Amerikai gépet kóstolgatott egy kínai vadászgép…vagy inkább fordítva?


Kedden egy kínai Szu-27-es vadászrepülőgép veszélyesen közel mentek egy amerikai haditengerészeri P-8 Poseidon típusú üzemanyag szállító repülőgéphez ment közel, ami egy rutin műveletet hajtott végre a nemzetközi vizek felett, a kínai Hajnan-szigetnél – állítja a Pentagon, de nem tértek ki arra, hogy ugyan minek repültek be Kína kertjébe.

Az amerikai szóvivő szerint a kínai gép nem biztonságosan és szakszerűtlenül járt el, ezt a kínai médiában egészen másként közölték le természetesen, ahol a pilóta szakszerűségét és hatékonyságát dicsőítette. A vadászgép tíz méteres közelségbe került az amerikai géptől, összesen háromszor közelítette meg, egyszer felette, alatta és mellette. A manőver nagyon közel volt és nagyon veszélyes volt – állítja a szóvivő, aki hozzátette ez az eset csökkenti a jó amerikai-kínai kapcsolatok iránti erőfeszítéseket.

BBC szerint ez már a negyedik ehhez hasonló eset március óta. Decemberben Kína jelentette, hogy egyik vadászgépe „ találkozott" egy amerikai rakéta cirkálóval. Amerikai források szerint a találkozás során majdnem összeütközött a két jármű a Dél-kínai-tenger felett.

A kínai lapok kitértek a repüléstechnológia 100%-ig kínai csodáira, majd Amerikát szapulják, hogy Ők tudják jól, hogy a világ legnagyobb gazembere és hogy az USA Kína számára egyértelműen már nem a világ legnagyobb hatalma. Amerika haldoklik.

Aztán írják, hogy az amerikai kommentár egyenesen nevetséges. Sőt, még tovább mennek: az USA évtizedek óta gyakorolják undorító szokásukat, hogy berepülnek más légterébe és átleskelődnek a másik kerítésén és amikor a tolvaj rajtakapják, amaz elmenekül és elkezd a másikra mutogatni. Aztán írják, hogy Amerika vesztésre áll és nem akarja, hogy a világ megtudja, hogy beteg.

az eredeti cikk: http://mil.news.sina.com.cn/2014-08-23/1620797098.html

Az eset előtt nem sokkal Kína egy légvédelmi azonosító zónát hozott létre a Kelet-kínai-tengeren, mondván, hogy azoknak a gépeknek, amik keresztül repülnek ezen a zónán, kínai szabályokat kell követniük, beleértve a repülési tervek bejelentését. Amerika, Japán és Dél-Korea visszautasította ezt és egy be nem jelentett katonai géppel repült be a légtérbe. Az Egyesült Államok egyoldalú kísérletnek nevezte a lépést, mely során a régió status quo-ját akarták megváltoztatni. 

A legsúlyosabb eset az elmúlt években 2001-ben történt, amikor egy kínai vadászgép összeütközött az amerikai haditengerészet EP-3 típusú kémrepülőjével. Az ütközéskor a kínai pilóta meghalt. 

Megjegyzések