Oroszország a dollár megdöntését szorgalmazó találkozót rendez Kínával és Iránnal.


Még az ukrajnai válság előtt Oroszország elkezdte az amerikai dollárt háttérbe szorítani; ez tény. "A Gazprom szimbolikusan jüanban fog kereskedni Kínával"; "40 központi bank döntött úgy, hogy a dollár helyett az új tartalék valutában a jüanban számol" és hasonló cikkekkel találkoztam.

Az Oroszország hangja (no nem a magyar) megjelentett egy cikket, amelyben az áll, hogy az orosz pénzügyminiszter kész zöld utat adni egy tervnek, amely radikálisan megnöveli a rubel szerepét a kereskedelemben és csökkentené a petrodollár dominanciáját a tranzakciók során. Az oroszországi bankszektor már felkészült a tervet alkalmazására.

Április 24.-én az orosz kormány egy speciális találkozót szervezett azzal a céllal, hogy megtalálják annak módját, hogyan szorítsák ki az amerikai dollárt az orosz export műveletekből.

Az energiaszektor főbb vezetői, bankok és kormányszervek számos lehetőséget vetettek fel arra, hogy hogyan kellene válaszolni az Oroszország elleni amerikai szankciókra.

Ha a Nyugatnak az volt a céljuk a szankciókkal, hogy válaszlépést csikarjanak ki az oroszoktól, akkor jó úton járnak.

A „de-dollárizálás” találkozón az orosz miniszterelnök helyettes Igor Shuvalov kijelentette, hogy Moszkva nagyon komolyan elhatározott abban, hogy megállítsa a dollár használatát.

A pénzügyminiszter helyettes Alexey Moiseev  a TV-ben később elmondta (lenti videó), hogy a rubel szerepköre dominanciája nőni fog, amely lebonyolítását egyetlenegy bank, szervezet, szakértő sem tartja problémának.

Ez lenne a „valuta váltás különleges rendelete”, ami azt jelenti -mondja a miniszter-, hogy a kormánynak megvan a legális hatalma, hogy a rubel elsődleges használatára késztesse az orosz vállalatokat.

A témáról sok szó esett, de lényeget már látjuk, hogy ez a dollár elleni háromoldalú egyezség nagy koppintás a Nyugat orrán és, hogy melyik valutát használják erre az mindegy, csak ne az amerikai dollárt.

Kína, Oroszország és Irán…a három nagy kebelezendő ellenség most már egyre jobban összefonódik, hónapról hónapra és a Nyugattól egyre távolodik.

Megjegyzések