A Baltikum Oroszország ellen kívánja irányítani a NATO/USA rakétavédelmi rendszertVarsó és a balti országok a NATO szeptember 4-5-én esedékes Wales-i csúcstalálkozóján -amin Oroszország nem kíván részt venni- javasolni kívánják, hogy hivatalosan jegyezzék be Európában az amerikai rakétavédelmi rendszert mint olyant, amelyik Oroszország megfékezésére irányul -áll az Oroszország hangja oldalán.

Moszkva már régen megértette, hogy a lengyelországi és romániai álláskörzetnek semmilyen köze sincs Európa Iránnal, ill. Észak-Koreával szembeni védelméhez. Amennyiben az Egyesült Államok partnereinek javaslata támogatásra talál, ez a Kreml által régóta ismert tény megállapításának bizonyul.

Varsó és a balti országok vonatkozó Oroszország elleni terveiről a német Der Spiegel jelentett meg írást.

Furcsamód az európai rakétavédelem új architektúrájáról a balti országok és Lengyelország kiabál. Ugyanis sem Varsó, sem a Baltikum nem volt a rakétavédelmi rendszer eszméjének szerzője, ill. kidolgozója. A szerzőség itt teljes egészében az USA-t illeti meg. Inkompetens emberek komolytalan szavairól van szó, bár természetesen világos, hogy ki áll a kezdeményezés mögött – véli Szergej Oznobiscsev elemző.

Az európai rakétavédelmi rendszer problémája ilyen felvetésének abszurditása nyilvánvaló. Iránban sem most sincs, sem a belátható jövőben nem lesz megfelelő potenciál az Európát fenyegető rakéták kifejlesztéséhez. 

Hasonló álláspontot képvisel a Stratégiai Tervezés Intézetének igazgatója, Alekszandr Guszev is.

Több éven át arra kértük a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy írásban adjanak garanciát arra, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer európai állásai nem irányulnak Oroszország ellen. De az utóbbi néhány év során az amerikaiak erre sehogyan sem reagáltak. Egyszerűen azt mondták, hogy a rendszer a közel-keleti térségből és Észak-Koreából származó veszélyek kivédést szolgálja. A rendszert azonban Oroszországgal szemben bontakoztatják ki. Az USA és fő európai csatlósai – Lengyelország és a Baltikum – ezen eszme érvényesítésére törekszenek.

 Oroszország viszont többé nem hisz az USA és a NATO szavának, amelyek a kilencvenes években azt ígérték, hogy az atlanti szövetség „egy hüvelyknyit sem fog közeledni Oroszország határa felé”.


Moszkva nem egyszer hangoztatta, hogy az USA európai rakétavédelmi rendszerére kellőképpen válaszol majd saját biztonságának és stratégiai erőinek effektivitásának szavatolása érdekében. Moszkva többek között azzal válaszolhat, hogy vasúti telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétát fejleszt ki és indítja be annak gyártását.
Veszélyes útkereszteződésez ért a világ. A NATO már nem játszik, s rendesen rákapcsolt az Oroszország elleni háborúra. A Wales-i NATO csúcs rendkívül fontos lépés lesz ehhez. 

Megjegyzések