Lavrov: ha Kijev erőt alkalmaz, meghiúsulhat az orosz-amerikai együttműködés


MOSZKVA |
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton telefonbeszélgetést folytatott amerikai kollégájával, John Kerryvel, figyelmeztetve őt: ha a kijevi vezetés erőt alkalmazna Délkelet-Ukrajnában, az meghiúsítaná az ukrán válsággal kapcsolatos együttműködés jövőjét, beleértve a Genfben tervezett négyoldalú találkozót is.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
(SITA/AP-felvétel)
Az orosz külügyminisztérium közleményében beszámolt arról, hogy az amerikai diplomácia vezetője aggodalmának adott hangot az ország délkeleti részén kibontakozó tiltakozó megmozdulások miatt. Kerry az orosz közlemény szerint úgy fogalmazott: az események hátterében Oroszország "bujtogató" magatartása, majdhogynem közvetlen beavatkozása áll. Ezt az állítását azonban Kerry nem tudta semmiféle konkrét ténnyel alátámasztani, csak azt tudta hajtogatni, hogy Oroszágnak "el kell távolítania embereit" az országnak abból a körzetéből - olvasható az orosz külügyi nyilatkozatban.
E forrás szerint Lavrov immár sokadik alkalommal felhívta Kerry figyelmét: az ukrajnai kiéleződött politikai válsághelyzet amiatt alakult ki, hogy a jelenlegi kijevi hatalom figyelmen kívül hagyja az orosz és az orosz ajkú lakosság jogos igényeit és érdekeit. Az orosz külügyminiszter szerint az ukrán vezetés képtelennek bizonyul felelősen kezébe venni az ország sorsát és bevonni minden fontosabb politikai erőt és az ország minden régióját az új alkotmány kidolgozásának folyamatába. 
Lavrov figyelmeztetett arra: ha a Kijevből érkező - az erő alkalmazására vonatkozó - fenyegetéseket beváltják a kelet-ukrajnai tüntetőkkel szemben, meghiúsulhat az ukrán kérdésben folytatandó együttműködés jövője, beleértve a Genfben tervezett négyoldalú - az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország külügyminiszterének, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a részvételével rendezendő - tanácskozást is.

Megjegyzések