Ukrán katonák szórakozásból lövik a lakóházakat és fosztogatnak, valamint az ukrán katonák tüzet nyitnak a menekülőkre

A videókat itt megnézheted https://southfront.org/war-in-ukraine-day-20-tipping-processes-amid-absence-of-high-profile-declarations-of-victory/A konfliktus 20. napját nem jellemezte az orosz, a DPR és az LPR erők általi megszállása egyetlen nagyobb ukrán városnak sem. Ugyanakkor jelentős változások történtek a frontokon a harci erők konfigurációjában. Oroszország egységeket cserélt. Ez új rohamegységeket hozott előre. A nap folyamán az orosz tüzérség és légiközlekedés tömegesen harcolt.


Ezzel egy időben az AFU továbbra is visszavonta egységeit a Donbász térségéből nyugat felé, Zaporizsja, Dnyipro és Kijev felé, de makacsul védte a térségben jól megerősített állásait.

Kijevtől északnyugatra, az Irpen folyó partján az ukrán fegyveres erők fellegvárának pusztítása intenzív tüzérségi tűzzel folytatódott. Az ukrán fegyveres erők állásait Moscsunban , ahol a 2. világháború alatt előkészített erős erődítmény található, ütés érte.
Videó lejátszó

Jelentős orosz légierő egységei a kijevi régióban, Bucha városában helyezkedtek el, 7 km-re. Kijevtől északnyugatra . Nyilván ezek a csapásmérő egységek a városba készültek betörni. A várostól keletre a harcok Brovarytól északkeleten és keleten folytak .Az orosz hadsereg Orlan-10 UAV-ja AFU harci felszerelések koncentrációját és nagyszámú katonai személyzetet tárt fel egy vasútállomáson Csernyihiv külvárosában . A tüzérség csapást mért egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra, megsemmisítve a létesítményt, valamint 20 darab fegyvert és katonai felszerelést.

Mikolajiv térségében a város északi részén dúltak a harcok, amelyek egy támadás visszaverésére készültek. Az Orosz Fegyveres Erők a maga részéről eddig a Krivoj Rog és Nikopol felé történő előrenyomulásra szorítkoztak, és elfoglalták Herszon régió többi települését, és kinyilvánították annak teljes ellenőrzését.

Odessza arra várt, hogy az orosz fekete-tengeri flotta partraszállást indítson. Az odesszai AFU parancsnokság attól tartott, hogy az orosz fegyveres erők csapást készülnek Odesszára Mikolaivtól északra. Ezért a térségben megmaradt AFU-erők jelentős része Odessza térségében volt, bár elméletileg enyhíteni tudták a blokád alá eső Mikolaivot. Március 15-e és 16-a között éjjel kezdtek érkezni a hírek arról, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta hajói tüzérségi és rakétatámadást indítottak az odesszai régió tengerparti övezetében, Tuzla falu közelében.

A nap folyamán Harkov környékén folytatódtak a harcok . A front ezen szakaszán az orosz hadsereg azt a taktikát is átvette, hogy hatalmas tüzérségi lövedékekkel és légicsapásokkal elnyomja az ellenséges ellenállást.

Izyum környékén a Harkovból előrenyomuló orosz fegyveres erők egyértelműen Szlavjanszk felé nyomták az AFU-t. Az Izyumtól délkeletre húzódó hidakat erre tekintettel aktívan aláásták. Maga a Szlavjanszk-Kramatorszk agglomerációt is támadás érte, ami jó előrevetíti a városért folytatott harcok közelgő kezdetét.

A Mariupol elleni támadás folytatódott. A DPR egységek számos területen előrehaladtak. Ugyanakkor az ukrán fegyveres erők továbbra is makacs és szervezett ellenállást tanúsítottak. A városban harcoló felek a teljes kiesésig harcoltak, és alig vagy egyáltalán nem érkezett jelentés az elfogottságról. Az ukrán fegyveres erők 53. gépesített dandárja szinte teljesen megsemmisült. A hírek szerint az AFU vezérkara a dandár feloszlatását fontolgatja annak hatalmas veszteségei miatt.A mariupoli jelentések szerint a városon belüli harcokat kizárólag a DPR erői folytatták. A csecsenföldi katonákból álló orosz egységek mindeddig nem léptek be a közvetlen harcba.

Március 15-én a Donyecki Népköztársaság támadó egységei 8 kilométerrel visszaszorították az Ukrán Fegyveres Erőket Horlivka közelében, a DPR északi részén.

Az előrenyomuló egységek soraiban egy szemtanú arról számolt be, hogy „az ellenség elmenekült, hátrahagyva a sebesülteket. Ezt a sikert az ott vezető parancsnok feltétlen profizmusának tulajdonítom. Ő nem tábornok…” Ennek eredményeként Verkhnetoretske (Horlivka szektor) közelében a DPR erőinek sikerült tüzérségi és légi támogatással előrenyomulniuk, és közvetlen veszélyt teremtettek az Avdejevka felé vezető út elzárásával, valamint lehetőség nyílt egy további offenzíva kidolgozására Dzerzsinszk felé.

Az északnyugati Donyeckkel határos Avdiivka ipari övezetben a korábban offenzívát indított DPR egységei kénytelenek voltak visszavonulni.

Március 15-én késő este az avdiivkai oldalról az ukrán fegyveres erők újabb csapást mértek egy Tochka-U taktikai rakétával, ezúttal az északkeleten határos Makiivka nagy településre.

A harcok Ugledar közelében és Marinka-Kurakhovo felé folytatódtak . Az ukrán fegyveres erők lassan visszavonultak, de az ukrán egységek ellenállása nem volt szervezetlen. Az AFU parancs ebben az irányban próbált időt nyerni, mielőtt a következő védelmi vonalra vonult volna vissza.Az LPR csapatai Popasna nyugati részén folytatták a harcot, és elfoglalták Rubizsne legalább felét, Liszicsanszktól és Szeverodonyecktől északra. A harcok ott is folytatódtak, valamint Szeverodonyeck külvárosában . Ezenkívül a köztársaság csapatai az egykori harkovi és luhanszki régiók közigazgatási határán horgonyoznak le.

A Kijev által ellenőrzött Rubizsnéből evakuálni próbáló emberek elmondták, hogy az ukrán katonák tüzet nyitottak autójukra, egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek. A családot egy „Gyermekek” feliratú autóval evakuálták.

Az LPR erői eltávolították a családot a tűz alól, és kórházba szállították őket. Az ukrán katonák lelőtték a fiú nagyapját. A videóban a dédnagyapja, a fiú nagymamája és a halott férfi lánya (a fiú anyja) beszél az esetről. Szerintük a család többi tagjának csak azért sikerült életben maradnia, mert az orosz katonák szó szerint kihúzták őket az ukrán nacionalisták céltűzéből.

A felszabadult Volnovakha lakóinak több száz tanúvallomása szól arról, hogy az ukrán katonák a pincéjükben lőttek lakóházakat lőtt tankokból. Ezt szórakozásból tették, és azért, hogy a visszavonulás előtt a lehető legtöbb épületet lerombolják a városban. Az AFU katonái civileket raboltak ki és személyi járműveket loptak el. Mielőtt visszavonultak volna, teljesen lerombolták a városi kórházat. A betegeket és az egészségügyi személyzetet a kórház alagsorában tartották. Jelenleg a város összes épületének és építményének több mint 85%-a teljesen vagy részben megsemmisült. A DPR MOD egységei és a segélyszolgálatok humanitárius segélyeket szállítanak a városba, és megkezdték az aknamentesítést és az utcák megtisztítását.

Az alábbi videók szemtanúk történetét mutatják be.

Mariupolban meg lehetett kezdeni a civilek evakuálását, mivel a DPR egységei elfoglalták a város peremén lévő periférikus területeket, és átvették az irányítást a kijáratok felett. Sokan saját felelősségükre törnek át a város kijárataira, és azokat a városon belüli utakat választják, ahol nincsenek ukrán katonák.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a nacionalisták a város minden megközelítését elaknázták, felrobbantották a hidakat, Mariupol lakónegyedeit , óvodákat és iskolákat, egészségügyi létesítményeket és egyéb civil infrastruktúrát.

Az alábbi videón az ukrán „újságíró” élő adásban mindenekelőtt orosz gyerekek meggyilkolására szólított fel, utalva bálványa, Adolf Eichmann náci bűnöző kijelentéseire. Mert akkor – mondta – a gyerekek nem fognak felnőni, és nem állnak bosszút. Ha náciknak neveznének bennünket, nem kellene szégyellnünk... – tette hozzá.

Ezek a kijelentések nagyon jól megmagyarázzák az AFU nacionalista egységei harcosainak viselkedését, amelyet a 8 éves konfliktus során tanúsítottak.

Adolf Eichmann [ német-osztrák SS- Obersturmbannführer volt, és a holokauszt – a náci terminológiával az úgynevezett „végső megoldás a zsidókérdésre” – egyik fő szervezője.

Március 15-én komoly állományátalakítások voltak az Ukrajnai Egyesített Erők Művelete (JFO) parancsnokságán. Az ukrán fegyveres erők veresége miatt Donbászban Zelenszkij elbocsátotta Pavljuk parancsnokot, és helyettesét, Moszkaljov tábornokot nevezte ki erre a posztra. Feltételezhető, hogy az ukrán vezetés elvesztette iránta vetett bizalmát Pavljuk tábornok teljes képtelensége az AFU védelmének irányítására, valamint Volnovakha elvesztése és az ukrán csapatok mariupoli blokádja.


A döntő tényező azonban Pavljuk eltávolításában az volt, hogy Donyeck belvárosában 21 civilt megölt és 37-et megsebesített Tocska-U taktikai rakétarendszer fürt típusú robbanófejjel. Ez erős próba volt Ukrajna politikai vezetése számára. , amely különösen érzékeny volt Kijevnek a nyugati külső pénzügyi és katonai segítség iránti növekvő igényének hátterében.

Megjegyzések