Hogyan rángatják bele Oroszországot egy nagy világkonfliktusba? Hidegháború vissza!


A Financial Times tudósítása szerint az EU 28 nagykövete kedd délután egy maratoni tárgyalás után megállapodott abban, hogy milyen szankciókat vezetnek be Oroszország ellen az ukrán válság és a maláj gép lelövése miatt kialakult helyzet következtében.

Moszkvában új hidegháborúról beszélnek. Obama szerint ez nem egy újabb hidegháború. Nos Obamáék szavahihetősége a szememben összeomlott. Amit Washington művel évtizedek óta az botrányos és elég volt. 

A Nyugat elvesztette minden erkölcsösségét és a vesztébe fut, mint azok, akik ujjat húztak az oroszokkal a történelem során. A baj az, hogy ezek a nyugati vadbarmok a lakossággal fizettetik meg az árat. Jelenleg gazdasági háború folyik, de ez egyre melegedik...

A világ beteg, nagyon lázas és a hőfok, csak tovább emelkedik, míg a test meghal. Tényleg ezt akarjuk?

A Nyugat, USA/EU, hadszíntérré alakítja ezt a kontinenst. A korábbi bejegyzésben erről írtam. http://aranykorhajnalan.blogspot.hu/2014/07/a-nyugat-globalis-kaoszt-akar.html 
Érdemes lenne átolvasni a többit is, hogy a teljes képet lássa.

Széleskörű szankciókról döntöttek az uniós országok nagykövetei Oroszország ellen kedd délután –írja a Financial Times uniós diplomatákra hivatkozva. A lap azt írja, hogy a szankciók között szerepel például az orosz bankok nem adhatnak el részvényeket, vagy kötvényeket az EU-ban.

A nagykövetek a jelentés szerint csak kisebb módosításokat alkalmaztak az Európai Bizottság (EB) által javasolt szövegen, például kivették a jövőbelő fegyverembargó lehetőségét, illetve az orosz kőolajexportot érzékenyen érintő technológiai korlátozásokat.

 A CNBC tudósítása szerint emellett kettős felhasználású termékek és érzékeny technológiák is a szankciók által érintett listára kerülnek. Emellett pedig bővítik a szankciók által érintett személyek, cégek listáját is. A szankciókat három hónap után felülvizsgálják.

Szankciók is voltak tervben Vlagyimir Putyinék ellen. A tudósítás szerint így a tervbe vett szankciók jelentős részére rábólintottak az uniós tagállamok nagykövetei.

Előzetes számítások szerint a szankciók gazdasági hatása az orosz gazdaságra 23 milliárd euró lesz idén, ami az orosz GDP 1,5%-ának felel meg, jövőre pedig a GDP 4,8%-ának megfelelő 75 milliárd euró. Az Economist által végzett számítások szerint viszont az orosz vállalatok vesztesége a szankciók következtében elérheti a 744 milliárd eurót is. 

Oroszország válaszcsapásként megtiltja az összes káposztaféle importját Lengyelországból, valamint Ukrajnából az étkezési napraforgó, a kukoricadara és a szójabab behozatalát. Oroszország tavaly 43 millió dollár értékben importált Lengyelországból káposztaféléket, az idei első hat hónapban pedig 27,5 millió dollárért. 

Ugyancsak importtilalmat vezetnek be az Ukrajnából származó étkezési napraforgóra, kukoricadarára és szójababra. Fehéroroszország követi Oroszország példáját. (MTI, Napi.hu)

Az orosz külügyi tárca "ártalmasnak és rövidlátónak" nevezte szerdán az Egyesült Államok által Oroszország ellen életbe léptetett szankciókat és leszögezte, hogy ezek csak még inkább elmérgesítik az amerikai-orosz viszonyt.

Lavrov orosz külügymin. rendkívül csalódott, hogy Európa szakított értékrendjével és nem képes dönteni az Egyesült Államoktól függetlenül. http://rt.com/news/176736-eu-russia-ukraine-sanctions/


"Washington ehhez hasonló döntései sehova sem vezetnek, csak tovább mérgesítik az amerikai-orosz kapcsolatokat és nagyon kedvezőtlen környezetet teremtenek a nemzetközi kapcsolatokban, ahol gyakran döntő szerepet kap az országaink közötti együttműködés" - olvasható a moszkvai külügyminisztérium által kiadott sajtóközleményben.

"Ennek az ártalmas és rövidlátó politikának a tényleges veszteségei meglehetősen kézzelfoghatóak lesznek Washington számára" - figyelmeztettek a kommünikében.

Barack Obama amerikai elnök kedden újabb, az orosz energetikai, hadiipari és pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését jelentette be Oroszország ellen. 

Az elnök a gazdasági büntetőintézkedések meghozatalát azzal indokolta, hogy Oroszország továbbra sem működik együtt az ukrajnai válság rendezésében, mi több, tovább támogatja a szakadárokat, tüzérséggel löveti az ukrán kormányerők állásait és csapatokat vont össze a két ország határán. 

Obama mindehhez hozzátette, hogy Moszkva mindezidáig nem működött együtt a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító katasztrófájának kivizsgálásában sem.

Megjegyzések