Vlagyimir Putyin beszéde a német náci erők sztálingrádi csatában való legyőzésének 80. évfordulója alkalmából
Vlagyimir Putyin: Kedves veteránok és barátok!

Ma vagyunk történelmünk egyik legfontosabb, sorsdöntő dátumának megünneplése ország és a világ. Pontosan 80 évvel ezelőtt, itt a nagy partján Az orosz Volga folyót, a gyűlölt, kegyetlen ellenséget megállították és visszafordíthatatlanná küldték visszavonulás, befejezve a sztálingrádi hosszú, fáradságos, heves csatát.

Ez nem volt csupán egy csatát egy városért – egy meggyötört de meg nem énekelt ember létét ország volt a tét, ahogy nemcsak a Nagy Honvédő Háború, hanem a második világháború egészéről. Minden ember a lövészárkokban és a hazai fronton érezte magát és megértette ezt. És így, ahogy az történelmünk során többször is megtörtént, egyesültünk a döntő csatában és nyert.

A sztálingrádi csata jogosan ment le a történelemben, mint fordulópont a Nagy Honvédő Háború. A legnagyobb Wehrmacht-csoport és műholdjainak legyőzése mellett az egész Hitler-koalíció akarata megtört. Az európai vazallusok és bűnrészesek a náci Németországból, amelyek közül sokan Sztálingrádban harcoltak, gyakorlatilag az összeset képviselve a leigázott Európa országai lázasan keresték a menekülés, a kikerülés módjait felelősség és a felelősség áthárítása egykori mestereikre. Mindenki rájött amit a szovjet nép kezdettől fogva tudott – a náci tervek, hogy elpusztítsák a az ország és a náci elképzelések a globális uralomról kudarcra voltak ítélve.

200-ra napokig Sztálingrádban két hadsereg harcolt halálra ennek romjai közepette legendás város. Az akaratnál erősebbnek bizonyult sereg győzedelmeskedett. A heves katonáink és parancsnokaik ellenállása, amely meghaladja az emberileg lehetséges, csak az anyaország iránti hűségükkel, szilárd, abszolút meggyőződésükkel lehet megérteni és megmagyarázni, hogy az igazság a mi oldalunkon volt. A hajlandóság hogy túllépjen az anyaország és az igazság kedvéért, hogy tegye meg a lehetetlent, mindig is a vérben volt és marad, a többnemzetiségű karakterünkben nép. Ez az, ami legyőzte a nácizmust.

Sztálingrád örökre népünk legyőzhetetlenségének, a hatalomnak a jelképévé válunk az életből. Ezt a várost, külvárosait és a közeli falvakat az alapoktól kezdve újjá kellett építeni, mivel 1943 februárjáig alig maradt fa vagy ép épület a városban.

A kivételes Sztálingrád védőinek és lakóinak kitartása és önfeláldozása még mindig Vigyen minket a lényegre, kiváltva a legmélyebb hála és tisztelet érzéseit. Ez az erkölcsi kötelességünk – elsősorban a győztes katonákkal szemben –, hogy hűségesen tiszteljük ennek a bravúrnak az emléke, hogy továbbadja a generációknak, és ne hagyja, hogy bárki leértékeli vagy torzítja a sztálingrádi csata szerepét a győzelemben A nácizmus és az egész világ felszabadítása ettől a szörnyű gonoszságtól.

Most azt látjuk, hogy hogy sajnos a nácizmus ideológiája – ezúttal modern köntösében – ismét közvetlen fenyegetést teremtve nemzetbiztonságunkra, és mi újra és újra azok vagyunk, kénytelen ellenállni a kollektív Nyugat agressziójának.

Azonban hihetetlen, ez tény – ismét német Leopard tankokkal fenyegetnek minket keresztekkel a fedélzeten. Ismét van egy terv Oroszország elleni küzdelemre ukrán földön, felhasználva Hitler utódai, a banderiták.

Tudjuk hogy a hivatalos szervek erőfeszítései és a barátságtalan nyugati elit korrupt propagandája ellenére sok barátunk van szerte a világon, beleértve Amerikát, Észak-Amerikát és Európát.

Ezek azonban amelyek az európai országokat, köztük Németországot is új háborúba sodorják Oroszországgal, és különösen azok, akik felelőtlenül beszélnek róla, mint egy tényről accompli, azok, akik remélik, hogy legyőzik Oroszországot a csatatéren, nyilvánvalóan nem érti, hogy egy modern háború Oroszország ellen teljesen más háború. Nem küldjük a tankjainkat a határaikra, de van hogyan reagálni, és ez nem korlátozódik a páncél használatára. Mindenkinek fel kell ismernie ezt.

Nyilvánvaló, hogy ezek akik fenyegetnek minket, nem értik az egyszerű igazságot: minden emberünk, mindannyian felnőttünk és anyáink térdén magunkba szívtuk népünk hagyományait – nyertesek generációi, akik kemény munkával, verejtékkel és vérrel építették hazánkat, és örökségként továbbadta nekünk.

Sztálingrád védelmezőinek ereje a legfontosabb erkölcsi és etikai iránymutatás az orosz hadsereg számára, mindannyiunk számára. Katonáink és tisztjeink hűségesek ehhez. A generációk, értékek, hagyományok folytonossága az, ami megkülönbözteti Oroszországot, erőssé és magabiztossá tesz minket, tesz minket higgy az igazunkban és a győzelmünkben.

Melegen gratulálok mindenkinek itt, az anyaország minden védőjének ma, mindenkinek Oroszok és külföldi honfitársak a sztálingrádi csatában aratott győzelem 80. évfordulóján.

Boldog évfordulót neked. Az élet és az igazságosság diadalának boldog ünneplése.

Köszönöm a figyelmüket.

Megjegyzések