Oroszország és Kína újradefiniálja az Új VilágrendetMájus 20.-án történelmi jelentőségű találkozóra került sor a CICA keretében Sanghajban, amelyen az új barátok Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és az iszlám köztársaság elnöke Hassan Rouhani megbeszélték a szorosabb együttműködés mikéntjét azzal a céllal, hogy lecseréljék a Nyugattal kiépített kapcsolataikat...főként a dollárt.

Amit elsőként megemlítenek a találkozó eredményéről az az, hogy a VTB a legnagyobb orosz bank a Bank of China-val megegyeztek, hogy egymás között a saját valutájukkal megkerülve az amerikai dollárt szabadon kereskedhetnek, s intézhetik a kifizetéseket, a "befektetési banki, a bankközi hitelezést, kereskedelem-finanszírozási és a tőke-piac tranzakciókat".

A Magyar média írja: 

Megérkezése előtt Putyin azt nyilatkozta kínai médiumoknak, hogy Kína „Oroszország megbízható barátja".
„Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a két ország közötti együttműködés még sosem volt ilyen szinten, mint most" – idézi az orosz elnök szavait a BBC. Kína Oroszország legfőbb gazdasági partnere: mintegy 90 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak le 2013-ban, és a tervek szerint ezt 200 milliárdra kívánják növelni az évtized végére.
A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint több megállapodás is születik majd a csúcson Kína és Oroszország között, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan Ázsia biztonságával kapcsolatosan is tett bejelentéseket. A két ország közös - haditengerészeti - hadgyakorlata is megkezdődött.
Oroszország és Kína nemcsak a gazdaság területén evez egy hajóban, de mindkét országot komoly kritika érte az elmúlt időszakban: míg Putyint Ukrajna miatt ostorozzák, addig Kínát azért, mert olajfúrótornyot helyezett üzembe a Dél-kínai-tengernek olyan körzetében, amely Vietnamtól 240 kilométerre van, és így a délkelet-ázsiai ország saját területeként tartja számon. 
Egy másik helyen A The New York Times szerint:

Putyin Kelet felé hajlása konzervatív, nacionalista ideológiával párosul, amely az egyre istentelenebb, relativistább és dekadensebb Nyugattal szemben a vallást, a családi értékeket és hazafiasságot hangsúlyozza ki.
A The New York Times szerint Putyin kétnapos kínai látogatásának középpontjába annak a megállapodásnak a megkötése kerülhet, amelynek alapján Oroszország 2019-től gázt szállíthat Kínának az új szibériai mezőiről.
A lap úgy értesült, hogy a körvonalazódó üzlet 38 milliárd köbméternyi, mintegy 14 milliárd dollár értékű gáz eladásáról szólna, ha a feleknek sikerülne megállapodniuk az ezer köbméterenkénti 380 dollár körüli árban. Megegyezés esetén Kína megépítene egy több mint 2400 kilométeres, 30 milliárd dollár értékű csővezetéket.
Szakértők szerint Moszkva ma már kész a megállapodásra, már csak azért is, hogy jelezze Washingtonnak és Nyugat-Európának: máshol is talál fontos barátokat és felvevőpiacokat az orosz gáz számára. Az orosz-kínai alku csökkentené a nyugati szankciók jelentőségét, s megerősítené Putyin pozícióit
A lap szerint Oroszország Kínával tavaly közel 90 milliárd, az EU-val 2012-ben mintegy 370 milliárd, az Egyesült Államokkal pedig ugyanabban az évben csak 26 milliárd dolláros értékű kétoldalú kereskedelmet bonyolított le. Oroszország exportbevételeinek 67 százaléka a kőolaj- és földgázkivitelből származik. 

Az oroszország hangja pedig ezt írta: Oroszország és Kína szembe fog szállni más országok belügyeibe való beavatkozás ügyével, megvétózza az egyoldalú szankcionálást, más államok alkotmányos rendszere megváltoztatására irányuló tevékenység finanszírozását vagy ösztönzését – áll Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping sanghaji tárgyalásának eredményeképpen elfogadott közös nyilatkozatban.

Medvegyev egy interjúban elmondta: "Lassan, de biztosan haladunk egy új hidegháború felé, amire nincs szükség senkinek." A szankciókra "különösképpen nem reagálunk, nem toroljuk meg, habár megvannak az eszközeink, hogy keményen sértsük a szankciókat kezdeményező országokat" -utalva Obama "politikai tapintatlanságára".

Medvegyev elnök nem blöffből mondta e szavak. Nézzük az Idők Jelei oldalán egy cikk részt:


Az Obama kormány megkezdte az orosz politikusok és üzleti érdekek elleni szankciók bevezetését, bár ezek az ellenmondásos politikai manőverek az ellentétek enyhítése helyett inkább olajat öntöttek a tűzre.
Marin Katusa, a Casey Research vezető forrásstratégája szerint Oroszország kulcsfontosságú forrásai különleges stratégiai helyzetet biztosítanak számára az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben úgy döntenek, hogy ők maguk is szankciókat vezetnek be. Az ország bőséges olaj és gázforrásai olyan előnyt jelentenek, amit nem egy alkalommal kihasználtak már a múltban, például európai partnerekkel folytatott tárgyalások során, burkoltan vagy nyíltan azzal fenyegetve, hogy elzárják a csapokat, ha nem teljesítik követeléseiket. Van azonban egy olyan forrás, amiről kevesen tudják, hogy Oroszország birtokolja a dominanciát a világon. Ez pedig az urániumbányászat. 
Katusa elmagyarázza, hogy amennyiben Oroszország az uránium kivitel korlátozása mellett döntene, az Egyesült Államok jelenlegi életformája igen gyorsan megváltozna.
Marin Katusa elmagyarázza, milyen mértékben függ az Egyesült Államok nemcsak az olajexporttól, de a külföldről behozott urániumtól és egyéb forrásoktól és, hogy milyen következményei lehetnek egy igazi kenyértörésnek a két ország között. http://idokjelei.hu/2014/05/a-forrasstratega-uj-orosz-veszelyre-figyelmeztet-ez-lenne-az-amerikai-tortenelem-legnagyobb-aramszunete/


Még az ukrajnai válság előtt Oroszország elkezdte az amerikai dollárt háttérbe szorítani; ez tény. "A Gazprom szimbolikusan jüanban fog kereskedni Kínával"; "40 központi bank döntött úgy, hogy a dollár helyett az új tartalék valutában a jüanban számol" és hasonló cikkekkel találkoztam.

Az Oroszország hangja (no nem a magyar) megjelentett egy cikket, amelyben az áll, hogy az orosz pénzügyminiszter kész zöld utat adni egy tervnek, amely radikálisan megnöveli a rubel szerepét a kereskedelemben és csökkentené a petrodollár dominanciáját a tranzakciók során. Az oroszországi bankszektor már felkészült a tervet alkalmazására.

Április 24.-én az orosz kormány egy speciális találkozót szervezett azzal a céllal, hogy megtalálják annak módját, hogyan szorítsák ki az amerikai dollárt az orosz export műveletekből.

Az energiaszektor főbb vezetői, bankok és kormányszervek számos lehetőséget vetettek fel arra, hogy hogyan kellene válaszolni az Oroszország elleni amerikai szankciókra.

Ha a Nyugatnak az volt a céljuk a szankciókkal, hogy válaszlépést csikarjanak ki az oroszoktól, akkor jó úton járnak.

A „de-dollárizálás” találkozón az orosz miniszterelnök helyettes Igor Shuvalov kijelentette, hogy Moszkva nagyon komolyan elhatározott abban, hogy megállítsa a dollár használatát.

A pénzügyminiszter helyettes Alexey Moiseev  a TV-ben később elmondta (lenti videó), hogy a rubel szerepköre dominanciája nőni fog, amely lebonyolítását egyetlenegy bank, szervezet, szakértő sem tartja problémának.

Ez lenne a „valuta váltás különleges rendelete”, ami azt jelenti -mondja a miniszter-, hogy a kormánynak megvan a legális hatalma, hogy a rubel elsődleges használatára késztesse az orosz vállalatokat.

A témáról sok szó esett, de lényeget már látjuk, hogy ez a dollár elleni háromoldalú egyezség nagy koppintás a Nyugat orrán és, hogy melyik valutát használják erre az mindegy, csak ne az amerikai dollárt.

Kína, Oroszország és Irán…a három nagy kebelezendő ellenség most már egyre jobban összefonódik, hónapról hónapra és a Nyugattól egyre távolodik.

Megjegyzések