Oroszország és a NATO párhuzamosan növeli haderejét Kelet-Európában.

Néhány hete Putyin aláírta az új orosz katonai doktrínát, amelyben a NATO-t No.1 ellenségként írja le, legutóbb pedig az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy a következő időkben nagy figyelmet fognak fordítani a harci képességük megnövelésére és növelik az ország haderejét a Krímen, nyugaton és a sarkkörön.

Az RT oldalán egy összefoglalót találni a 2016-2020 közötti időszakra szóló védelmi fejlesztésekről. Nekem ez azt jelenti, hogy Oroszország háborúra készül. Nagyjából 2500 új harci géppel szaporítják az állományt és két új interkontinentális ballisztikus rakétát is elhelyeznek Ázsia közepén -erről már írtam.


Új bázisokat nyitnak végig a sarkkörön, radarrendszereket telepítenek szerte az országban. Rakétarendszereket is folyamatosan fogják fejleszteni és tesztelni 2015 során.

A NATO főparancsnok bejelentette, hogy több hadgyakorlatot terveznek a Baltikumban.Több ország részvételével nagy hadgyakorlatokat fog rendezni a NATO a Balti-tenger térségében - jelentette be kedden Philip M. Breedlove tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka a lengyelországi Szczecinben.

"Bizonyos módosításokat hajtunk végre a hadgyakorlatok programjában. Nem elsősorban a számuk növelésére, hanem minőségi változtatásokra gondolunk. Azt tervezzük, hogy összevonunk bizonyos gyakorlatokat, hogy azok nagyobb területre terjedjenek ki, összetettebb műveletekké váljanak" - mondta a tábornok.

Breedlove, aki a Szczecin székhellyel működő közös német-dán-lengyel hadtest parancsnokságánál tett látogatást, elmondta: a cél az, hogy a NATO a szczecini hadtesthez hasonló egységeket jobban felkészítse a feladatokra, és az egyes tagországok jobban együttműködjenek egymással.

A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint Breedlove tábornok nyilatkozata válasz volt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök aznapi bejelentésére, amely szerint Oroszország több területen megerősíti harci képességeit.


Szaniszló Ferenc úgy látja, a harmadik világháború küszöbén állva semmi keresnivalónk a Magyarországnak amúgy is csak kárt okozó Európai Unióban, s a minket hozzánk hasonló sorsú népek ellen háborúztató, költségekbe verő NATO-ban. Svájc, Ausztria és Norvégia példáján keresztül állítva, hogy semlegesként legalább esélyünk van arra, hogy kimaradjunk ebből a világháborúból, és a majdani rendezésnél, az új felállásnál végre szóhoz és előnyhöz jussunk érdemeink és esetleges áldozataink révén.


Az ukrajnai válság rosszabbodik.


ÉLŐben


Az alábbi az MTI hírből van, tehát nem feltétlenül fedik a valóságot!!!!!

Közben kiújultak a harcok Donyeck városában is. Kijevi jelentések szerint a szakadárok nehéztüzérséggel lövik a megyeszékhelyet, a repülőtéren pedig állítólag földig rombolták az irányítótornyot.

Az ukrán államfő által kinevezett Donyeck megyei kormányzó hivatala arról számolt be honlapján, hogy az éjjel sortüzek és nehézfegyverek lövedékeinek becsapódásai hallatszottak a város szinte valamennyi kerületében. A harcok következtében két civil vesztette életét, és három szenvedett sérüléseket. A nehéztüzérség még délelőtt sem szüntette be a támadásokat.
Az ukrán fegyveres erők által védett donyecki nemzetközi repülőteret közben kora reggel óta folyamatosan lövi a szakadárok tüzérsége. Az ott szolgáló katonák beszámolója alapján - amit később megerősített az ATO-parancsnokság egyik katonai szóvivője is - a harcok miatt már több mint fél éve nem működő légi kikötő irányítótornyát teljesen megsemmisítették. Szemtanúk közösségi portálokon arról adtak hírt, hogy "eltűnt" az irányítótorony, és sűrű füst borítja a repülőtér új terminálját. Délután a hadműveleti parancsnokság Facebook-oldalán azt közölte, hogy a repteret védő ukrán fegyveres erők tüzérségi támogatással stabilizálták a helyzetet a légikikötő területén.
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt egy ukrán katona esett el, és tíz sebesült meg az ország keleti részén folyó harcokban. Szavai szerint a Moszkva-barát szakadárok és az oldalukon harcoló orosz katonák az utóbbi napokban jelentősen növelték támadásaik intenzitását. Ez szerinte arra enged következtetni, hogy a szakadárok meg akarják változtatni a jelenlegi frontvonalat, vagyis területük kiterjesztésére törekednek.
A szeparatista támadások az ortodox karácsony után erősödtek fel: míg január 1-7. között napi 10-20 alkalommal lőtték az ukrán katonák állásait és civil célpontokat, addig január 10-én már 34, 12-én 58, kedden pedig kora délutánig már 42 támadásról érkeztek jelentések.
Közben kedden a Donyeck megyei adminisztráció megerősítette, hogy leállt a távfűtés a megye egyik járási központjában, Debalcevében, mert elfogyott a szén, amivel a kazánokat fűtik. Debalcevét a nyáron foglalta vissza a szakadár erőktől az ukrán hadsereg, a települést azonban gyakran érik tüzérségi támadások, mert olyan területen fekszik, amely beékelődik a Donyeck megyei szakadárok ellenőrzése alatti területbe. A korábban több mint 45 ezer lakosú városból sokan a harcok miatt elmenekültek, főként idős emberek és a szegényebb lakosok maradtak csak a településen. 


Megjegyzések