkozásra válaszul Amerika fokozza a katonai jelenlétet Európában. - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/novelne-az-europai-katonai-jelenletet-az-amerikai-elnok#sthash.44M9l3Xb.dpuf

 

Megállapodtunk, hogy folytatjuk a NATO kollektív védelmének szilárdítását, pótlólagosan járőrszolgálatot fogunk teljesíteni a légtérben és a tenger felett. Megállapodtunk a csapatképzési programok bővítéséről.
A NATO hadiflottájának jelentősebb fekete-tengeri és balti-tengeri jelenlétéről van szó. A védelmi tárcák vezetői megállapodtak a szövetség folytonos jelenléte bővítéséről, beleértve újabb bázisok esetleges létesítését.

Még az Egyesült Államokban is számos szakértő osztja azt a véleményt, hogy a NATO kihasználja az ukrajnai helyzetet saját maga újjáépítése és annak érdekében, hogy elérje a hadügyi költségek növelését. Az ukrajnai válsághoz a NATO döntéseinek vajmi kevés köze van, összekapcsolásuk mesterséges – véli a Reagan-kormányzat egykori pénzügyminiszter-helyettese, a Politika-gazdasági Intézet elnöke, Paul Craig Roberts. „Különböző térségekben válságok rotációjára azért van szüksége az Egyesült Államoknak, hogy ne tűnjön el az ürügy a NATO és a Pentagon óriási hadikomplexumába irányuló befektetésekre. Egyfajta szélhámos kuruzsló fellépésére hasonlít ez, aki poloskák özönét zúdítja a városra, csakhogy aztán rovarirtó szert adjon el a helybelieknek. Washington előbb tiltakozással fertőzte meg Kijevet, aztán államcsínyt finanszírozott, juntát juttatott hatalomra, most pedig lefölözi a tejfölt a „Mentsük meg Kelet-Európát” szólamokról – mondta Paul Roberts. A hidegháború efféle új kiadása rendkívül veszélyes lenne. Ezzel az utóbbi 30 év stabilitásának vetne véget.

A NATO eredeti célja Európa a Szovjetunióval szembeni védelme volt. Azonban a Szovjetunió felbomlásával a veszély elpárolgott, és a szervezetet már akkor fel kellett oszlatni. Ehelyett Washington úgy látta, hogy a Szovjetunió felbomlása jogot ad Amerikának arra, hogy az egész világ hegemónja legyen. A NATO ennek lett a fő eszköze. Ennélfogva a 21. évszázadban láthatjuk, amint a NATO Afganisztánban folytat háborút, megbuktatja a líbiai kormányzatot, elnyeli a volt Szovjetunió részeit, ill. erre készül. Ukrajnára és Grúziára gondolok.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_06_04/273158434/


Megjegyzések