A gazdagokat gazdagabbá, a szegényeket szegényebbé tette a COVID-válság– tanulmányA világ szupergazdagjainak tulajdonában lévő vagyon aránya megugrott a koronavírus-járvány idején, miközben 100 millió ember süllyedt mélyszegénységbe – derült ki egy jelentős tanulmányból.

A kedden kiadott World Inequality Report szerint a felső 1% az 1990-es évek közepe óta felhalmozott összes további vagyon 38%-át vitte el, míg az alsó 50% csak 2%-át.

Azt is elmondták, hogy a világ 2755 milliárdosánál együttesen a globális háztartások vagyonának 3,5%-ka van idén, szemben a 2020 eleji világjárvány kezdetén, valamivel több mint 2%-ka volt náluk.

„A Covid-válság súlyosbította az egyenlőtlenségeket a nagyon gazdagok és a lakosság többi része között” – mondta Lucas Chancel, a vezető szerző, hozzátéve, hogy a gazdagok hatalmas költségvetési támogatást használtak a szegénység másutt tapasztalt meredek növekedésének mérséklésére.

A tanulmány szerint a népesség leggazdagabb 10%-a ma már a világjövedelem 52%-át, a legszegényebb fele pedig mindössze 8%-át kapja. Egyes szupergazdagok profitáltak abból, hogy a világgazdaság nagy része online vált át a Covid-19-lezárások során, míg mások egyszerűen profitáltak az eszközárak emelkedéséből.

"Mivel a vagyon a jövőbeni gazdasági nyereség, és egyre inkább a hatalom és befolyás egyik fő forrása, ez az egyenlőtlenség további növekedését vetíthető előre" - írja a tanulmány.

Európát a világ legegyenrangúbb régiójának választották, ahol a leggazdagabb 10 százalék a jövedelmi részesedés 36 százalékát tette ki. A Közel-Kelet és Észak-Afrika volt a legegyenlőtlenebb, ahol a leggazdagabb 10%-a vitte el a bevételek 58%-át.

Megjegyzések