Kína arra figyelmeztet, hogy a Nyugat „felháborító” szankciói „sarokba kényszerítik” az atomfegyverrel rendelkező Oroszországot
Erősen azt sugallta, hogy a szankciók csak az egyszerű orosz állampolgárok kárát okoznák, és úgy fogalmazott, hogy a Nyugat, ha megfosztja az embereket tengerentúli vagyonuktól, végső soron "ok nélkül" .

"A történelem újra és újra bebizonyította, hogy a szankciókkal nem lehet megoldani a problémákat. A szankciók csak ártanak a hétköznapi embereknek, hatással lesznek a gazdasági és pénzügyi rendszerre... és rontják a globális gazdaságot ."

Utalt továbbá arra, hogy az amerikai és uniós szankciók végül csak fokozzák a helyzetet, ahogy a Reuters folytatja, ő...

elismerte Moszkva álláspontját a NATO-val kapcsolatban, mondván, a szövetségnek nem szabad tovább terjeszkednie kelet felé, „sarokba” kényszerítve az olyan atomhatalmat, mint Oroszország .

A szokatlanul nyers kínai reakció (mivel Peking kissé vonakodott attól, hogy túlságosan erőteljesen lemaradjon mindkét oldal mögé, a NATO-bővítés kiáltásán kívül) a kipattanó ukrajnai válságra ugyanazon a napon érkezik, amikor Zelenszkij ukrán elnök hivatala nyilvánosan felszólította Pekinget, hogy lépjen ki. és nyilvános nyilatkozatban ítélje el az "orosz barbárságot" .

Mikhailo Podolyak elnökhelyettes Twitter-nyilatkozatában kijelentette: "Kína a globális biztonsági rendszer fontos eleme lehet, ha helyes döntést hoz a civilizált országok koalíciójának támogatása és az orosz barbárság elítélése mellett."

Úgy tűnik, a kínai külügyminiszter-helyettes friss megjegyzései mögött az is állhat, hogy ha Oroszország úgy érzi, hogy sarokba szorítják, akkor Peking is az – tekintettel arra, hogy az elmúlt héten a Biden-adminisztráció célkeresztjébe hozta Kína és az oroszok közötti együttműködést. Biden pénteki felhívásában figyelmeztette kollégáját, Hszi Csin-pinget, hogy súlyos "következmények" következnek, ha kiderül, hogy Peking katonai felszereléssel látja el Moszkvát ukrajnai hadműveleteinek támogatására.

Ahogy a kínai állami tévében egy szakértő fogalmazott...

Jake Sullivan ezen a héten óva intett minden lehetséges kínai segítségtől Oroszországnak a szankciók elkerülése miatt. Kína eddig még az "invázió" szavakat sem használta, ehelyett olyan homályos szavakat választott, mint a "válság", még akkor is, amikor az Ukrajna elleni támadás a negyedik hetébe lép.

Megjegyzések