A Föld Csak 3 Hónapra Való Élelmiszerrel Rendelkezik – Ha Leáll A Termelés, Az Emberiségnek Nincs Mit Ennie „90 Nap Múltán”


Írta: Michael Snyder

Sokkal közelebb vagyunk egy potenciális globális kataklizmához, mint azt a legtöbb ember el merné képzelni. Jelenleg a politikai spektrum minden részéről érkező vezetők nyíltan figyelmeztetnek bennünket , hogy világméretű élelmiszerválság közeleg. Ám amikor a nyugati világban az emberek hallanak ilyen figyelmeztetésekről, a legtöbben azt feltételezik, hogy ez csak olyasmi lesz, ami Afrikában vagy Ázsiában érinti a szegényeket. Sajnos ezúttal nem így lesz. Valóban példátlan területen vagyunk, és olyan dolgok fognak megtörténni az elkövetkező hónapokban, amelyek egykor teljesen elképzelhetetlenek lettek volna.

A globális éhezés már az elmúlt néhány évben folyamatosan nőtt a COVID-járvány miatt, és most 2022-ben az események összefolyása egy igazi globális rémálom kialakulásával fenyeget.

Jelenleg még olyan ételeket eszünk, amelyeket korábban termesztettünk, de az lesz az igazi probléma, amit a következő hónapokban nem termesztünk meg.

Mert az igazság az, hogy egyáltalán nem sok pufferrel dolgozhatunk.

David Friedberg „korai Google-vezető, aki elindította a mezőgazdasági biztosítótársaságot, a Climate Corporationt”, és most azt mondta az All-In podcastnak, hogy a Föld „90 napos élelmiszerellátáson” működik …


„Az egész Föld bolygó 90 napos élelmiszer-ellátást biztosít, ami azt jelenti, hogy amint abbahagyjuk az élelmiszertermelést, az emberek 90 napon belül elfogynak az élelemből.”

Becslések szerint jelenleg megközelítőleg 7,9 milliárd ember él a bolygón, és mindenki étkeztetése igazi kihívás még akkor is, ha minden tökéletesen megy.

Sajnos a globális körülmények az elmúlt néhány évben nem voltak tökéletesek, és Friedberg szerint az új globális energiaválság a műtrágya kulcsfontosságú összetevőinek költségeit teljesen őrült szintre emelte …


„A nitrogén ára 200 dollárról 1000 dollárra, a kálium ára 200 dollárról 700 dollárra, a foszfor ára pedig 250 dollárról 700 dollárra nőtt. Tehát most olyan drága egy növényt termeszteni, hogy a világon sok gazdálkodó hektárokat von ki a termelésből. Tehát idén kevesebbet fognak nőni, mint egyébként, mert olyan drága, és nem jutnak műtrágyához” – magyarázta. "Csökkenni fognak az élelmiszerkészletek, és ez katasztrofális lesz."

Világszerte sok gazdálkodó próbál meg idén műtrágya nélkül termeszteni élelmiszert, de ennek eredményeként sokkal kevesebb élelmiszert termesztenek.

Egyik legújabb videójában Chris Martenson a foszforral termesztett rizsnövényeket hasonlította össze azokkal a rizsnövényekkel, amelyek nem kaptak foszfort.

Teljesen lenyűgözött a különbség .

Ahogy a globális élelmiszertermelés rohamosan csökken, egyszerűen nem lesz elegendő élelem mindenkinek az elkövetkező hónapokban.

Természetesen a gazdag nemzetek felvásárolják azt, ami rendelkezésre áll, és közben feldobják az árakat, a szegényebb nemzetek pedig kimaradnak.

Valójában ez már kezd megtörténni. Márciusban a valaha mért leggyorsabb havi ütemben emelkedett az élelmiszerek világpiaci ára …


Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) márciusi élelmiszerár-indexe 159,3 pontot nyomtatott márciusban, 19,15 ponttal többet, mint februárban, amikor már rekordmagasságokat ért el. Az index 33,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszerárak márciusi emelkedése elképesztő, 12,64%-os anyaország – majdnem kétszerese a korábbi rekord havi emelkedésnek…

Ha „vörös zászlókat” keres, most talált egyet.

A világ egyes részein már elkezdődtek az élelmiszerlázadások. Például itt láthat egy klipet a perui zavargásról .

Az elkövetkező hónapokban ez csak rosszabb lesz.

Az ukrajnai háborúnak köszönhetően csak a múlt hónapban csaknem 20 százalékkal drágult a búza…


A háború 17%-kal növelte a gabonaárakat az elmúlt hónapban az ukrajnai búza- és kukoricaexportot korlátozó kikötők bezárásával. Az orosz exportot pénzügyi és szállítási problémák is lassították.

A búza világpiaci ára 19,7%-kal emelkedett márciusban, míg a kukorica ára 19,1%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, rekordot döntött az árpa és a cirok áraival együtt.

Amint arról korábban is beszéltem, Oroszország és Ukrajna általában hatalmas mennyiségű élelmiszert exportál a bolygó többi részére.

De ez idén nem így lesz.

Sajnos az előrejelzések szerint 2022- ben több mint felére csökken a kukoricatermelés Ukrajnában …


Ukrajna a kukorica, a napraforgóolaj és a búza egyik legnagyobb exportőre a világon. A Bloomberg szerint az orosz ukrajnai invázióból adódó fennakadások felkeltették a félelmeket, hogy a háború sújtotta ország terméskibocsátása 50%-kal csökkenhet idén.

Az UkrAgroConsult ag-szakértő előrejelzési adatai szerint Ukrajna kukoricatermelése akár 19 millió tonna is lehet, ami a tavalyi 41 millió tonnának körülbelül a fele.

Az ukránok pedig már bejelentették, hogy idén egyáltalán nem exportálják a termelésüket, mert szükségük van rá a saját lakosságuk élelmezéséhez a háború alatt.

Itt az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járvány tovább eszkalálódik, és ennek eredményeként a tojás ára több mint kétszeresére nőtt az elmúlt hetekben…


Egy halálos és rendkívül fertőző madárinfluenza arra kényszeríti az amerikai gazdákat, hogy több millió tojást tojótyúkokat öljenek meg, csökkentve az ország tojáskínálatát és megemelve az árakat.

Az USDA napi Midwest regionális tojásjelentése szerint csütörtökön a kiskereskedők 2,80 és 2,89 dollár közötti összeget fizettek egy tucat nagy, A osztályú fehér tojásért Közép-Nyugaton. Brian Earnest, az agrárvállalkozások számára pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Cobank fehérjeipari elemzője által összeállított adatok szerint ez több mint kétszerese annak a nagyjából 1,25 dollárnak, amibe márciusban kerültek.

Ez rendkívül riasztó.

Tehát mi fog történni, ha ez a járvány továbbra is minden hónapban csirkék millióit irtja ki?

Eközben bizonyos, régóta dúló hiányok mára elérik a kritikus szinteket. Például a Walgreens bejelentette , hogy megkezdi a baba tápszer adagolását…A pandémiával összefüggő ellátási lánc problémái miatt a babahelyettesítő tápszerek országos hiánya arra kényszerítette az egyesült államokbeli kiskereskedőket, mint a Walgreens, hogy adagolják a rendkívül fontos terméket.

A cég – az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszertári üzletlánca a CVS mögött – pénteken közölte, hogy az ellátási lánc válsága közepette 9021 egyesült államokbeli telephelyén egyszerre három csecsemő- és kisgyermektápszer-vásárlásra korlátozza vásárlóit.

Ennek nem kellett volna megtörténnie.

Az optimisták szerint a dolgoknak ekkorra vissza kellett állniuk a normális kerékvágásba.

De ehelyett a dolgok még rosszabbra fordulnak.

A Daily Mail szerint „az összes legkelendőbb tápszer 29 százaléka elfogyott a boltokban szerte az országban”.

Sajnos ez még csak a kezdet.

Mindenki egyetért abban, hogy a globális élelmiszerválság erősödni fog az elkövetkező hónapokban, és David Friedberg arra próbál figyelmeztetni bennünket , hogy mi történhet, ha széles körben elterjedt pánik tör be…

„Nem tudok a halálról, éhínség lesz. Az éhínség a kalóriahiány. Lesznek stratégiai tartalékok, de ez nem lesz elég. Nem leszünk elegen. Ahogy az ellátási láncokat felállítják, az nem lesz elég” – mondta. „Amint azt minden piacon tudja, amikor szűkös, az emberek bejönnek és gyorsabban vásárolnak. Tehát ez egy piaci dinamika. Nem mintha az emberek fizikailag kenyeret halmoznának fel, hanem az árukereskedők, az országok, a stratégiai tartalékok elkezdik felvásárolni, amit tudnak, hogy felkészüljenek az éhínségre… az árak még magasabbak, és ez kiszorítja a többi embert a piacról. Az egész gyorsan csúnya dologgá lesz."

Újra és újra figyelmeztettek bennünket, hogy ez közeleg, és most itt van.

Bizonyára észrevette, hogy cikkeim az utóbbi időben a szokásosnál hosszabbak lettek, és ez azért van, mert sokkal több információt kell megosztanom veletek minden nap.

Valóban egy teljes bolygói vészhelyzetbe lépünk, és megpróbálok mindent megtenni, hogy riadót fújjak.

Sajnos a lakosság nagy része még mindig nem veszi komolyan ezt a válságot.

Nagyon sok ember teljesen meg van győződve arról, hogy mindig számíthat a rendszerre, és sokan továbbra is ezt fogják hinni, még akkor is, ha a rendszer szó szerint összeomlik körülöttük.Megjegyzések