Washingtonban készülnének a harmadik világháborúra?

Az amerikai katonai hírszerzési komplexum belevetette magát a harmadik világháborúra való szisztematikus felkészülésébe. 

A Pentagon aggodalmában, látva, hogy egy katonai konfliktus Kínával és/vagy Oroszországgal lassan elkerülhetetlen, taktikai és stratégiai terveket sző.

A csütörtöki három kongresszusi meghallgatás pontosan ezt tanúsítja. A fegyveres erők tanácsa hosszan beszélt a cyber hadviselésről, azután a fegyveres erők főtanácsa megvitatta a jelenlegi haderejük méretét és ütőképességét, aztán áttértek az amerikai nukleáris fegyverek modernizálására.

A megalgatás alatt nem beszélt senki a konkrét háborúról, hogy ki ellen készülnének és arról sem, hogy egy ilyen katonai konfliktus mit jelentene a Föld lakosságára nézve, tehát gyakorlatilag a harmadik világháborút vitatták meg rutinszerűen.

Az Egyesült Államok háborúja Kínával és/vagy Oroszországgal már természetesen adott dolognak látszott és a jelenlévők, a szenátorok és képviselők mindkét oldala csak azon volt, hogy a legjobb módon szerepelhessenek egy ilyen konfliktusban, megtartva főlényes helyzetüket. 

Mindegyik megalgatás azt sugalmazta a szemtanúk számára, hogy az Egyesült Államok egy nagy háborúba kerülhet egy másik nagyhatalommal (nem volt megnevezve semelyik ország) viszonylag rövid időn belül, tehát nem évtizedben gondolkodtak hanem pár éves időintervallumon belüli megvalósításokat latolgattak.

Kijelentették, hogy a legnagyobb veszélyt ma nem a terrorizmus jelenti, hanem bizonyos nemzetállamok.

Az egyik jelenlévő Dr. Peter Singer Washington stratégája reprezentációjának címe nem volt más, mint „A harmadik világháború leckéje”. Ebben lehetségesnek írta le egy olyan háborút, amit csak a filmeken láthattunk eddig.

Arról nem esett szó, hogy meg is kellene nyerni ezt a háborút. Csak arról beszéltek, hogy milyen technológiák állnak rendelkezésre, milyen emberi erőforrások állnak készen, hogy fölénybe kerüljön az amerikai hadsereg.

Az is érdekes volt, hogy a pártok általában különböző véleményt képviselnek, de ezen az eseményen alapvetően mindenki egyetértett azzal, hogy fel kell készülni a következő világháborúra.

Az eredeti cikket az egyik jelenlévő Patrick Martin írta a www.wsws.org oldalon, én csak a lényeget emeltem ki abból.

Megjegyzések