AZ UKRÁN BIOLABOROK: OROSZORSZÁGOT FENYEGETŐ VESZÉLY VAGY OROSZORSZÁG ALAPTALAN AGGODALMA?


Az amerikai hadsereg továbbra sem hajlandó releváns információkat adni ezen „biológiai kutatási létesítmények” természetéről.

Írta: Drago Bosnic , független geopolitikai és katonai elemző.

Bár a nemzetközi humanitárius jog és számos nemzetközi szerződés tiltja a biológiai hadviselést, az Egyesült Államok által finanszírozott „biológiai kutatóintézetek” jelenléte Ukrajnában, ahogyan azt az Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan is leírja, komoly aggályokat vet fel e tiltott kórokozók esetleges felhasználásával kapcsolatban. Ez felveti a kérdést, hogy ezek a biolaboratóriumok veszélyt jelentenek-e Oroszországra vagy az orosz dezinformációt.

Az 1972-es Biológiai Fegyverek Egyezménye (BWC) megtiltotta a biológiai fegyverek fejlesztését, gyártását, beszerzését, átadását, készletezését és használatát. Így a veszélyes biológiai anyagokkal és kórokozókkal való visszaélés általánosan háborús bűnnek minősül.

Az orosz védelmi minisztérium szerint, amely azt állítja, hogy ezekből a „biológiai kutatólétesítményekből” származó eredeti dokumentumok birtokába került, az Egyesült Államok kormánya finanszírozta a Kijev, Odessza, Lvov és Harkov városokban működő, hivatalosan működő laboratóriumokat. A már megvizsgált dokumentumok azt mutatják, hogy legalább 32 millió dollárt fektettek be ezekbe a „kutatási létesítményekbe”, bár a tényleges finanszírozás a gyanú szerint több százmillió dollárra tehető.

Egy 2015. március 6-án kelt dokumentum állítólag megerősíti a Pentagon részvételét a „biofegyver-projektek finanszírozásában” Ukrajna-szerte legalább 30 laboratóriumban.Az USA által finanszírozott biolaborok Ukrajnában. Forrás: Orosz HM

A tényleges biológiai kutatási létesítmények megléte önmagában nem aggasztó, mivel a legtöbb országban működnek ilyen laboratóriumok, így más országokban is, különösen azokban, amelyeket lehetséges járványgócokként ismernek. Ezeket a létesítményeket azonban kizárólag a különböző országok hivatalos közegészségügyi intézményei és nemzetközi szervezetek üzemeltetik.

Ukrajnában azonban az állítólagos „biológiai kutatólétesítményeket” a katonaság (hivatalosan az ukrán fegyveres erők) működteti, és a Pentagon finanszírozza. Tudomásunk szerint a közegészségügy nem tartozik a fegyveres erők hatáskörébe, mert ez a feladat a közegészségügyi hatóságokra hárul. Így a leletek komoly aggodalmat keltenek Ukrajna összes szomszédjában, és nem csak Oroszországban, mivel közvetlenül ki lehetnek téve bármilyen kórokozó-szivárgásnak.Míg az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma azt állítja, hogy hatalmas biológiai kutatási programjainak célja a kifejlesztett új biológiai fegyverek elleni küzdelem és az ellenük való védekezés, valójában biofegyvereket fejlesztenek ki a folyamat során.

Meg kell jegyezni, hogy a bolygó több mint két éve rendkívüli mértékben szenved a COVID-19 világjárvány miatt. A jövőbeli járványok kockázatának minimalizálása kiemelt prioritás, mivel az egyidejű egészségügyi válságok következményei példátlan pusztításhoz vezethetnek.

Az amerikai kormány tisztviselői a maguk részéről határozottan állítják, hogy a „biológiai kutatólétesítményeket” csak „kutatási és védekezési célokra” használták, és Oroszország „ dezinformációt folytat ”. Ugyanakkor a tisztségviselők „ aggodalmukat fejezték ki ” amiatt, hogy Oroszország „ezeket a biológiai anyagokat arra használhatja fel, hogy kárt okozzon civileknek”. Magától értetődik, hogy az ilyen kijelentések rendkívül aggasztóak, mert ha a „biológiai anyagok” nem jelentenek veszélyt a civilekre, amikor az Egyesült Államok vagy Ukrajna kezében vannak, akkor nem kellene, hogy ez igaz legyen Oroszországra és más szomszédos országokra is?

Ez azt sugallja, hogy az Egyesült Államok tisztviselői nem mondják el az igazat e „biológiai kutatólétesítmények” tényleges céljáról. Bár az Egyesült Államok továbbra sem tisztességtelen ezeknek a laboratóriumoknak a célját illetően, ettől függetlenül nyugtalanító és veszélyes, hogy ezeket a biolaborokat olyan közel helyezik el Oroszország határaihoz. Erős benyomást kelt, hogy bármilyen kutatás is zajlik a biolaborokban, az legalább részben az Oroszországgal szembeni ellenséges célt szolgálja.

Amint megjegyeztük, a kialakult gyakorlat szerint, ha egészségügyi és járványügyi kutatási projekteket más országokban folytatnak, a tényleges kutatási létesítményeket az adott országok nemzeti egészségügyi hatóságai vagy más érdekelt fél vagy szervezet finanszírozza. E tekintetben a közegészségügyi intézmények kötelesek tájékoztatni a nyilvánosságot az ilyen létesítményekben folyó kutatásokról. Ez azonban nem így volt az ukrán „biológiai kutatólétesítmények” esetében.

A tekintélyes bolgár oknyomozó újságíró, Dilyana Gaytandzhieva szerint az ukrán létesítmények még az ukrán hatóságok számára is tiltottak voltak, hacsak nem szereztek be külön amerikai engedélyt. Gaytandzhieva megjegyezte, hogy „Ukrajna elutasította a Pentagon által finanszírozott biolaborok nyilvános ellenőrzésére vonatkozó javaslatokat”.

„Míg a Pentagon vállalkozói teljes hozzáférést kaptak a DTRA-programban részt vevő összes biolaborhoz, a független szakértőktől megtagadták ezt a hozzáférést azzal az ürüggyel, hogy ezek a biolaborok különösen veszélyes kórokozókkal dolgoznak. Egy kiszivárgott levél szerint az ukrán egészségügyi minisztérium megtagadta a „Problems of Innovation and Investment Development” tudományos folyóirat szakértőitől a hozzáférést a Pentagon által finanszírozott biolaboratóriumokhoz. A minisztérium elutasította a tudományos folyóirat javaslatát, és nem engedélyezte, hogy független nyilvános szakértői csoport felügyelje ezeket a biolaboratóriumokat” – állítja Gaytandzhieva.

Még abban az esetben sem, ha ezek a „biológiai kutatási létesítmények” annyira ártalmatlanok, mint ahogy azt az Egyesült Államok és szövetségesei állítják, ez nem cáfolja azt a tényt, hogy nemzetközi szakértőknek tilos az Egyesült Államok állításait meglátogatni és megerősíteni. Az Egyesült Államok továbbra sem hajlandó feloldani a titkosítást, és releváns információkat szolgáltatni e „biológiai kutatólétesítmények” természetéről, amelyek a becslések szerint legalább 336 laboratóriumot számlálnak szerte a világon . Arra lehet gondolni, hogy az Egyesült Államok komoly leplezést próbál végrehajtani.

Megjegyzések