Oroszország szakít a Nyugattal és Kínához megy.
RIA Novosti jelentés szerint az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) felfüggesztett minden kapcsolatot a NATO-val. 

CSTO főtitkára Nyikolaj Bordyuzha egy sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Ma, a NATO zsarolja az összes CSTO tagállamait... Azt mondják, hogy rendkívül elégedetlenek Oroszország intézkedéseivel az elmúlt hónapokban," 

Évek óta tartó sikertelen kísérlet a NATO-val való együttműködés után a CSTO más felé fog nézni, a Sanghaji Együttműködési Szervezethez és Kínához fog csatlakozni. –közli a főtitkár.

Az SCO tagjai: Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán (további nyolc megfigyelő állam és a párbeszéd partnerek).

A CSTO tagjai: Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Türkmenisztán, valamint a többoldalú biztonsági szervezet alapuló szovjet korszak katonai és politikai kapcsolatok. 

Egyébként annyira nem meglepő ez a kérdés, ha azt nézet, hogy nincs miért együttműködni már a NATO-val, amikor az egyre közelebb helyezkedik Oroszország köré.

Oroszország és Kína közös haditengerészeti hadgyakorlatot fog tartani május végén a Kelet-Kínai-tengeren 

Megjegyzések