Egy WWF által lejátszott szimuláció szerint az élelmiszer árak 400%-kal emelkednének 2020 és 2030 között2015-ben!!!! 65 ember jelent meg a World Wildlife Fund Washington DC-beli központjában. Ezek a személyek nemzetközi politikai döntéshozók, vállalati üzletemberek, akadémikusok és „gondolatvezetők” voltak. A céljuk? Egy világélelmiszerválság szimulációjának futtatása, amely 2020-ban kezdődik és 2030-ig tart.

Az esemény sajtóközleményét a Big Ag Corporation Cargill honlapján tették közzé, és kiderült, hogy a 2020 és 2030 közötti évtized élelmiszerhiány-szimulációja két jelentős élelmiszerválságot eredményez. Ez idő alatt az árak a hosszú távú átlag 400%-kal emelkednének , számos éghajlattal összefüggő időjárási esemény következne be, kormányokat buktatnának meg Ukrajnában és Pakisztánban, és éhínség kényszerítené ki a menekülteket Mianmarból, Csádból, Szudánból és Bangladesből. .

Ismerősen hangzik még ezek közül valami?

A szimulációban az egyik kormányzati megoldás a húsadó volt. Egy másik? Globális szén-dioxid-adó.

Komolyan. Ez most már ismerősen hangzik.

A sajtóközleményben ez állt :


Hétfőn és kedden 65 nemzetközi döntéshozó, akadémikus, üzleti és gondolkodási vezető gyűlt össze a World Wildlife Fund washingtoni központjában, hogy megbeszéljék, hogyan reagálna a világ egy jövőbeli élelmiszerválságra.

A játék 2020-tól 2030-ig vitte el a játékosokat. Az előrejelzések szerint az évtized két jelentős élelmiszerválságot hozott, az árak megközelítették a hosszú távú átlag 400 százalékát ; éghajlattal kapcsolatos szélsőséges időjárási események sora; kormányok bukása Pakisztánban és Ukrajnában; valamint éhínség és menekültválság Bangladesben, Mianmarban, Csádban és Szudánban.

Az éghajlat, az éhezés, a polgári zavargások és a megugrott élelmiszerárak találkoztak a héten Washington DC-ben megrendezett Food Chain Reaction játékon. Az együttműködés többnyire megnyerte a napot. A WWF, a Center for American Progress és a Center for Naval Analysis mellett Cargill volt az Élelmiszerlánc-reakció egyik szervezője. A céget a játékban Joe Stone vállalati alelnök képviselte.


Két nap alatt a játékosok – Afrika, Brazília, Kína, EU, India, Egyesült Államok, nemzetközi üzleti élet és befektetők, valamint multilaterális intézmények csapataira bontva – kidolgozták politikai válaszaikat, miközben a delegációk intenzív tárgyalásokat folytattak.

Természetesen a „globálisan” végzett munka bizonyult a legelőnyösebbnek.


Az együttműködés többnyire megnyerte a napot a rövid távú egyéni előny felett. A csapatok ígéretet tettek arra, hogy közösen építenek ki nemzetközi információs hálózatokat és korai figyelmeztető rendszereket az éhezésről és a termésről, közösen fektetnek be az intelligens mezőgazdasági technológiába, és globális élelmiszerkészleteket építenek fel az éghajlati sokkok elleni pufferként.

A 2022-ben bekövetkezett meredek áremelkedéssel és a fenyegető globális élelmiszerhiánnyal szemben az EU egy ponton felfüggesztette a mezőgazdaságra vonatkozó környezetvédelmi szabályait, és adót vezetett be a húsra. Mindkét intézkedést gyorsan megfordították 2025-ben, mivel a betakarítások visszatértek a normális szintre, és enyhültek a feszültségek a feltételezett univerzumban.

A szén- és húsadók „lehetőséget jelentenek”.


A legszembetűnőbb eredmény azonban az volt, hogy az Egyesült Államok, az EU, India és Kína a 20 legnagyobb üvegházhatású gázt kibocsátó ország között megállapodott a globális szén-dioxid-adó bevezetéséről és a CO2-kibocsátás korlátozásáról 2030-ban.

„Megtanultuk, hogy a szén-dioxid-adó évek múlva is lehetséges” – ismerte el Stone. „De mielőtt megfontolhatnánk, hogy egy ilyen intézkedéssel továbblépjünk, tanulmányoznunk kell, és sokkal jobban meg kell értenünk. El kell kerülnünk a hirtelen piaci torzulásokat és az előre nem látható következményeket.”

Stone elmondta, hogy lenyűgözte a játék összetettsége, valamint egyes meghozott döntések másod- és harmadrendű következményei. „Vegyük azt a húsadót, amelyet Európa ki akart vetni, és gondolja át ezt. Milyen húst fog megadóztatni – ez a baromfi- és marhahúst vagy az akvakultúrát is jelenti? Hol veti ki az adót, hová megy a pénz, milyen nem kívánt következményekkel jár? ”

A játék hónapok alatt készült, a maximális realizmust szem előtt tartva. A forgatókönyvet a való világban ténylegesen megtörtént eseményekből extrapolálták, mint például a 2008-2009-es élelmiszerválság vagy a legutóbbi legmelegebb évek és hónapok sorozata.

Tim Bodin, a Cargill közgazdásza, aki segített a játék megtervezésében és a zsűriben ült, amely értékelte a csapat lépéseit, azt mondta, hogy meglepte az együttműködés mértéke. „A legtöbb ember rövid távú perspektívából indult, de elég gyorsan áttértek a hosszú távú intézkedésekre – a tüzek oltása helyett az ellenálló képesség erősítésére kezdtek.”

Ne feledje, hogy erre a sajtóközleményre és a gyakorlatra 2015-ben került sor, mégis majdnem olyan, mintha a 2020-as forgatókönyvet olvasnák.


Szerző: Robert Wheeler a The Organic Prepper blogon keresztül,

Megjegyzések