Az amerikai nukleáris bombák destabilizálják Európát


A Pentagon harcászati nukleáris potenciáljának felújításét tervezi Európában. Szakértők véleménye szerint ez alááshatja az anélkül is nem a legkönnyebb időket élő kontinens biztonságát.

A német sajtó értesülései szerint újabb atombombákról van szó, amelyeket a német és olaszTornado vadászgépekre, valamint egyéb európai országok F-16-os multifunkcionális vadászgépeire telepítenek majd. A teljes egészében bevetésre kész nukleáris bombák rendszeresítése 2020-ban esedékes. A vonatkozó programra összesen mintegy 10 milliárd dollárt kívánnak fordítani, további 154 milliót pedig az európai nukleáris bázisok biztonságának szavatolására.
Az USA európai nukleáris erőinek újrafegyverzése nem valami rendkívüli lépés. Mindennemű fegyverzet modernizációt, korszerűsítést követel. Azonban mindenki tisztában van azzal, hogy mindez a krími válsággal áll kapcsolatban. A politikai háttér nyilvánvaló. Az időszerűtlen fegyverzet-korszerűsítés Oroszország ellen irányul – vallja meggyőződéssel Konsztantyin Szivkov szakértő.
Mint kiderült, Oroszországot nem lehet megfélemlíteni gazdaságilag, mert Európa ezt még inkább megszenvedné. Következésképp, a nyílt katonai betörés feltételeit készítik elő.
Oroszországnak eléggé hatalmas harcászati szintű nukleáris potenciálja van, van hatalmas hadászati potenciálja is. Ahhoz, hogy az európai potenciál az orosszal azonos szintű legyen, bombákat hoznak be Európába.
Oroszországnak ilyen viszonyok közt azonnal fel kell hagyni a nukleáris fegyverzetek mindennemű csökkentésével. És intézkedéseket kell foganatosítani annak érdekében, hogy az orosz potenciál elérje a START-III szerződés előtti szintet, hogy az ellenfél esetleges megelőző csapásának viszonyai közt szavatolni lehessen a nukleáris potenciál biztonságát és harci stabilitását.
Az európaiak adott esetben hadviselési területként lépnek fel. Az Egyesült Államok ellenőrzése alatt állnak. Maguknak az európaiaknak erre nincs szükségük. Amerikai gazdáiknak viszonyt nagyon is kell az eszkaláció. Washington Európára kényszerítette a nukleáris fegyvert. Elvileg ez annak a tanúsága, hogy az Egyesült Államok háborúra készül Oroszország ellen.
Számos NATO-tagország, többek között Lengyelország, a balti államok, észak-európai országok, a kollektív biztonság koncepciója jelentőségének fenntartása, ill. fokozása mellett lépnek fel. A NATO lisszaboni csúcstalálkozója után nyilvánvalóvá vált, hogy az atlanti szövetség kész megerősíteni ezt a funkciót.
Azonban léteznek egyéb NATO-tagországok, amelyek az Egyesült Államok efféle politikáját elavultnak tartják és követelik az USA európai nukleáris jelenlétének felülvizsgálását. Tény, hogy az európaiaknak nincs hozzáférésük a vörös gombhoz és nem ők hozzák meg a létfontosságú döntéseket. Az élet-halál kérdésében helyettük a nagyon is távol élő amerikaiak választanak.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_03_18/269797063/

Megjegyzések