Putyin rendkívül fontos kijelentéseiAmint azt néhányan tudják, Putyin hosszan beszélt egy csoport orosz légiutas-kísérővel. Ez annyira fontos megállapítás, hogy megkértem egyik tolmácsunkat (köszi E.!), hogy adjon feliratot a videóhoz. Az átiratot is közzéteszem alább. Ebben az eszmecserében Putyin meglehetősen részletesen kifejti, MIT tesz Oroszország, és MIÉRT teszi ezt.

Putyin elmagyarázza a katonai helyzetet és azt, hogy Ukrajna miért veszítheti el jövőjét

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=ijDurbjevnQ

Fordította és feliratozta: Eugenia alább a google fordítás olvasható.
A kérdésem a jelenlegi ukrajnai helyzetre vonatkozik. Mindannyian támogatjuk tetteit és az ott folyó különleges műveletet. Természetesen a legfontosabb kérdés, amit így vagy úgy mindannyian feltettünk magunknak, hogy miért indult el ez a különleges akció. Nem lehetett volna elkerülni? Racionálisan megértjük és támogatjuk tetteit, de nőkként nem tudunk nem aggódni: családunkért, rokonainkért, az Ukrajnában tartózkodókért. Tudjuk, hogy a civileket ez nem érinti. De mindazonáltal mondja el, nyugtasson meg minket: mire számíthatunk ennek az útnak a végén? Mi lesz az ukrajnai hadművelet végeredménye?

Rövid leszek, de mégis, ahogy mondani szokás, a „pálya közepéről” kell kezdenem. Erről beszéltem a műtét elején, és beszéltem erről a döntés meghozatala előtt is, kétségtelenül nehéz döntés.

Ez miről szól? A helyzet az, hogy az ukrajnai alkotmányellenes puccs után, amelyet sajnos a nyugati országok is erősen támogatottak – lássuk be. Nem is titkolják, hogy 5 milliárd dollárt költöttek rá, nem beszélve a Maidanon ajándékozott sütiről stb. Utána pedig ahelyett, hogy újra sínre hozták volna a helyzetet, még ha ki is kerekedett volna az irányításból, még ha a túlbuzgó helyiek tette volna is – van ilyen jogi kifejezés, azaz tervezett egy dolog, de az eredmény kiderült hogy valami más legyen – még mindig vissza tudták volna téríteni a helyzetet, és vissza kellett volna vinniük a politikai pályára.

Továbbá nem sokkal a puccs előtt a három ország külügyminiszterei 2014-ben Kijevbe érkeztek, és megállapodást írtak alá az ukrán kormánnyal, amely e megállapodás garanciájaként szolgál, hogy biztosítsák a helyzet politikai szférában történő alakulását. De semmi ilyesmi nem történt. Puccsot szerveztek és támogatták az elkövetőket. Ezt követték a Krímhez és Ukrajna délkeleti részéhez, Donbászhoz kapcsolódó jól ismert események, ahol az emberek megtagadták a puccs támogatását. Mint tudjuk, a Krím döntött; emberek jöttek el szavazni egy népszavazáson, hogy visszatérjenek az Orosz Föderációba. Természetesen igen, természetesen nem támogathatjuk ezt a döntést, annál is inkább, mert úgy érezték, veszélyben vannak a nacionalisták és a neonácik részéről. Szilárd bizonyítékok vannak arra, hogy ebben teljesen igazuk volt.

Később, vagy inkább ezzel párhuzamosan zajlottak a donbászi események. Mihez vezettek ezek az események? A puccs eredményeinek ellenálló embereket üldözték. Végül az új kijevi hatóságok katonai műveletet indítottak ezen a területen. Két nagyszabású büntetőakciót hajtottak végre nehézfegyverek és harci repülés segítségével. Közvetlenül megtámadták Donyecket, és repülővel, tankokkal és tüzérséggel rombolták le a város tereit. Mindkét hadjárat kudarcot vallott. Az ukrán hadsereg vereséget szenvedett. Ezt követően megkötötték az úgynevezett minszki megállapodásokat, hivatalos kifejezéssel élve az intézkedéscsomagot. A megállapodások utat kínáltak a konfliktus békés rendezéséhez.

Mindent megtettünk, hogy ezen az úton tereljük az eseményeket, helyreállítsuk Ukrajna területi integritását, valamint megvédjük az ezeken a területeken élők érdekeit. Mit követeltek ezek az emberek? Semmi más, csak az alapvető dolgok: a jog az anyanyelvükön, vagyis az oroszul beszélni, hagyományaikat, kultúrájukat fenntartani. Ezek korántsem voltak rendkívüli igények. De nem. Ezek a területek gazdasági blokád alá kerültek; leválasztva a bankrendszerről; az élelmiszerellátást leállították; a nyugdíjak és a szociális segélyek folyósítását felfüggesztették. Néha osztottak néhány szóróanyagot, de ahhoz, hogy megkapja ezeket a nyugdíjakat és juttatásokat, az embernek át kellett lépnie a választóvonalat.

Most figyelj. Most mondok valamit, ami durván hangzik, de a helyzet arra késztet, hogy kimondjam. Tudja, hogy bizonyos régiókban időnként kóbor kutyák falkák támadnak meg embereket, megsebesítenek vagy akár meg is ölnek (ez egy külön probléma, és a helyi hatóságok feladata). De aztán ezeket az állatokat megmérgezik vagy agyonlövik. De a donbásziak nem kóbor kutyák. Körülbelül 13 000-14 000 embert öltek meg ezekben az években. Több mint 500 gyermek halt meg vagy sebesült meg. De ami különösen tűrhetetlen, az az, hogy az úgynevezett „civilizált” Nyugat ezeket az éveket jobban szerette, ha másfelé néz. Ennyi év – 8 év! Nyolc év!

Ráadásul az utóbbi időben a kijevi hatóságok elkezdték nyíltan és nyilvánosan kijelenteni, hogy nem fogják teljesíteni a minszki megállapodásokat. Ezt mondják a tévé képernyőjéről és a neten. A lemezen mindenhol ezt mondják: Nem szeretjük őket; nem fogjuk megtenni. Oroszországot pedig mindvégig azzal vádolták, hogy nem teljesíti a megállapodásokat. Ez egyszerűen nonszensz; az abszurd színháza; a fehéret feketének, a feketét pedig fehérnek nevezik. Az utóbbi időben a dolgok még rosszabbra fordultak. Valójában a beszéd már régen elkezdődött, de későn felerősödött. Egyre gyakrabban hallani arról, hogy Ukrajnát felveszik a NATO-ba. Érted, hogy ez mire vezethet? Vagy még mindig vezethet?

Ha Ukrajna NATO-tag, akkor az Észak-atlanti Szerződés értelmében katonai konfliktus esetén az összes többi tagnak támogatnia kell az országot. Rajtunk kívül senki nem ismerte el a Krímet orosz területnek. A hadműveleteket Donbászban végrehajtó, de a Krím-félszigetre is beköltözhetnének, és ebben az esetben az egész NATO-val kellene harcolni. Mi az? Érted a következményeket? Szerintem mindenki megérti.

Most ők (Ukrajna) a nukleáris státusz megszerzéséről, azaz nukleáris fegyverek fejlesztéséről beszélnek. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a dolgokat, különös tekintettel arra, hogy tudjuk, hogyan viselkedik az úgynevezett Nyugat Oroszországgal kapcsolatban. Először is, Ukrajnának van némi nukleáris kompetenciája a szovjet időkből. Ami a dúsítást és a nukleáris anyagokat illeti, ezt a munkát meg tudnák szervezni. Rakétás képességeik vannak: elég csak Juzsmust említeni. Ez a cég korábban interkontinentális ballisztikus rakétaberendezéseket épített a Szovjetunió számára. Visszaszerezhetnék ezt a képességet, és megcsinálhatnák. Az óceánon túlról érkezők pedig még segítenének nekik ebben. És ez után azt mondaná: „Nos, nem ismerjük el a nukleáris státuszt; mindent maguk csináltak”. És akkor ezeket a komplexusokat ellenőrzésük alá vonják, és attól a pillanattól kezdve attól a másodperctől kezdve Oroszország sorsa teljesen más lesz. Mert ebben az esetben stratégiai ellenfeleinknek nem is lenne szükségük interkontinentális ballisztikus rakétákra. Itt tartanának minket az atomfegyvernél, ez minden. Hogyan hagyhatnánk figyelmen kívül az ilyesmit? Ezek teljesen valós fenyegetések, nem valami messziről érkezett buta fantázia.

Fiaink, akik most harcolnak és kockáztatják az életüket, harcolnak és életüket adják a jövőnkért, gyermekeink jövőjéért. Ez valami teljesen nyilvánvaló. És azoknak az embereknek, akik ezt nem akarják megérteni, különösen azoknak, akik a mai (Ukrajna) vezetők között vannak, meg kell érteniük, hogy ha továbbra is azt csinálják, amit eddig tettek – erről már beszéltem korábban –, akkor kockáztatják az ország jövőjét. az ukrán államiság. Ha ez megtörténik, az teljes mértékben az ő hibájuk lesz.

mi folyik most? Már említettem céljainkat ebben a műveletben. Az első természetesen a Donbassban élő emberek védelme. Hogyan? Ukrajna demilitarizálásával és denacizálásával, valamint semleges státuszának megteremtésével. Miért? Mert a semleges státusz azt jelenti, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz. Beírják az alkotmányba, hogy az ország csatlakozik a NATO-hoz. Érted – ezt beépítették az Alkotmányba!

Denacifikáció – mit jelent ez? Beszéltem erről nyugati kollégáimmal. Azt mondják: "Mi a probléma? Neked is vannak radikális nacionalisták”. Igen. De nálunk nincsenek a kormányban, de abban mindenki egyetért, hogy ők (az ukránok) igen. Lehet, hogy idióták rohangálnak horogkereszttel, de vajon támogatjuk ezt kormányzati szinten? Emberek ezrei vonulnak fáklyákkal és horogkeresztekkel fővárosunk vagy más oroszországi városok utcáin, mint az 1930-as években a náci Németországban? Valami ilyesmi történik Oroszországban? De ez Ukrajnában történik, és ez támogatott. Támogatjuk azokat, akik a háború alatt megölték az oroszokat, a zsidókat vagy a lengyeleket? Hősként üdvözöljük őket? De Ukrajnában igen.

Az aktuális események is nagyon fontosak. Nézd, a külföldi állampolgárokat túszul ejtették Szumiban és Harkovban – több mint 6000 fiatalt, diákot. Együtt hajtották őket egy vasútállomásra, és 3 napig ott tartják őket. Figyelj, harmadik napja tartják ott. Mindenkinek elmondtuk ezt, és tájékoztattuk a jelenlegi ukrán hatóságokat. Azt mondták: „Igen, igen, természetesen, ezt most azonnal elintézzük”. Tájékoztattuk a nagy európai országok vezetőit, személyesen beszéltem velük. „Igen, igen, most nyomást fogunk gyakorolni Ukrajnára”. Tájékoztattuk az ENSZ-főtitkárt: „Igen, igen, azonnal megoldjuk a problémát”. Senki nem csinál semmit.

Még rosszabbul bánnak azokkal az emberekkel, akiket Ukrajna állampolgárainak tartanak. Egyszerűen emberi pajzsként használják őket. Jelenleg, ebben a pillanatban ez történik Mariupolban. A kijevi kormány a katonaságunkat így hívta: „Humanitárius folyosók biztosítása, hogy az emberek távozhassanak”. Embereink természetesen azonnal reagáltak, le is függesztették a katonai tevékenységet, és figyelték, mi történik. De senkit sem engedtek elmenni. Érted, senkit nem engedtek ki. Nem mennek el senki, hanem emberi pajzsként használják az embereket. Kik ők? Természetesen a neonácik.

Már megfigyelhetjük a közel-keleti és néhány európai ország fegyvereseinek jelenlétét. Tudunk róluk; hallhatjuk beszédüket a rádióban. Ők úgynevezett dzsihád-mobilokat, azaz robbanóanyaggal tömött autókat használnak, amelyekkel az orosz csapatok felé hajtanak. De nem érnek el semmit, és a végén kudarcot vallanak. Akkor kik ők, ha nem neonácik? Ilyen tetteikkel saját országukat és államiságukat rombolják le.

Éppen ezért az egyik legfontosabb követelésünk a demilitarizálás. Más szóval, segítünk Donbászban azáltal, hogy Ukrajna semleges státusza és az ország demilitarizálása érdekében dolgozunk. Biztosan tudnunk kell, hogy milyen fegyverek vannak, hol vannak bevetve, és ki irányítja őket. Számos lehetőség van az asztalon. Most tárgyalunk róluk, többek között a kijevi kormány képviselőivel is a fehéroroszországi tárgyalásaink során. Hálásak vagyunk Lukasenko elnök úrnak, hogy megszervezte a találkozókat, és segített a tárgyalások lefolytatásában. Javaslataink az asztalon vannak, hogy a kijevi tárgyalócsoportok tanulmányozzák. Reméljük, hogy Kijev pozitívan reagál majd javaslatainkra. Nagyjából ennyit akartam mondani.

Kérem, folytassuk.

Schvidko, Julia, az Aeroflot légitársaság második pilótája. Vlagyimir Vlagyimirovics, jó napot! A kérdésem a jelenlegi helyzetre vonatkozik. Sok pletyka kering a marsalltörvény esetleges bevezetéséről, az önkéntesek és tartalékosok bevonulásáról, valamint arról, hogy a behívottakat Ukrajnába küldik. Tisztázná, hogy kihirdetik-e a marsalltörvényt, és hogy a behívott katonákat bevetik-e Ukrajnába?

Sok, amit most látunk és ami történik, kétségtelenül az Oroszország elleni harc technikája. A ma bevezetett szankciók egyébként közel állnak a háború kihirdetéséhez. De szerencsére még nem tartunk ott. Úgy gondolom, hogy az úgynevezett „partnereink” még mindig megőrzik némi felfogásukat arról, hogy mit jelent egy háború, és milyen veszélyt jelent mindenki számára. Mindez annak ellenére, hogy olyan felelőtlen kijelentéseket tett, mint például a brit külügyminiszter, amikor kifakadt, hogy a NATO belekeveredhet a konfliktusba. Ekkor azonnal döntést kellett hoznunk stratégiai erőink fokozott készültségbe helyezéséről. Arra reagáltak, hogy semmi ilyesmire nem gondoltak. A miniszter asszonyt azonban senki sem ültette a helyére, és senki sem cáfolta nyilatkozatát. Senki nem mondott nekünk semmit erről a kijelentésről, mintha az ő személyes véleménye volna, ne figyelj, vagy valami ilyesmi. Semmi. Mit kell erről gondolnunk? Ezért reagáltunk úgy, ahogy.

Most a kérdésedről. A marsalltörvényt a Szövetségi Tanács által támogatott elnöki rendelet vezeti be külső agresszió esetén, különösen azokban a régiókban, ahol a katonai tevékenység folyik. Most nem vagyunk ebben a helyzetben, és remélem, nem is leszünk. Ez az első. A második pont – a marsall-törvény mellett van egy különleges státusz is. Ezt a státuszt jelentős belső veszély esetén a Szövetségi Tanács is kimondja. A harmadik rendszer a szükségállapot, amelyet általában bizonyos régiókban hirdetnek ki, de az ország egész területén is bevezethető. Ez a rendszer technológiai és természeti katasztrófákra vonatkozik. Hála Istennek, ez sem történik meg. Nem tervezzük e rezsimek egyikét sem deklarálni az Orosz Föderáció területén.

Láthatjuk, hogy megpróbálják felkavarni a bajt társadalmunkban, ami megint csak egy konformáció azon szavaimból, hogy nemcsak a radikálisokkal van dolgunk, hanem a neonácikkal is. Itt az emberek kifejtik véleményüket arról, hogy mit szeretnek vagy mit nem szeretnek az ukrajnai akciónk során. De ott, Ukrajnában, olyan embereket tartanak fogva és lőnek le az utcán, akik hasonló véleményt fogalmaznak meg, mint társadalmunk úgynevezett „liberális” része – erre van megerősítésünk. Speciális szolgáltatásaink most gyűjtik ezeket az információkat, és hamarosan bemutatjuk. Liberális értelmiségeink tiltakoznak, míg Ukrajnában azokat az embereket, akik bármit Oroszország mellett mondanak, tárgyalás nélkül kivégeznek.

Ismétlem, a marsalltörvényt külső agresszió esetén hirdetik ki, ami remélem, egyes tisztségviselők felelőtlen nyilatkozatai ellenére sem fog megtörténni. Azt halljuk, hogy Ukrajna területe felett repüléstilalmi zónát kell létrehozni. Ez Ukrajna területén lehetetlen; ezt csak a szomszédos országok területéről lehet megszervezni. Azonban minden ilyen irányú megmozdulást egy olyan ország katonai konfliktusában való aktív részvételének fogunk tekinteni, amelynek területét arra használják fel, hogy veszélyt keltsenek katonáink számára. A másodikban a katonai konfliktusban részt vevő félnek tekintjük őket. Remélem, ezt is megértik, és nem fog odáig jutni.

A hadműveletben csak hivatásos katonai állomány, tisztek és szerződéses katonák vesznek részt. Egyetlen besorozott katona sem vesz részt, és nem is tervezzük, hogy Ukrajnába küldjük, és nem is fogunk. Ismétlem, csak olyan férfiak tartózkodnak Ukrajnában, akik életükben önként, felelősségteljes döntést hoztak – hazájuk védelmében –, és becsülettel teljesítik kötelességüket. Hogy miért van ez így, miért van jogunk kimondani ezeket a szavakat, most elmagyaráztam Önnek. Ez vonatkozik az időszakos katonai kiképzésen részt vevő tartalékosokra is – nem tervezzük bevetni őket Ukrajnába. A katonai kiképzésre rendszeresen beidézik – ez most is megtörténik és a jövőben is meg fog történni –, de aktív katonai szolgálatra nem vonultatjuk be ezeket, és ebben a konfliktusban nem vesznek részt.

Magához a katonai művelethez szeretnék hozzászólni. Tudom, hogy sok pletyka és történet kering. Nincs sok időm tanulni erről, de arról értesültem, hogy az emberek sokat beszélnek arról, hogy mi történik és hogyan zajlik a művelet. Minden elemző tudja, hogy mi történik, ezért nem árulok el titkokat. Sokféleképpen cselekedhettünk volna. A donbászi köztársaságokat közvetlenül a választóvonalon, azaz a fronton segíthettük volna, orosz hadseregünk támogatásával. De ebben az esetben, figyelembe véve a radikális nacionalisták nyugat feltétlen támogatását, az ukrán fél folyamatos támogatást kapott volna fegyverrel, anyaggal, lőszerrel és mindennel.

Ezért a vezérkarunk és a Honvédelmi Minisztérium más stratégia mellett döntött. Először a katonai infrastruktúra felszámolása történt meg. Nem teljesen, de nagyrészt. Fegyverraktárak, lőszerraktárak, repülés, légvédelmi rendszerek. A légvédelmi rendszerek megsemmisítése bizonyos időt igényel. Civilek vagytok, de a légi közlekedésben dolgoztok. Megérti, hogy ezeket a rendszereket fel kell fedni, majd meg kell semmisíteni; mára ez a munka nagyrészt elkészült. Ez az, ami meghozza a repülésmentes zónára vonatkozó igényeket. Ennek megvalósítására tett kísérlet azonban nemcsak Európa, hanem az egész világ számára is óriási és katasztrofális következményekkel járna. Hiszem, hogy a másik oldalon lévők ezt megértik. Ezért választottuk ezt az utat, helyesen, mint kiderült. Hadseregünk felelősségteljesen dolgozik, mindent megtesz a civilek védelme érdekében. Sajnos azok a neonáci banditák nem törődnek az emberekkel. Még a saját katonáikat is lelövik, akik nem akarják folytatni a harcot – erre van bizonyítékunk. Igen, azok a nacionalisták, neonácik lelövik a saját katonáikat. A nacionalisták gyakorlatilag minden ukrán katonai egységbe be vannak ágyazva, egyenként több tucatnyian, és olyan kegyetlen módon viselkednek.

Még egyszer megismétlem: nem küldünk besorozottakat vagy tartalékosokat Ukrajnába, hogy részt vegyenek ebben a katonai műveletben. Meggyőződésem, hogy hadseregünk minden célunkat eléri. Ebben egy pillanatig sem kételkedem. Ez kitűnik abból, ahogy a művelet szigorúan a terv szerint, az ütemterv szerint zajlik; minden úgy történik, ahogy azt a vezérkar eltervezte. Ó, ami az önkénteseket illeti, a toborzóállomásokra érkező fiatalokat – hálásak vagyunk nekik hazafias érzelmükért, hazájuk és hadseregük támogatására ebben az időben. Már maga a tény, hogy jönnek, jelentős. A segítségükre azonban jelenleg nincs szükség. És meg vagyok győződve, hogy nem lesz rá szükség. Most a kamera felé fordulok. Látni fognak és hallani fognak, amit mondok – köszönöm.

Megjegyzések