Orbán veszélyesnek látja a NATO javaslatokat, amiket az egyre komolyodó háborús helyzet szül.Veszélyes javaslatok vannak az asztalon - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott tanácskozása után.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "az előző hét sem volt könnyű, ez a hét azonban még annál is nehezebb lesz: NATO- és európai uniós csúcs Brüsszelben".

Azt mondta: "veszélyes javaslatok vannak a NATO asztalán". Vannak tagállamok, amelyek ismét felvetették, hogy légtérzárat hozzanak létre Ukrajna felett. "A NATO azonban egy védelmi szövetség" - szögezte le a kormányfő (szerk.:habár ez valójában nem pont így van), hozzátéve: "arra képesek és alkalmasak vagyunk, sőt az kötelességünk is, hogy egymást megvédjük, de a NATO területén kívül katonai akciókban bonyolódni nem dolga a NATO-nak (szerk.: mégis megtette számos alkalommal, szóval ez sem így van, de ezt Orbán is tudja)"."Magyarország álláspontja világos, sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra" - jelentette ki (csak ezt a NATO kurvára leszarja).

A másik javaslat, amellyel meg kell majd birkózni, az orosz gáz- és olajellátás kérdése - mondta Orbán Viktor, megjegyezve: ezt tíz nappal ezelőtt már sikerült rendezni tíz nap erejéig, akkor világossá tették, hogy a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra, mert az Magyarország és néhány más európai uniós ország esetében "aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terheket jelent".

"Jobban fájna nekünk, mint Oroszországnak, akit a szankciók egyébként céloznak" - jegyezte meg a kormányfő, hozzátéve: "közösen néhány országgal fellépünk és ismét meg fogjuk védeni Magyarország energiaellátását és az ország működésének biztonságát".

Megjegyzések