Bekapcsolva: Mesterséges intelligenciával figyelik az emberek életét.


A dél-koreai hatóságok arra készülnek, hogy arcfelismerő kamerahálózatot használják a COVID-fertőzöttek valós időben történő nyomon követésére, és biztosítsák, hogy arcmaszkot viseljenek.

A rendszert először a Szöul külvárosában található Bucheonban tesztelik januárban, mielőtt kiterjesztenék az ország más területeire.

A rendszer mesterséges intelligenciát és arcfelismerő szoftvert használ, amelyek a város 10 820 biztonsági kamerájához kapcsolódnak „az aktív esetek mozgásának és közeli kapcsolatainak nyomon követésére, valamint annak megállapítására, hogy viseltek-e maszkot” – írja az RT .

Egy tisztviselő szerint a rendszerre azért volt szükség, hogy csökkentsék a COVID-esetek nyomon követésével megbízott csapat munkaterhét a városban, olyan információkra támaszkodva, mint például a kártyás vásárlások nyilvántartása és a mobiltelefonok helyadatai.

"Az arcfelismerő technológia használata egy pillanat alatt lehetővé teszi az elemzést" - mondta Bucheon polgármestere, Jang Deog-cheon, hozzátéve, hogy ez csökkenti a dolgozókra nehezedő terheket, „órákat kell tölteniük egyetlen CCTV-felvétel [részletének] elemzésével”.

A rendszer kiküszöböli azon állampolgárok problémáját is, akik megfertőződtek a COVID-dal, de „akik nem mindig mondanak igazat tevékenységükről és tartózkodási helyükről” – jelentette a Reuters .

Kína, India, Japán, Lengyelország, Oroszország és az Egyesült Államok több állama is hasonló módszereket vizsgál a COVID-fertőzöttek mozgásának nyomon követésére.

Az ilyen technológia természetesen széles körben nyitott a visszaélésekre, töröl mindenfajta magánéleti kérdéseket, és George Orwell ezen jó nagyot röhögne most.

És mégis itt vagyunk.

Olyan világ lesz, mint a Sziget c. filmben, vagy a Szép Új Világ c. Netflixes sorozatban (ott is szereket szedtek, a hangulat szabályzás érdekében), vagy amilyet az "Emlékek őrébe" c. filmben láthattunk, ahol folyamatosan, minden nap oltják magukat az emberek, hogy fenntartsák a rendszernek kedvező szürke, bólogató János tudatállapotot (Jánosoktól elnézést kérek). 

 Ez az "Emlékek őre" c filmből van, ahogy a főhős még adja magának az oltást. (Az író nem tudom, hogy mennyire volt tudatában annak, hogy mi is a terv.)

Megjegyzések