Szlovákia S-300 légvédelmi rendszereket kínál Ukrajnának

 Szerző: Dave DeCamp az AntiWar.com-on keresztül,

Szlovákia védelmi minisztere csütörtökön kijelentette , hogy az ország hajlandó átadni Ukrajnának S-300-as föld-levegő rakétavédelmi rendszereit, ha „megfelelő cserét” kap.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel tartott szlovákiai sajtótájékoztatóján azt mondta, Szlovákia az S-300-asokról tárgyal az Egyesült Államokkal és Ukrajnával. „Készek vagyunk azonnal megtenni, ha megfelelő cserét kapunk. Az egyetlen stratégiai légvédelmi rendszerünk Szlovákiában az S-300 rendszer” – mondta.

S-300 fájl, Wiki Commons

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az S-300-as légvédelmi rendszert kérte szerdán a Kongresszushoz intézett beadványában. Ukrajna a szovjet tervezésű S-300-asokat keresi, mivel már van néhány a készletében, és erői ki vannak képezve ezek használatára. Más rakétarendszerek, mint például az Egyesült Államokban gyártott Patriots, kiterjedt kiképzést igényelnének.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok esetleg lecseréli Szlovákia S-300-asait, Austin azt mondta, hogy nem tud bejelentést tenni, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is tárgyalni fog a kérdésről NATO-szövetségeseivel .

Az Egyesült Államok hasonló javaslatot fontolgat, hogy Lengyelország harci repülőgépeit amerikai harci repülőgépekkel töltsék fel, ha Varsó régi, orosz gyártmányú MiG-29-eseket adna Ukrajnának,  de végül úgy döntött , hogy a repülőgép Ukrajnába küldése túl kockázatos.

Az S-300-asok és más fegyverek Ukrajnába küldése továbbra is veszélyezteti Oroszországot , Moszkva pedig csütörtökön óva intette Ukrajnát légvédelmi rendszerekkel való ellátásától.

„Az ilyen szállítások… destabilizáló tényezők lennének, amelyek biztosan nem hoznak békét Ukrajnának” – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. "Hosszú távon sokkal veszélyesebb következményekkel járhatnak ."

Megjegyzések