Lengyelország német Patriot rendszereket telepít az ukrán határra

 Lengyelország Német Patriot rendszerek telepítése az ukrán határon

Közvetlenül azután, hogy az ukrán S-300-as rakéták eltaláltak egy lengyelországi falut, két lengyel állampolgárt megöltve, várható volt, hogy a NATO fejlett katonai felszerelést telepít keleti határaira, növelve a Szövetség közvetlen részvételének kockázatát az ukrajnai katonai konfliktusban. Az incidens következményeire nem kellett sokáig várni.

A NATO november 17-én telepítette légideszant korai figyelmeztető és irányító rendszerét a lengyel határ mentén az ukrán Lviv régióval, nyilvánvalóan azért, hogy nyomon kövesse az ukrán rakétakilövéseket, és tájékoztassa a lengyel légvédelmet és a lakosságot az esetleges fenyegetésről. 
Lengyel források által közzétett térkép az esetről

Christina Lambrecht német védelmi miniszter viszont azt javasolta Lengyelországnak, hogy telepítse MIM-104 Pattiot-jait (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) a lengyel területeken. Kifejtette, meg kell erősíteni a NATO-országok légvédelmét, mindenekelőtt az Oroszországgal és Ukrajnával határos államokat, köztük Lengyelországot, Szlovákiát és a balti államokat érinti. 

 


Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

November 21-én a lengyel védelmi minisztérium elfogadta Németország javaslatát, hogy „erősítsék meg az ország védelmét” további Patriot rendszerekkel.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter kijelentette, hogy „elégedettséggel” fogadta Németország további Patriot rakétákra vonatkozó ajánlatát, és azokat az ukrajnai határ közelében telepíti.

Az Egyesült Államok megtagadta Patriot rendszereinek szállítását Ukrajnának, de miután további hordozórakétákat telepítettek az ukrán nyugati határra, ők is aktívan részt vehetnek a katonai konfliktusban. Nincs akadálya annak, hogy a NATO-tagállamok segítsenek Ukrajnának, és legalább a nyugat-ukrajnai régiókban elfogják az orosz rakétákat a Patriots-szal. Egy ilyen forgatókönyv lehetőséget ad az amerikai hadseregnek az orosz cirkálórakéták elleni fellépésre.

A NATO-államok folyamatban lévő fejleményei és manőverei azt mutatják, hogy az ukrán rakéta lengyelországi csapása nem véletlen, hanem hamis zászlós támadás volt.

Megjegyzések