Ki közelítette meg a másikat? Az oroszok a NATO-t, vagy a NATO az oroszokat? Ki az aki terjeszkedik és ki az, aki védekezik?

A Pentagon magyarázkodik. Szerintük az USA védelmi miniszterének szavaiban nem volt semmi fenyegető kirohanás Oroszországgal szemben. 

Viszont akkor hogyan lehetne értelmezni Chuck Hagel azon kijelentését, hogy az USA fegyveres erőinek „a revizionista Oroszországgal lesz dolga” – mert azt nem magyarázzák meg. Moszkvában már levonták a következtetést: Pentagon egy orosz határ melletti hadművelet forgatókönyvén dolgozik.

Sajtótájékoztató során egy újságíró kérte, hogy magyarázzák meg a „revizionista Oroszország” kifejezést, John Kirby ellentengernagy azt válaszolta, hogy Moszkva szándéka – „visszatérni a Szovjetunió dicső napjaihoz”. Arról is megkérdezték Kirbyt, hogyan tudott Oroszország közel jutni a szövetséghez. Hiszen a valóságban a NATO közeledik az orosz határokhoz újabb tagországok bekapcsolásával.

 Az ellentengernagy kimerítő választ adott: így látja ezt a kérdést Putyin elnök, Washingtonban azonban erre „nem így” tekintenek. A tájékoztató magas intellektuális színvonalát megtámogatta Jen Psaki is. A külügyminisztérium képviselője kijelentette, hogy a fenyegetés Oroszországtól ered és nem a NATO-tól, és ezt a veszélyt „más országok is érzik”.

Minden a Pentagon vezetőjének beszédével kezdődött az USA hadserege egyesületének éves gyűlésén. Chuck Hagel kijelentette:

Most katonáink Lengyelországban és a Baltikumban vannak, ahol erősítik és támogatják NATO-szövetségeseinket az orosz agresszió színe előtt. Csak fokozódni fog a hadsereg iránti igény. Még sokáig lesznek velünk a különböző fenyegetések a terroristák és felkelők felől. De valamit tennünk kell a revizionista Oroszországgal is, amelynek modern és ütőképes hadserege a NATO küszöbénél áll.


Meglepő Hagel kijelentése Oroszországról a NATO küszöbénél. Hiszen a NATO az, amelyik az utóbbi két évtized alatt megsértett minden Oroszországgal kötött megállapodást. És most talán pontot akar tenni erre a szembeállásra – vélekedik Alekszej Fenyenko orosz politológus.

Ez felhívás az Oroszország-NATO alapdokumentum felülvizsgálatára. Mi 1997-ben nagy alkut kötöttünk a NATO-val – hogy a szövetség nem telepít jelentős erőket az új tagországok területére a Balti és a Fekete-tengeri régióban. De a Walesi csúcstalálkozótól kezdve az amerikaiak arról beszélnek, hogy most ide amerikai hadi infrastruktúrát kell telepíteni.

Nagyjából ugyanígy értelmezték Hagel szavait Oroszország Honvédelmi Minisztériumában. Ez azt bizonyítja, hogy a Pentagon az orosz határok melletti hadműveletek forgatókönyvein dolgozik – jelentette ki Szergej Sojgu, a tárca vezetője. És emlékeztetett: ma a világon nincs egyetlen feszültséggóc sem, ahol ne lenne jelen az amerikai katonaság. Sőt, „a demokrácia beplántálása missziójának” befejezése után ezek a térségek valóságos véres káoszba süllyednek.


Vlagyimir Putyin elnök sajtótitkára Dmitrij Peszkov szerint Moszkvában sajnálják, hogy Washingtonban ilyen érzelmileg túlfűtött és szakmailag megalapozatlan kijelentések hangzanak el. 

Megjegyzések