Többnapos amerikai katonai akció készül Szíriába. Az egyszeri katonai csapáskombinációnál jelentősebb fellépést mérlegelnek

szerda 17:29 | MTI
  
WASHINGTON |  Az AP hírügynökség két, neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőre hivatkozva szerdán közölte: az amerikai kormány egy egyszeri katonai csapáskombinációnál jelentősebb fellépést mérlegel....

"A variációk nem korlátozódnak egyetlen napra" - idézte az AP az egyik illetékest. A The New York Times ugyancsak hivatalos forrásokat idézve azt állította, hogy feltehetően egy-két napos akció várható. Az NBC News kedden háromnapos csapássorozatról közölt információkat.
   
Az amerikai lapok ugyanakkor az elmúlt napokban elhangzott hivatalos washingtoni állásfoglalásokat idézve rámutattak, hogy a tervezett támadásnak nem célja a "rendszerváltás", vagyis a Aszad-reszim megdöntése, de a Szírián belüli katonai egyensúly jelentős megváltoztatása sem. A katonai fellépés "elrettenteni és meggyengíteni" kívánja a szíriai kormányerőket, és alapvetően azt akarja megelőzni, hogy Damaszkusz újabb vegyifegyver-támadásokat indítson.
   
A várhatóan Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek bevetésével induló csapásban várhatóan kulcsszerepe lesz a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt négy amerikai rombolónak, amelyek mindegyike több tucatnyi ilyen eszközzel rendelkezik. A The New York Times úgy értesült, hogy a potenciális szíriai célpontok elsődleges listája kevesebb mint 50 tételből áll. Egy-egy célra - a koszovói és a líbiai fellépés mintájára - 2-3 manőverező robotrepülőgépet fognak irányítani.

A célpontok között egyebek mellett légi támaszpontok, parancsnoki központok, valamint olyan tüzérségi és rakétás egységek találhatók, amelyeknek közük volt a vegyi támadások végrehajtásához. A katonai forrásokra hivatkozó lapok szerint a környezeti katasztrófa veszélye miatt vegyifegyver-raktárak nem szerepelnek a célpontok között, mint ahogy azok a repterek sem, amelyeken keresztül Szíria az iráni és az orosz hadianyag-utánpótlást kapja.
   

A lapokban megszólalt szakértők szerint a manőverező repülőgépek 118-168 kilogrammos hagyományos robbanótöltetei jóval kevésbé hatékonyak a légi bombáknál, ezért kevés kárt tudnak tenni föld alatti bunkerekben. A "szárnyas rakéták" emellett nem alkalmasak a mobil rakétaindító berendezések kilövésére sem.
   
Washington a tervezett katonai akció nemzetközi támogatottságának kiszélesítése mellett tovább dolgozik a támadás jogi indokolásán is. Az érvek között szerepel majd várhatóan az, hogy a tömegpusztító fegyverek bevetésével a szíriai kormány megsértette a nemzetközi normákat, hogy Amerika - miként az 1999-es koszovói, 78 napig tartó légi hadjárat esetében - a polgári lakosság védelmében lép fel, és hogy a nagy tömegben felhalmozott vegyi fegyverek az Egyesült Államok biztonságát is fenyegetik.
http://ujszo.com/online/kulfold/2013/08/28/tobbnapos-amerikai-katonai-akcio-keszul-sziriaban

Megjegyzések