Az oroszok mindenféle pusztítás nélkül vonult be egy ukrán városba


Március 26-án az orosz erők behatoltak a kijevi régióban található Szlavutics városába, amely Csernyihivtól 30 kilométerre nyugatra található.

Előestéjén az orosz csapatok körülvették és blokád alá vették a várost. A kijevi régió adminisztrációja megerősítette, hogy Szlavutics város „elszigetelt”. Összecsapásokról számoltak be a nyugati peremeken. Az Ukrán Fegyveres Erők több megerősített állását megsemmisítették, így nem hajtottak végre csapást a város ellen.

Március 25-én későn a város polgármestere megerősítette, hogy az orosz fegyveres erők megtámadták az AFU ellenőrzőpontját Szlavuticsban.
Hozzátette: a várost blokkolták, és nem lehet elhagyni.

Annak ellenére, hogy az orosz erők az ukrajnai hadműveletek első napjai óta jelen vannak a térségben, és Szlavutics környékén telepítették őket, tömeges evakuálásra nem került sor a városból. Ahelyett, hogy a civilek számára biztosították volna a humanitárius folyosókat, a helyi ukrán hatóságok megtiltották a lakosoknak, hogy elhagyják otthonaikat, mivel az ukrán mesterlövészek a városban működtek, amikor az orosz hadsereg már megközelítette Szlavuticsot.
A média által terjesztett hisztéria ellenére, amely az orosz hadsereg állítólagos barbár katonai akcióit mutatta be az ukrán városokban, a helyi hatóságok ráébrednek, hogyha az ukrán fegyveres erők nem használják fel a lakóterületeket a véres utcai harcok indítására, akkor számos civil áldozat és katasztrofális pusztítás megakadályozható lett volna. Az orosz fegyveres erők jelenléte ellenére a városvezetés továbbra is normálisan működik, miközben humanitárius támogatást kap Oroszországtól. Ez volt a helyzet Ukrajna keleti régióiban és a főváros környékén minden ukrán városban és településen, amelyek jelenleg orosz ellenőrzés alatt állnak.

Március 26-án az orosz csapatok bevonultak Szlavuticsba. Összecsapásról nem érkezett jelentés a városban. Civil létesítmények nem sérültek meg.

Az áldozatok elkerülése érdekében a város polgármestere egyeztetést folytatott. Az ukrán média egyből arról beszélt, hogy elrabolták.

A lakossághoz fordult Szlavutics polgármestere, akit már korábban is "meggyilkoltak a vérszomjas oroszok", és megerősítette, hogy nem volt fogságban, hanem tárgyalásokat folytatott. Elmondta, hogy a helyi ukrán adminisztráció továbbra is dolgozik, és most több kérdést, például a kiürítést is egyeztetnie kell az orosz csapatokkal.

Kijelentette, hogy a helyi civilek elhagyhatják a várost, és megszervezik az oroszországi humanitárius segélyek szállítását.

A város demilitarizálása érdekében a lakosságnak gépfegyvereket és katonai fegyvereket le kell adnia. Minden polgári létesítményből ki kell vonni a fegyvereket, leltárt kell készíteni.

A város demilitarizálása után az orosz erők elhagyják a várost, és csak ellenőrző pontokat létesítenek a Szlavutics felé vezető utakon.

Míg az AFU szinte harc nélkül hagyta el Szlavuticset, addig az ukrán „média-ellenoffenzíva” fő ereje a civilek lettek.

Tüntetést szerveztek. A kijevi tisztviselők és a média biztató videókat terjesztenek, amelyeken bátor ukrán hazafiak tüntetnek az utcákon, és kinyilvánítják heves ellenállásukat az orosz megszállókkal szemben. Országszerte arra biztatják az embereket, hogy provokálják az Orosz Föderáció fegyveres erőit az utcákon.
Tény, hogy ukrán zászlók lobognak szerte Szlavuticsban, a felvételek azt bizonyítják, hogy az orosz hadsereg addig nem reagál a békés megmozdulásokra, amíg a tüntetők át nem lépik a piros vonalat. A civileket az orosz hadsereg elleni harcra buzdító kijevi rezsim újabb véres felvételeket vár az ukrán városok utcáiról, hogy ismét bemutassa az orosz agresszorok állítólagos brutalitását.

Helyi források és a helyi hatóságok korábbi nyilatkozatai szerint ukrán orvlövészek vonultak be Szlavuticsba. A jelenlegi körülmények között az lehet az egyetlen céljuk, hogy újabb „békés demonstráción” tüzet nyissanak ki az orosz hadseregből.

Megjegyzések