Obama megmondta, ha Szíria lelő egy gépet, akkor Asszadnak annyi.Több ország szárazföldi csapatokat ajánlott fel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni katonai műveletekhez – jelentette ki az amerikai CBS televízió által vasárnap közvetített interjújában John Kerry amerikai külügyminiszter. Néhány napja 10 arab ország, köztük Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat öbölmenti állam – köztük a rivális Szaúd-Arábia és Omán – ajánlotta fel támogatását az Egyesült Államoknak.

Az amerikai diplomácia vezetője „nagyon bátorítónak” nevezte, hogy több közel-keleti és térségen kívüli ország katonai segítséget ajánlott fel az IÁ elleni harchoz. (Néhány napja 10 arab ország, köztük Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat öbölmenti állam – köztük a rivális Szaúd-Arábia és Omán – ajánlotta fel támogatását az Egyesült Államoknak.) Kerry megismételte, hogy amerikai csapatok nem vesznek majd rész a szárazföldi harcokban… még nem.

Kerry egy korábbi kijelentésének ellentmondva úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok ugyanúgy hadban áll az IÁ-val. Ismételten megerősítette, hogy Washington nem kíván Damaszkusszal egyeztetni a szíriai területen az IÁ ellen végrehajtandó légicsapásokkal kapcsolatban…még jó hogy nem. Ugyan így állnak Iránnal, amit szintén szétbombáznának már.

Vasárnap Obama elrendelte a légerőnek, hogy amint a szír légierő lelő egy vadászgépüket Asszadot katonai erővel el kell távolítani és a légvédelmi rendszereiket le kell bombázni. Ez elég kemény. Ugye tudjuk, hogy Asszad hatalmát három éve próbálják megdönteni, eddig sikertelenül, de egy ilyen gép lelövéssel meg lenne rá az indok is.

McDonough elmondta, hogy Barack Obama elnök kedden fogadja majd új különmegbízottját, John Allen tábornokot, akinek feladata az IÁ elleni koalíció kiépítése. John Kerryt a kongresszus a jövő héten meg fogja hallgatni a témában. A kabinetfőnök a Fox News csatornának úgy nyilatkozott, elégedett azzal a haladással, amelyet a szíriai felkelők felfegyverzése (!) és kiképzése (!) kongresszusi jóváhagyásának ügyében sikerült elérni (vagyis Washington a terroristákat segíti). A törvényhozás a jövő héten szavaz a kérdésről.

Tegnap hallgattam a rádiót, hogy Magyarország gyakorlatilag elkezd készülni a háborúra. Az év végére konkrét haditervet fognak kidolgozni a NATO-val; fejlesztik a pápai bázist, úgy fegyvereket hoznak; hadgyakorlatokat is fognak tartani a NATO-val. S nagy hangsúlyt tesznek az ötös kiegészítésre, vagyis, amint megtámadnak egy NATO tagországot az mindegyik elleni támadásnak minősül. Ez a lényeg az egészben.

Itt Európában már nincs olyan, hogy Magyarország. EU van és NATO. Én így látom. Egymással szemben felsorakozó hadseregeket, tengelyeket, tömböket látok, akiket hadvezérek, hadurak irányítanak.
A világ ismét csatára készül. Mindig elmondják, hogy „soha többet háború”, aztán már tervezik a következőt. Így megy ez sajnos.


Megjegyzések