Az Egyesült Államok és szövetségesei hamarosan új háborút indít Szíriában és Irakban és még ki tudja holA cél valóban az ISIS megsemmisítése lenne? Miért beszélnek ismét Szíriáról?
Barack Obama a ma esti 9/11-es beszédében a nemzethez fog szólni, hogy eladja neki és a világnak a következő közel-keleti háborúját, amit hivatalosan az ISIS iszlám állam ellen indítanak hamarosan.

 Tegnap Obama közölte a kongresszussal, hogy neki nem kell engedélyt kérnie a kongresszustól a katonai támadáshoz, mert a háború kérdésében saját maga dönthet, amihez -idézve tőle- "elég hatalommal rendelkezem"

Ezzel gyakorlatilag felrúgják az alkotmányuk idevonatkozó kikötéseit. Obamának immár cári hatalmat biztosított a háttérhatalom. Tavaly is megpróbálták ezt, de nem sikerült.

Az amerikai nép véleménye 180 fokot fordult.

 Tavaly a Szíria elleni támadást teljesen ellenezték és alig volt támogatója ennek a kampánynak, de az ISIS szörnyűségeinek mutogatásával egy év után ugyanazt a katonai lépést sokkal jobb színben tüntették fel. 

Most már jöhet a Szíria elleni támadás az ISIS bunkereinek bombázása, ami lehet, hogy Asszad katonai bázisainak bombázását jelenti majd. Szerintem ez az ISIS elleni akció csak ürügy.

Az egész Közel-Keletet maguknak akarja az Elit, hogy támaszpontokat létesítsenek az orosz-Kína elleni háborúra és ami nagyon fontos még és még mindig függőben ez pedig IRÁN meggyengítse, amivel Kínát szorongatnák meg és most már az oroszokat is.

Alig van kétségem afelől, hogy a mostani Szíria elleni  bombázó kampány a tavalyi frissített változata. 

Megdöntik Damaszkuszt, majd eztán Teheránt és így tovább.

A következő háború komolyabban eszkalálódhat a térségben és az oroszok is aggódnak, mert tudják, hogy miről is van szó, erről az orosz külügy is beszélt és elég nyíltan kimondták, hogy a Nyugat proxy háborút fog indítani.OrientPress Hírügynökség (OPH):

Az elnök felhívja a figyelmet az akció szükségességére és egy dzsihádista ellenes koalíció felállítását kezdeményezi. Az amerikai közvéleményt felvillanyozták a közelmúlt eseményei, így a lakosság 76 szálaléka támogatja a katonai beavatkozásokat - áll a Telegraph mai cikkében.

Barack Obama amerikai elnök ma este nagy bejelentést tesz, ahol egy elhúzódó légi csapássorozat részleteit ismerteti Amerika és a világ polgáraival. A tervek szerint Irakban és Szíriában is beavatkozások várhatók.

Obama a Fehér Házból beszél majd, főműsoridős televíziós adásban azért, hogy a lehető legnagyobb közönség előtt jelentse be: újra aktív háborúba kezdenek a Közel-Keleten.

A szeptember 11-i megemlékezések előestéjén várhatóan elmondja, hogy az Iszlám Állam által uralt Szíria a terroristák melegágya, akik a jövőben komoly fenyegetést jelentenének az Egyesült Államokra.

Obama republikánus és demokrata vezetők előtt tegnap úgy nyilatkozott 'meg van a kellő felhatalmazása ahhoz, hogy megtegye a szükséges lépéseket'. Szenátusi források úgy nyilatkoztak, nem várják a Fehér Háztól, hogy a Kongresszussal szavaztassa meg a szíriai beavatkozás engedélyezését.

Az amerikai közvélemény helyesli a beavatkozást

Közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a két amerikai újságíró lefejezése felvillanyozta a közvélekedést, és az amerikaiak 76 százaléka támogatja a további légi csapások indítását a dzsihádisták ellen.

Beszédében Obama várhatóan megismétli azon ígéretét is, hogy nem küld szárazföldi csapatokat sem Szíriába, sem Irakba. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az IS elleni küzdelem évekig tarthat, s még akkor is folyhat, ha már Obama nem ül az elnöki székben (2017).


Új iraki vezetést sürget

Amerika új iraki vezetés alakítását szorgalmazza, a megosztó Nouri al-Maliki rezsim helyett, mely jelentős szunnita csoportokat idegenített el. A Fehér Ház részéről az új kormány alakítása egyfajta előkövetelés az Iszlám Állam elleni harc kiterjesztéséhez.

Az Egyesült Államok ugyanakkor továbbra is szövetségeseket keres a dzsihádista csoportok ellen. John Kerry külügyminiszter és Chuck Hagel, védelmi miniszter mindketten a Közel-Keleten tárgyalnak az Iszlám Állam elleni küzdelemről.

Törökország ugyanis aggodalommal figyeli a kurdok felfegyverzését, miközben Szaúd-Arábia attól nyugtalankodik, hogy nem vezet-e a szunnita dzsihádisták elleni harc ahhoz, hogy a saját területén élő szunniták is fegyvert fogjanak. Az is tisztázatlan marad, hogy a nyugati szövetségesek – Anglia, Ausztrália és Franciaország – felkérést kapnak-e a harchoz való csatlakozásra.

A mai beszéd épp egy évre követi a szíriai Assad-rezsim elleni beszédet, mikor 1400 ember lett kémiai fegyverek áldozata Damaszkusz környékén. Obama visszavonta a tervezett katonai csapásokat, mikor Assad beleegyezett az orosz közvetítéssel megkötött alkuba, miszerint megsemmisíti vegyi fegyvereit.

Egy évre rá Assad és Obama közös ellenséggel kerültek szembe az Iszlám Állam térnyerése kapcsán, mely már Anglia nagyságú területet és nyolc millió embert tart hatalmában. Az USA kizárta az Assaddal való együttműködést, csak a mérsékelt szíriai ellenzékkel lépne szövetségre a szárazföldi akciók során.

A kritikusok úgy vélik, Obama lépései megkéstek, azzal ugyanis, hogy Obama nem fegyverezte fel a szíriai felkelőket már korábban lehetővé tette az Iszlám Állam megerősödését, a hatalom megszerzését s hogy szinte ellenállás nélkül kaparintott meg óriási területeket.

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Megjegyzések