Szudán


Szudán szintén célország csakúgy mint Líbia volt, s most mint Szíria és Irán. Ezen országok vezetői nem nyugatbarát, ezért menniük kell. Szudán gazdag energia és bányászati termékét főleg Kínának szolgáltatja, amit a Rothschild/Illuminati nem néz jó szemmel, ezért zavargásokat kelt az országban, hogy megdöntsék Haszan Ahmed el-Besir régóta tartó uralmát. Ugyanezért történt Kenyában az a bizonyos terrortámadás, ugyanis a kenyai vezetés Kínával szövetkezett az elmúlt hónapok során, amit az Elit szintén nem nézhette tétlenül.
A szudáni biztonsági erők szándékosan lőttek a megszorító intézkedések ellen tüntetőkre - állították emberi jogi szervezetek, amelyek szerint az utóbbi napok tiltakozásaiban országszerte már ötven ember meghalt. 

Szudánban a napokban több ezren tiltakoztak az üzemanyagár-támogatás hétfőn bejelentett megszüntetése ellen, a kormány távozását követelve. A megmozdulások soha nem voltak még ilyen hevesek azóta, hogy Omar Haszan Ahmed el-Besir ezredes 1989-ben a hatalomra került.
Két jogvédő szervezet, az Amnesty International (AI) és az Igazságügyi és Béketanulmányok Afrikai Központja (ACJPS) pénteken közös közleményben szólította fel a hatóságokat, hogy szüntessék be a tiltakozások erőszakos megtorlását. A dokumentum szerint ötven ember halt meg úgy, hogy fej- vagy mellkaslövést kapott a keddi és szerdai tiltakozások elleni fellépéskor.
Lucy Freeman, az AI afrikai részlegének igazgatóhelyettese kijelentette: a gyilkolás kedvéért - fejre, mellkasra célozva - lőni az élethez való jog nyilvánvaló megsértését jelenti, Szudánnak azonnal be kell szüntetnie a biztonsági erők erőszakos megtorlásait.
A két szervezet állítása szerint a keddi és szerdai tiltakozásokban megölt emberek többsége 19-26 éves volt. Helyi források és aktivisták arról számoltak be, hogy a halálos áldozatok száma sokkal nagyobb lehet, meghaladhatja akár a százat is. Az emberjogi szervezetek mélységesen aggódnak amiatt is, hogy a titkosszolgálatok több száz embert őrizetbe vettek. Felszólították a hatóságokat: szavatolják, hogy ezeket az embereket nem bántalmazzák, nem kínozzák meg őket.
Aktivisták a közösségi hálókra feltett, a szudáni népnek szánt üzeneteikben "a forradalom folytatására" szólítottak fel, egyben a kormány lemondását követelték.
Pénteken újabb tüntetések alakultak ki Omdurmanban a heti fő ima után. A rendőrség a kisebb megmozdulásokat könnygázgránátokkal szétkergette, de az emberek később a város fő útvonalán újra összegyűltek, és tiltakozó menetet tartottak. Le a hadsereg uralmával! Nemet az áremelésekre! Szabadság, szabadság - kiabálták. Ezt a menetet a jelentés időpontjáig nem támadta meg a rendőrség. Megmozdulások voltak Vád Madaniban és Bahriban is a főváros, Kartúm közelében. A rendőrséget és a katonaságot fokozott készültségbe helyezték.
Foto: AP/SITA

Az al-Arabíja arab hírtelevízió pénteken honlapján arról számolt be, hogy kartúmi irodáját bezárták a szudáni hatóságok. A tévécsatorna közleménye szerint a kormány a döntés meghozatala előtt behívatta az al-Arabíja helyi tudósítóját, és tiltakozását fejezte ki a tüntetésekről való tudósítás miatt. Ahmed Bilal szudáni tájékoztatási miniszter azzal vádolt meg több nemzetközi médiumot, hogy eltúlozza az áldozatok számát. A kelet-afrikai országban a napokban néhány helyi napilapot is beszüntettek arra hivatkozva, hogy a demonstrációkról tájékoztatva minden határt átléptek.

Megjegyzések