Nemcsak Putyin, hanem az orosz nép is szankcionálja MagyarországotÍrta:  posztinfo.hu  

Rengeteg magyar cég érdekelt az orosz piacban: A szikszói HELL, amely az orosz energia-italpiac egyik vezető márkája, a magyar húsgyárak a Picktől a Hertzig, zöldség és gyümölcsexportőrök, de a tejtermékek piacán is hasonló a helyzet. Az idegenforgalom pedig szép lassan elbúcsúzik a rengeteg pénzt költő orosz turistáktól.

Oroszország ugyanis a szankciókra válaszolva beszünteti az összes hús, a zöldség, gyümölcs, hal és tejtermék importját az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Továbbá minden olyan alapanyagot, eszközt és terméket tilos behozni, amely az amerikai franchise-láncok működéséhez szükséges. Ezzel a gyakorlatban ellehetetlenül a McDondald’s, a Burger King és más láncok működése. 

Pedig ezek már orosz kezekben vannak, csak a márkatulajdonosnak járó százalékból kaptak az amerikaiak. Putyin elnök szerda reggel írta alá az erről szóló dokumentumot. A döntés súlyának összegét még az elemzők is csak most számítják ki, mert tulajdonképpen arról van szó, hogy Oroszországban semmilyen nyugati élelmiszert nem lehet ezentúl forgalmazni. Abban nagyjából konszenzus alakult ki a nyugati és az orosz pénzügyi szakemberek között is, hogy a nyugati szankciók értékének több tízszereséről van szó.

A szankciók kezdete óta az orosz lakosság körében népszerű minden nyugati termék “viszont szankcionálása”, az orosz közösségi oldalon százezres csoportok jöttek létre a Coca-Cola, a Pepsi vagy éppen a gyorsétterem-láncok bojkottjára. Az elmúlt fél évben divat lett látványosan is kifejezni ezt: A korábban divatos britzászlós pólókat például keresztben áthúzzák, az amerikai zászló mintájával készült ruhákat és kiegészítőket vicces feliratokkal egészítik ki, a kisebb és nagyobb boltok pedig az amerikai termékeket látványosan megsemmisítik. 

Boltvezetők nyilvánosan, köztereken öntik csatornába a kólát, miközben az utóbbi félévben látványosan zuhant az amerikai és európai uniós termékek iránti kereslet: Megugrott a kínai és orosz autók iránti kereslet és több mint 37% százalékkal zuhant az EU-ból vagy az Egyesült Államokból importál élelmiszerek eladása. Oroszország a maga 143 millió lakosával óriási piaca volt, elsősorban a nyugati luxuscikkeknek, élelmiszereknek és utazásoknak.

 Nyugati Kreml-szakértők szerint ez a civil kezdeményezés adta az ötletet az orosz elnöknek arra, hogy mivel tudna visszavágni az Oroszországgal szembeni szankciókra. Így három legyet üt egycsapásra: Növeli a népszerűségét azzal, hogy a nép által felvetett hangulatra épít, óriási piaci űrt hagy az orosz vállalkozásoknak és komoly lehetőséget teremt Kínának, Brazíliának, Indiának és más, Oroszországgal jó viszonyt ápoló államok cégeinek.

De az idegenforgalom területén is markáns változás zajlik: A legismertebb közszereplők, előadók és művészek már tavasszal is arra hívták fel a rajongóik figyelmét, hogy az EU és Amerika helyett vagy Krímet válasszák, vagy Ázsiában, Latin-Amerikában vagy Afrikában, esetleg a volt szovjet utódállamokban pihenjenek. Az olyan sztárok, mint Ivan Urgant, MakSim vagy Irakli a távol-keleti, kaukázusi és törökországi nyaralásaikról töltenek fel fotókat a közösségi oldalra. 

A sztárok sorozatosan rohanták meg Krímet, szinte nincs is olyan ismert művész, sportoló vagy műsorvezető, aki ne járt már volna Krímen az elmúlt hónapokban. Ennek komoly hatása van a külföldön nyaralni szándékozó oroszokra is: A szankciók miatt jelenleg álló Dobroljot légitársaság krími járataira nem lehetett jegyet kapni, mindet eladták ősz végéig, a vasúton szintén ez a helyzet. Az orosz kereső, a Yandex kimutatásai alapján az elmúlt hónapokban több mint 60%-kal zuhant az EU-ba és 33%-kal az USA-ba utazni szándékozók keresései szállodákra és repülőjegyekre. Egyértelmű nyertes Kína, India, Thaiföld, Kambodzsa, Indonézia, Malajzia, Mauritius, Brazília, Kuba, Venezuela, Tanzánia, Törökország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok.


Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Visszanyal a fagyi.