A britek is beszálltak az egyenlőre még csak közel-keleti háborúba.Megkezdte szombaton a brit királyi légierő (RAF) a harci bevetéseket az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia iraki állásai ellen.

A brit védelmi minisztérium szombat délután Londonban bejelentette, hogy az RAF ciprusi támaszpontjáról két Tornado GR4 típusú harci repülőgép szállt fel, lézervezérlésű bombákkal és rakétákkal felszerelve.

A brit parlament előző esti rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását Nagy-Britannia bekapcsolódásához az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel már folyó légi hadműveletekbe. A RAF hat Tornado repülőgépből álló kontingenst vezényelt Ciprusra.

A londoni alsóház, amely a parlamenti pártok ilyenkor esedékes éves kongresszusai miatt jelenleg szünetét tölti, a kormány kérésére tartott rendkívüli ülést pénteken, hogy megvitassa a brit légierő bekapcsolódását az Iszlám Állam elleni támadásokba.

Az alsóház péntek esti szavazásán 524 képviselő voksolt a brit részvétel mellett; 43-an elvetették a konzervatív-liberális kormánykoalíció indítványát. A kormányzati beterjesztést hivatalosan az ellenzéki Munkáspárt is támogatta, bár kéttucatnyi Labour-képviselő az indítvány ellen szavazott.

Nagy-Britannia nem egészen negyedszázadon belül - az 1991-es, illetve a 2003-as iraki invázió után - most harmadszor kapcsolódik be iraki hadműveletekbe nemzetközi koalíció tagjaként. 

A koalícióban aktív szerepet vállalt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Franciaország, Dánia, Belgium, Ausztrália, illetve az arab országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Jordánia és Katar

A brit légierő hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni támadásokra, de ez gyorsan meg fog változni, mert a cél az Asszad hatalmának megdöntése –ez vitathatatlan. Ha Cameron ugyan azzal állt volna elő, mint tavaly, hogy Szíriát bombázni kéne, akkor ma is vesztett volna.

Cameronék rendkívül gyenge kormányzatot alkotnak és nagyon óvatosak, amikor egy újabb háborúról van szó. Kicsivel indulnak, mert erre könnyebben megszerzik a támogatást, de ez a háború majd eszkalálódik és akkor még több harci gépre lesz szükség, sőt szárazföldi csapatokra is –monda a Pentagon főember.

Azt mondják, hogy évekig is elhúzódhat ez a háború. Nos igen. A Nyugat megőrült és megállíthatatlanul nyitja meg a pokol kapuit egyelőre a Közel-Keleten.

Egyenlőre Szíria északi részeit bombázzák és Irakot, de a célpontok szépen átterjednek más kormányzati célpontokra.


Irán jelezte, hogy ő is támad nyugat felé, ha dolgok elmérgesednek és már Iránt is fenyegeti a háború. Véleményem szerint ez is a célja a Nyugatnak. Nagyon csúnya háború vette kezdetét odaát és ez nem marad a térségbe. 

Ez egy A10-es, amikkel az amik készülnek bevetésre

Megjegyzések