GÖRÖGORSZÁG FEGYVEREKET KÜLD UKRAJNÁNAK ANNAK ELLENÉRE, HOGY AZ AZOV ZÁSZLÓALJ ELNYOMTA A MARIUPOLI GÖRÖGÖKET


Írta: Paul Antonopoulos , független geopolitikai elemző

Bár látszólag úgy tűnt, hogy a modern kapcsolatok Moszkva és Athén között soha nem látott magasságokba torkolltak, Vlagyimir Putyin elnök tavaly decemberben Szocsiban találkozott Kiriakosz Mitsotakisz miniszterelnökkel, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig Moszkvában találkozott görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal. február 18-án az ukrajnai háború gyorsan visszafordította az összes előrelépést. A hatalmon lévő Új Demokrácia kormánya azonnal elítélte az általuk inváziónak elismert eseményt, és sietve döntött úgy, hogy fegyvereket küld – ami rendkívül népszerűtlennek bizonyult a görög állampolgárok körében, különösen azért, mert azok az Azov zászlóalj kezébe kerülhetnek, amely elnyomta a Mariupol görög etnikai közössége.

A MEGA TV közvélemény-kutatása szerint a görögök 66%-a nem ért egyet azzal, hogy katonai felszereléseket küldjenek Ukrajnába, míg csak 29%-uk ért egyet a kormány döntésével. A közvélemény-kutatás szerint a görögök túlnyomó többsége (70%) támogatja Ukrajnát a háborúban, de ellenzik a részvételt és a fegyverek küldését, különösen azért, mert a döntést anélkül hozták meg, hogy Mitsotakis konzultált volna külügyminiszterével, nem is beszélve a politikai ellenzékkel.

A közvélemény-kutatás adatai abból származnak, hogy a TRAINOSE görögországi vasúti dolgozói megtagadták a NATO és az Egyesült Államok fegyvereinek szállítását Alexandroupolis kikötőjéből Ukrajnába. A TRAINOSE munkatársai, akiket elbocsátással fenyegettek meg, közleményben közölték: „Nem leszünk bűnrészesek abban, hogy a hadigépezet áthaladjon hazánk területén. Mi, vasutasok a NATO hadianyagok szállításával azon dolgozunk, hogy az ország ne vegyen részt veszélyes tervekben.”

Az Új Demokrácia Párt hagyományosan az USA-párti/atlantista pólus a görög politikában, de 2019 közepén kormányra kerülésük után Dendias újjáéledt a külpolitika, amely egyensúlyt keresett a világ nagyhatalmai között. A párton belüli eltérő és versengő frakciók azonban jól dokumentáltak – többnyire a nyíltan Washington-párti és a Párizs-párti/Európa-párti frakció között. Még a török ​​állami média, az Anadolu Agency is elismerte az Új Demokrácia frakcióit, kiemelve, hogy Mitsotakis és nővére, Dora Bakoyannis egy Törökország-barát frakció tagja, szemben a párt nagy részével.

Mindazonáltal, még a modern orosz-görög kapcsolatok kiépítésében elért jelentős előrelépés ellenére is, az ukrajnai hadművelet kiutat biztosított az Új Demokrácia USA-párti frakciójának, hogy gyorsan visszafordítsa az elért előrelépéseket. Görög szempontból az ukrajnai hadműveletet mindig is elítélték, különösen mivel Észak-Ciprus továbbra is Törökország által megszállva. A polgárok számára azonban nehéz felfogni, hogy Görögország az általuk lehangoló ortodoxok közötti háború fegyvereinek csatornájává vált.

A maguk részéről az Új Demokrácia most érzi Ukrajna-politikája teljes hatását. A Metron Analysis közvélemény-kutatása szerint arra a kérdésre, hogy melyik pártra szavaznának, ha általános választásokat tartanának, a válaszadók 27%-a a kormánypártot választotta, ami jelentősen elmarad a 2019-es választásokon elért 39,85%-tól. A csökkenés nagy része a gazdasági helyzettel, az inflációval és a munkanélküliséggel kapcsolatos aggodalmakon múlik, amelyek jelentősen megnőttek, különösen az Oroszország elleni szankciók bevezetése után.

Az Új Demokrácia frakciószerűsége ellenére azonban még mindig nem meglepő, hogy gyorsan ragaszkodtak ahhoz a felszólításhoz, hogy küldjenek fegyvereket Ukrajnába. Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok görögországi nagykövete, Geoffrey Pyatt egykori ukrajnai nagykövet, és Görögországban a „Majdan-puccs építészeként” ismerték. Az ő biztatására a fegyverek küldésére vonatkozó döntést anélkül hozták meg, hogy megkérdezték volna a görög népet és az ellenzéki pártokat, ami a következő választásokon kísérteni fogja az Új Demokrácia pártot.

Ez az is megtörténik, hogy a Media Freedom Rapid Response (MFRR) március végén kiadott egy jelentést, amely szerint az Új Demokrácia „megszállottja az üzenet irányításának” és „a kritikus és ellentmondó hangok minimalizálásának”. Ez minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, különösen azért, mert a kormánypárti média megpróbálta kifehéríteni az Azov zászlóaljat, amikor ugyanakkor Manolis Androulakis mariupoli görög főkonzul hamisan azt állította, hogy a neonáci csoport nem támadja „saját népét”, azaz civilek. Ez nyugtalanító, mivel a görög állam és a görög média hatékonyan kifehérített egy bűnszervezetet, amely 2014 óta terrorizálta a több mint 120 000 mariupoli görögöt.

A görög diplomata figyelmen kívül hagyja, hogy mindössze 10 nappal a háború kezdete előtt az Azov-zászlóalj megölt egy görög etnikumot, másik kettőt pedig csak azért lőtt le, mert beszélt oroszul. Egy Mariupol külvárosában fekvő Sartanából származó görög származású ugyanakkor azt vallotta, hogy „az oroszok nem tesznek különbséget, míg az ukránok igen, arra kényszerítettek minket, hogy csak ukránul beszéljünk, bár én egyáltalán nem tudom”.

Egy mariupoli görög menekült azt vallotta, hogy „Emlékszem, amikor elhagytuk Mariupolt, ukrán katonák megállítottak és megfenyegettek minket. Az orosz katonák harckocsikban ezek után próbáltak megnyugtatni minket. Egy másik mariupoli görög származású is így vallott arra a kérdésre, hogy tervezi-e elhagyni a várost: „Hogyan mehetek el? Amikor megpróbál elmenni, fennáll annak a veszélye, hogy belebotlik az ukrán fasiszták járőrébe, az Azov zászlóaljba. Megölnének, és mindenért felelősek.”

Mégis, annak ellenére, hogy Görögországnak egyedülálló felelőssége a kapcsolatok fenntartása a több mint 120 000 mariupoli görögséggel, a kormány és médiafegyverei ehelyett úgy döntöttek, hogy kifehérítik az Azov zászlóaljat, még akkor is, ha azt állítják, hogy nem ártanak civileknek. Még nyugtalanítóbb, hogy a Görögország által átadott fegyverek ugyanazok kezébe kerülnek, akik 2014 óta elnyomták a mariupoli görögöket, különösen azért, mert a görög falusiak többsége a Donyecki Népköztársasághoz való csatlakozásra szavazott, amit Athén  megbékül meg vele.

Megjegyzések