Háború vagy békeKatonai szakértők küldését készíti elő a Pentagon Ukrajnába, hogy segítsenek az ukrán Nemzeti Gárda tagjainak kiképzésében a fokozódó kelet-ukrajnai harcok miatt - jelentette a The Washington Times.
Nagy-Britannia felülvizsgálat alatt tartja azon döntését, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának, mivel nem engedheti, hogy az ukrán hadsereg összeomoljon – közölte Philip Hammond brit külügyminiszter kedden a londoni parlamentben

Az amerikai napilap hétfői számában arról számolt be, hogy az amerikai szakértők a tervek szerint márciusban kezdik meg a Nemzeti Gárda 600 katonájának kiképzését.

A 2014 áprilisában megszavazott, Ukrajna támogatását előíró törvény arra kötelezi az Obama-adminisztrációt, hogy február 16-áig számoljon be a kongresszusnak az ukrán egységek kiképzésének és támogatásának helyzetéről. A jelentésben szerepelnie kell a tervezett biztonsági segítségnyújtás és katonai kiképzés részletes leírásának, illetve menetrendjének

A Pentagon döntésének közzététele egybeesett Angela Merkel washingtoni látogatásának napjával. A német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Barack Obama kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, és az esetleges fegyverszállítás célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása...hahahaha

“Minden egyes NATO-tagállam nemzeti döntése, hogy szállít-e halált okozó katonai eszközöket Ukrajnának. Az Egyesült Királyság nem tervez így tenni, de fenntartjuk a jogot arra, hogy felülvizsgálat alatt tartsuk ezt az álláspontot. Egyértelműen egyetértünk azzal, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, viszont nem engedhetjük meg, hogy az ukrán fegyveres erők összeomoljanak” – mondta a külügyminiszter.

Hammond arról is beszámolt a brit törvényhozásnak, hogy Németország és Nagy-Britannia egyeztet egymással az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciók fenntartásáról és kiterjesztéséről. Azt mondta, ő maga a jelenleg életben lévő szankciók legalább ez év végéig való fenntartását támogatja, de Berlint erősen foglalkoztatják “azok a lehetőségek, amelyeket a holnapi találkozó tartogat, ha az valóban létrejön”.
Szerdán a tervek szerint Minszkben találkozik Angela Merkel német kancellár, valamint Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francios Hollande francia elnök, hogy tető alá hozzanak egy kelet-ukrajnai békemegállapodást.

Merkel korábban több alkalommal ellenezte az ukrán hadsereg felfegyverzését, azzal érvelve, hogy az nem rettentené el Putyint. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn új szankciókat hoztak Oroszországgal szemben, de ezek életbe léptetését a minszki csúcstalálkozó utánra halasztották, ami azt jelzi, hogy egy megállapodás megszületése esetén enyhülhet az uniós szigor Moszkvával szemben.


Rakéták csapódtak az ukrán hadsereg főhadiszállásába, valamint a környező lakóépületekbe kedden a frontvonaltól mintegy ötven kilométerre lévő Kramatorszk városában - jelentette be Petro Porosenko elnök. Hozzátette, hogy a támadásnak sok sebesültje van a katonák és a civilek körében is. Az előzetes információk szerint Grad sorozatvetővel kilőtt Tornado típusú rakétákkal intéztek csapást Kramatorszk ellen. - See more at: 
http://magyarhirlap.hu/cikk/16948/Raketak_csapodtak_a_hadsereg_keletukrajnai_fohadiszallasaba#sthash.jMEBBW3h.dpuf

Megjegyzések