Oroszország megerősítette, hogy hiperszonikus rakétákat használ Ukrajnában

A Bloomberg szerint Oroszország a háromhetes ukrajnai invázió során először lőtt ki hiperszonikus aero-ballisztikus levegő-föld rakétát, megsemmisítve egy fegyverbunkert az ország délnyugati 

régiójában .
Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov napi tájékoztatón elmondta, hogy a Kh-47M2 Kinzhal (más néven "tőr") hiperszonikus rakéta pénteken csapást mért egy rakétákat és lőszert tartalmazó földalatti raktárba az Ivano-Frankivszk régióban található Deljatyin faluban.

Ukrajna egyik napról a másikra sem jelentett orosz támadást a katonai létesítmény ellen, és nem kommentálta azonnal Oroszország állításait. A közösségi médiában szó sincs robbanásról, pedig egy "nagy föld alatti" lőszerraktár elleni csapás hangos lehet.

Ha valóban használnák a Kinzhalt, akkor ez lenne az első ilyen típusú hiperszonikus rakéta – 10 Mach sebességgel (vagyis körülbelül 7672 mérföld/órával) halad előre kiszámíthatatlan repülési útvonalon, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy a legfejlettebb rakétavédelmi pajzsok lelőjenek. .

Íme egy meg nem erősített felvétel arról, hogy mi lehet a Kinzhal.

A fejlett fegyverzetet Vlagyimir Putyin orosz elnök mutatta be 2018-ban, és Tu-22M3 bombázókból vagy MiG-31K elfogógépekből indítják el.Oroszország büszke arra, hogy ennek a technológiának az élére áll ( itt és itt ), és a hiperszonikus rakéták világelsővé vált. Az új fegyver annyira fejlett, hogy még az Egyesült Államoknak is be kell lépnie, mert sok kudarcot szenvedett a fejlesztési szakaszban .

Amikor Észak-Amerikát védte az orosz és kínai hiperszonikus rakétákkal szemben, Glen VanHerck, a NORAD parancsnoka azt mondta a CTVNews -nak, hogy "a szuperszonikus fegyvereket rendkívül nehéz észlelni és ellensúlyozni...".

Ezzel kapcsolatban VanHerck hozzátette: "A hiperszonikus fegyverek kihívást jelentenek a NORAD azon képességében, hogy veszélyjelzést és támadási értékelést adjon Kanada és az Egyesült Államok számára."

Megjegyzések