Harmadik világháború előzményeként még keményebb oroszellenes szankciók jönnek.


José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Francois Hollande is arról beszéltek, hogy a ma esti rendkívüli brüsszeli EU-s csúcstalálkozón bővülni fognak az Oroszországgal szembeni szankciók, amik Washington szerint az egyedül hatékony megoldás az ügyben, annak ellenére mondják ezt, hogy a szankcionálás sikerét egyetlen történelmi példa sem bizonyítja, s inkább háborúvá fajultak a dolgok.

Francois Hollande francia elnök szerint a szankciók "kétségtelenül bővülni fognak ma este" – derül ki a Financial Times tudósításából. A lap szerint főleg a németek lobbiznak azért, hogy keményebbek legyenek a szankciók, miután a NATO szerint pénteken több, mint ezer orosz katona lépte át az ukrán határt.

"Az Európai Bizottságnak a (büntetőintézkedések) szintjének növelésén kell majd dolgoznia" - fogalmazott a francia elnök az ukrán válsággal kapcsolatban, miután meghívására délelőtt, az uniós csúcs kezdete előtt néhány órával Párizsban egyeztettek az EU baloldali kormányfői.

"Nincs vesztegetnivaló idő" - mondta Hollande, aki szerint megvan a kockázata annak, hogy "a konfliktus valóságos háborúba torkollik".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton a Petro Porosenko ukrán államfővel tartott tanácskozás utáni közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az EU már világossá tette, hogy a válság további súlyosbítása, Ukrajna további destabilizációja újabb intézkedéseket, szankciókat von majd maga után. 

Barroso arra számít, hogy az uniós tagállamok vezetői készen állnak további büntetőintézkedések elrendelésére Oroszországgal szemben.

Megjegyzések