Vietnam egyik tartománya 120 gyermek kórházi kezelését követően felfüggeszti a Pfizer vakcina sorozatátEgy hét alatt legalább három gyerek halálát okozta a "védőoltás túlzott reakciója" 

A vietnami Thanh Hoa tartomány felfüggesztette a Pfizer Covid-19 vakcinasorozat használatát, miután több mint 120 diák került kórházba az oltásukat követően.

A VN Express beszámolója szerint a központi tartomány november 30-a óta oltja be a 15-17 éves gyermekeket a Pfizer Covid-19 vakcinával. A tartományi járványügyi központ (CDC) csütörtökön közölte, hogy a gyerekek közül több mint 120 kórházba került, miután olyan tüneteket észleltek, mint hányinger, magas láz vagy légzési nehézségek.

Közülük 17-nél jelentkeztek súlyos reakciók, de egészségi állapotuk stabilizálódott, és továbbra is megfigyelés alatt állnak a kórházban – közölte a központ. Tüneteik okát a Thanh Hoa hatóságok még nem erősítették meg.

A Thanh Hoa CDC igazgatója, Luong Ngoc Truong elmondta, hogy a tartomány felhagyott a jelenlegi vakcinatétel használatával.

"Még vannak más tételeink, Pfizer vakcináink is, így folytatni fogjuk a gyerekek beoltását" - mondta.

A felfüggesztett tételt raktárba helyezik, és később más csoportok, például felnőttek számára is felhasználhatják – tette hozzá Truong.Vu Van Chinh, a Ha Trung District General Hospital igazgatója szerint a vakcinázást követő mellékhatások normálisak, de nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyermekeknél, mint felnőtteknél.

„Azokat, akiknek reakciói vannak, vagy elájulnak, el kell választani egymástól, hogy ne forduljon elő láncreakció” – mondta Chinh.

A Thanh Hoa CDC körülbelül 117 000 Covid-19 vakcinaadagot osztott ki 27 körzetbe és városba. Több mint 56 700 adagot adtak be.

Az elmúlt héten három gyermek halt meg a Pfizer Covid-19 vakcinával történt beoltásuk után Bac Giangban, Hanoiban és Binh Phuocban. A halál okát a „védőoltásra adott túlzott reakcióban” határozták meg.

A múlt héten Thanh Hoa Kim Viet Shoe gyárában négy dolgozó halt meg a Vero Cell Covid-19 elleni oltásuk után, szintén „túlreagálás” miatt.

Megjegyzések