Az Egyesült Államok és Fülöp-szigetek hadgyakorlatot tart a rettegett Kína miatt.


Több mint 5000 amerikai és Fülöp-szigeteki katona kezdte meg a háborús hadgyakorlatokat, miközben a feszültség egyre nő a térségben -főleg Kína érzi magát fenyegetve.


A kéthetes haditengerészeti hadgyakorlat a "Balikatant" kitalált ürüggyel indították… ilyenek, hogy a szövetségesek segítsék egymást, ha baj van pl. katasztrófa esetén és hasonlók. Ostobaság.

A Fülöp-szigetek külügyminisztere úgy fogalmazott, hogy felkészülnek az agresszív fellépésekre, amelyek megváltoztatnák a satus quo-t a vitatott tengeri határoknál, felrúgnák a békét és az egyensúlyt. S a Balikatan2014 erre a kihívásra készíti fel magát.

A Manilában adott beszédekből egyértelműen kihallatszott a Kína ellenes magatartás. „az Egyesült Államok elkötelezte magát, hogy a Fülöp-szigeteket megvédi egy Kínával történő fegyveres konfliktus esetén –mondta Renato Reyes generális.

A gyakorlaton részt vesznek amerikai F-18-as vadászgépek és éleslövészetet tartanak Luzon szigeten.
Mindez egy héttel azután, hogy a két féle egy közös védelmi egyezményt a Enhanced Defense Cooperation Agreement-et aláírták.

A Dél-Kína tengere az elmúlt időben elég feszült a hangulat. A vitatott szigeteknél 425 000 négyzetkilométernyi területtért megy  a harc, ahol rengeteg a gáz és a kőolaj.

Kína is megszólat és reméli, hogy a két ország kapcsolata valóban stabilitást tartja szem előtt.


Megjegyzések