MEGKEZDŐDTEK A LÉGICSAPÁSOK SZÍRIÁBAN - F-22 vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawkokkal


Ezt is megértük egy év után: Az Egyesült Államok és szövetségesei vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel mérnek csapásokat az Iszlám Állam állásai ellen. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein is részt vesz a hadműveletben, és Katar támogatást nyújt hozzá.


Az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok megkezdték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai elleni légicsapásokat Szíria területén - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

"Meg tudom erősíteni, hogy az amerikai hadsereg és a partnerországok erői katonai hadműveletet hajtanak végre az IÁ terroristái ellen Szíriában, vegyesen vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel" - közölte John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője. Tekintettel arra, hogy jelenleg is zajló műveletről van szó, más részletekkel nem szolgált.

A szíriai külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy előzetes tájékoztatást kapott az amerikai támadásról. Az állami tévé adásában idézték a dokumentumot, amely szerint "az amerikaiak értesítették Szíria ENSZ-képviselőjét, hogy légicsapásokat indítanak az IÁ terrorszervezet ellen (a Szíria északi részén fekvő) Rakka városánál".

Arab partnerországok is segítenek
Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes közölte a Reutersszel, hogy arab partnerországok is segédkeznek a légi hadjáratban. Állítólag Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein vesz részt a hadműveletben, és Katar támogatást nyújt hozzá.

Hírügynökségi információk szerint a támadások magyar idő szerint hajnali 2.30-kor kezdődtek, és a légi hadjárat első hulláma mintegy másfél órás volt, de a hadművelet várhatóan több órán át fog tartani.

Egy neve elhallgatását kérő washingtoni tisztségviselő azt mondta, hogy mintegy húsz célpontot vettek célba, és legalább egy, a térségben - a Perzsa-öbölben vagy a Vörös-tengeren - állomásozó hadihajóról indítják a Tomahawkokat.

A-10-es


Hétfőn döntöttek a légicsapásról
John Kirby szerint a légicsapások megkezdéséről hétfőn hozott döntést az amerikai légierő parancsnoksága, Barack Obama elnök felhatalmazásával összhangban.

Barack Obama szeptember 11-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az IÁ elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Az Egyesült Államok légiereje eddig csak Irak területén támadta az Iszlám Állam állásait, több mint 190 légicsapást hajtott végre az augusztus 8-án kezdődött hadjáratban. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült dzsihadista fegyveres szervezet kétharmada Szíria területén van.

A készülő szíriai légicsapások kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megvitatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, és úgy foglalt állást, hogy Damaszkusz beleegyezése nélkül nem szabad légi hadjáratot indítani.

Az ENSZ-ben egyelőre nem reagáltak a szíriai légi támadásokra. Farhan Hak, az ENSZ-főtitkár szóvivő-helyettese közölte, hogy a világszervezetnek pontos információkat kell kapnia arról, ami Szíriában történik, és csak azután reagál rá.
mti


Az Egyesült Államok haditengerészete osztotta meg ezt a videót, amin az elinduló cirkálórakéták láthatóak

Megjegyzések