Putyin kihirdeti a nyugati valuták végét, és szerinte a világ „valódi tartalékok” felé halad, beleértve a „földet, élelmiszert, aranyat”

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt jósolja, hogy a világ eltávolodik az Egyesült Államok által uralt pénzügyi rendszertől, miután Washington a nyugati kormányokkal együtt lefoglalta országa valutavagyonát az Ukrajna megszállása miatti szankcióik részeként.

A közösségi médiában közzétett videóban Putyin Moszkva erőforrásainak „ellopását” sújtotta, és kigúnyolta azt az elképzelést, hogy az első világ valutatartalék-tulajdonosai „megbízhatóak”.

„Hadd ismételjem meg, az egész globális gazdaság és kereskedelem komoly csapást szenvedett, csakúgy, mint a világ fő tartalékvalutájában az amerikai dollárba vetett bizalom” – mondja az orosz vezető egy lefordított klipben.

"Az Oroszországi Bank egyes valutatartalékainak jogtalan befagyasztása az úgynevezett első osztályú eszközök megbízhatóságának végét jelenti" - tette hozzá. „Valójában az USA és az EU nem teljesítette Oroszországgal szembeni kötelezettségeit. Ma már mindenki tudja, hogy a pénzügyi tartalékokat egyszerűen el lehet lopni.”

Hozzátette: „És sok ország a közeljövőben elkezdheti – biztos vagyok benne, hogy ez fog történni –, hogy papír- és digitális eszközeiket nyersanyagtartalékokká alakítsák át”, mint például „föld, élelmiszer, arany és egyéb ingatlanvagyon”. .”

Okos gazdasági elemzők előrejelzése szerint egy olyan világ hamarosan eljövendő, amelyet ismét a kemény valuták, például az arany és az ezüst, valamint más nemesfémek uralnak majd az olyan fizikai eszközök mellett, mint a föld és az élelmiszer, mivel a papír fiat valuták és a „virtuális” valuták, például a bitcoin nemcsak egyre megbízhatatlanabbak, hanem – ahogy Putyin mondta – egyszerűen ellophatják a tulajdonostól, mintha igazából soha nem is tartoztak volna máshoz.

Brett Arends, aki a MarketWatch -ben ír , felkapott valamit, amit egy vezető orosz tisztviselő a múlt héten mondott, amire Putyin utalt beszédében.

„Íme egy erős érv amellett, hogy a részvények és kötvények mellé most adjunk hozzá egy kis aranyat a nyugdíjas portfóliójához. És ez Pavel Zavalnijnak, az orosz parlament vezetőjének jóvoltából jön” – kezdődik rovata.

Így folytatódik:

Zavalnij a múlt héten arról beszélt, hogy az ukrajnai inváziót követően Oroszországgal szemben minden gazdasági és pénzügyi szankciót vezettek be. Megnyilvánulásainak nagy része arra utalt, hogy Oroszország a szankciókra úgy reagálhat, hogy amerikai dollárról „bitcoinra” vált a nemzetközi kereskedelemben.

De egy pillantás a közölt átiratra egészen mást mutat. Zavalny csak a többi deviza és kereskedési opciók hosszú listájának végére tette hozzá a bitcoint, szinte csak utólag.

Amit Arends sokkal érdekesebbnek talált, az Zavalnij elsődleges gondolata volt, bár ezt a legtöbb közgazdász alapvetően figyelmen kívül hagyta (vagy lényegtelennek minősítette). Ha más nemzetek orosz energiát és egyéb árukat akarnak vásárolni, mostantól „fizessenek vagy kemény valutában, és ez nekünk arany , vagy fizessenek úgy, ahogy nekünk kényelmes, ez a nemzeti valuta”.

A „nemzeti valuta” rubel .

Arends megjegyzi: „Más szóval Oroszország szívesen elfogadja nemzeti valutáját – jüant, lírát, ringgit vagy bármi mást – vagy rubelt, vagy „kemény valutát”, és számukra ez már nem amerikai dollárt, hanem aranyat jelent .

„A dollár megszűnik fizetőeszköznek lenni számunkra, elvesztette érdeklődésünket” – jegyezte meg Zavalnij, és a zöldhasút semmivel sem jobbnak nevezte, mint a „cukorkapapír”.

Arends hozzáteszi: „Mit fog ez jelenteni? Talán semmi. Vagy talán sok. Főleg, ha Oroszország vezetését olyan országok követik, mint Kína, India és mások – olyan országok, amelyek esetleg nem üdvözlik Washingtonnak azt a képességét, hogy a globális tartalékvaluta feletti monopólium révén irányítani tudja a globális pénzügyi rendszert.”

Megjegyzések