A NATO főnöke figyelmezteti Putyint: "Oroszország soha nem nyerhet nukleáris háborút"


A zerohege.com-ról átemelve

Csak egy nappal a NATO-vezetők csütörtöki rendkívüli brüsszeli ülése előtt, amelyen Joe Biden személyesen is részt vesz, Jens Stoltenberg főtitkár új beszédében előzetesen elmondta, hogy az országok "jelentős emelések" mellett fognak kötelezettséget vállalni csapatok Európa „keleti szárnya” mentén .

Megragadta az alkalmat arra is, hogy figyelmeztesse Oroszországot, hogy hagyja abba „nukleáris kardcsörtetését” – egy nappal azután, hogy a Pentagon „veszélyesnek” nevezte a Kreml legutóbbi kijelentéseit, amelyek a múlt hónapban felemelkedett nukleáris helyzettel kapcsolatosan. Stoltenberg kijelentette : "Oroszországnak le kell állítania ezt a veszélyes, felelőtlen nukleáris retorikát." Azt mondta: "De ne legyen kétségünk afelől, hogy készek vagyunk bármikor megvédeni szövetségeseinket bármilyen fenyegetés ellen."

"Oroszországnak meg kell értenie, hogy soha nem nyerhet meg egy atomháborút" - tette hozzá Stoltenberg. És annak ellenére, hogy állítólag továbbra is érkeznek fegyverszállítmányok Nyugatról Ukrajnába, hozzátett egy fontos figyelmeztetést: "A NATO nem része a konfliktusnak… támogatást nyújt Ukrajnának, de nem része a konfliktusnak."

"A NATO nem küld csapatokat Ukrajnába... Rendkívül fontos, hogy támogatást nyújtsunk Ukrajnának, mi pedig fokozzuk. Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy megakadályozzuk, hogy ez a konfliktus egy teljes értékű háborúvá váljon a NATO és Oroszország között. "- hangsúlyozta.


A várhatóan több katonát befogadó helyszínek közül Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia országait azonosították. Az NBC részletek szavairól :

"Arra számítok, hogy a vezetők megállapodnak abban, hogy minden területen megerősítik a NATO álláspontját, jelentős növekedéssel a szövetség keleti részén szárazföldön, levegőben és tengeren" - mondta Stoltenberg a NATO-vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartott sajtótájékoztatón.

A Kreml február 24-i ukrajnai inváziója óta a NATO 140 000 katonát állított fel a térségben, és a felkészülés során egy hatalmas armadát mozgósított fejlett katonai felszerelésekből. A mintegy 140 000 katonából az Egyesült Államok biztosította a 100 000 fős oroszlánrészét.

Miután a nyugat hetekig azzal vádolta Oroszországot, hogy esetleg vegyi fegyverek vagy más tömegpusztító fegyverek bevetésére készül – de bizonyíték nélkül, ezt meg kell jegyezni –, Stoltenberg azt is kijelentette , hogy a NATO kész megvédeni Ukrajnát vegyi vagy nukleáris támadás esetén, ami inkább támadásnak tűnt. „figyelmeztetés”, amelynek célja az ilyen tiltott fegyverek használatának megakadályozása.

Stoltenberg megragadta az alkalmat arra is, hogy rácáfoljon Kínára, megismételve a legutóbbi washingtoni aggodalmakat, miszerint Peking együttműködik Moszkvával az ukrajnai hadműveleteihez szükséges fegyverutánpótlás terén. "Kína politikai támogatást nyújtott Oroszországnak, többek között kirívó hazugságok és félretájékoztatás terjesztésével" - mondta Stoltenberg .Megjegyzések