A Globális Műtrágyahiány Azt Jelenti, Hogy 2022-Ben Sokkal Kevesebb Élelmiszert Termesztenek A Bolygón


Írta: Michael themostimportantnews.com. 

Soha nem gondoltam volna, hogy 2022-ben ennyit fogok írni a műtrágyáról. Amikor felnőttem, csak két dolgot tudtam a műtrágyáról. Tudtam, hogy elősegíti a dolgok növekedését, és tudtam, hogy rossz szaga van. De manapság a szakértők azt mondják nekünk, hogy a műtrágya globális hiánya szörnyű éhínségekhez vezethet szerte a világon. Jelenleg nagyon nagy mértékben még mindig 2021-ben előállított élelmiszereket eszünk. De az év végére már nagyon nagy mértékben 2022-ben gyártott ételeket fogunk enni. Sajnos mindannyiunk számára ez Úgy tűnik, hogy a műtrágya hiánya azt jelenti, hogy 2022-ben sokkal kevesebb élelmiszert termesztenek, mint azt eredetileg várták.

Az energiaárak soha nem látott robbanásának köszönhetően már az ukrajnai háború előtt is műtrágya-válsággal kellett szembenéznünk, de most ez a háború határozottan magasabb szintre emelte a dolgokat.

Normális körülmények között a világ műtrágyáinak nagy része Oroszországból, Fehéroroszországból vagy Ukrajnából érkezik …


A műtrágyahiány fokozza az ukrajnai háború bizonyos alapvető élelmiszerek árára és szűkösségére gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos aggodalmakat.

A Morgan Stanley szerint Oroszország és Fehéroroszország együttesen a világ hamuzsírexportjának mintegy 40%-át biztosította. Az orosz exportot szankciók sújtották. Februárban továbbá egy nagy fehérorosz gyártó vis maiort hirdetett – kijelentette, hogy nem tudja betartani a szerződését rajta kívül álló erők miatt.

Oroszország a világ karbamidjának 11%-át és az ammónium-nitrát 48%-át is exportálta. A Morgan Stanley szerint Oroszország és Ukrajna együtt a nitrogénből és foszforból, valamint káliumból készült műtrágyák 28%-át exportálja.

A globális éhezés 2020-ban és 2021-ben is jelentősen megnőtt, de amivel az elkövetkező hónapokban foglalkozni fogunk, az teljesen más lesz, mint bármi, amivel a múltban foglalkoztunk.

Valójában az egyik árucikk-szakértő , akit a CNBC megkérdezett, rendkívül pesszimista a jövőt illetően…

„Mindez kettős, ha nem háromszoros csapás” – mondta Bart Melek, a TD Securities árupiaci stratégiáért felelős globális vezetője. „Geopolitikai kockázatunk, magasabb inputköltségeink és alapvetően hiányaink vannak.”

Még soha nem láttunk ehhez hasonlót.

2021 eleje óta egyes műtrágyák ára „több mint duplájára”, egyes műtrágyák ára pedig több mint háromszorosára ...


Egyes műtrágyák ára több mint kétszeresére nőtt. Melek például azt mondta, hogy a Vancouverben forgalmazott hamuzsír 2021 elején körülbelül 210 dollár volt tonnánként, jelenleg pedig 565 dollár. Hozzátette, hogy a Közel-Keletre szállított karbamid tonnánkénti ára 268 dollár volt a chicagói kereskedelmi táblán 2021 elején, értéke kedden pedig 887,50 dollár volt.

És a világ egyes részein ez még rosszabb.

Peruban a műtrágyák ára „majdnem négyszeresére” emelkedett

Az Ukrajna elleni orosz invázió által súlyosbított globális műtrágyaprés veszélyezteti a rizstermelést Peruban, ahol a vetőmag több tízmillió ember számára alapvető élelmiszer.

A perui rizstermelők szövetsége szerint a terménytápanyag-karbamid ára csaknem négyszeresére nőtt a kínálat szűkössége miatt, ami növelte a termelők költséginflációját.

Ugyanez a cikk azt is elmagyarázza, hogy sok perui gazdálkodó egyáltalán nem engedheti meg magának, hogy ebben az évben növényeket ültessen.

Ha ez ismerősen hangzik, az azért van, mert hónapok óta figyelmeztetek erre.

Különösen itt, az Egyesült Államokban egyszerűen nem lesz jövedelmező sok gazdálkodó számára a kukoricatermesztés ebben az évben, mivel a kukoricának nagy mennyiségű műtrágyára van szüksége.

Világszerte jóval kevesebb műtrágyát használnak majd 2022-ben, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb élelmiszert fognak termeszteni.

Éhínségek lesznek, és egy szakértő még arra is figyelmeztet, hogy az élelmiszerhiány „meg fogja érinteni az alacsonyabb jövedelemeloszlású embereket Észak-Amerikában”


"Az élelmezésbiztonság olyan mértékű eróziójáról beszélünk, amilyenre régóta nem volt példa, és úgy gondolom, hogy ez meg fogja érinteni az észak-amerikai alacsonyabb jövedelemeloszlású embereket" - tette hozzá.

De mindaddig, amíg tisztességes jövedelme van, az elkövetkező hónapokban továbbra is el tud menni a boltba és vásárolni élelmiszert.

Lehet, hogy sokkal többe kerül.

A Tucker Carlsonnak adott közelmúltbeli interjú során Ben Riensche farmer arra figyelmeztetett, hogy az amerikaiak hamarosan havi ezer dollárral többet fizethetnek élelmiszereikért...


„A műtrágyaárak szárnyalása valószínűleg kiugró élelmiszerárakat fog hozni. Ha ideges, hogy a benzin gallononként egy-két dollárral drágul, várja meg, amíg élelmiszerszámlája megemelkedik havi 1000,00 dollárral, és ez nem csak az árban nyilvánul meg. Ez lehet mennyiség is. Lehet, hogy az üres polc szindróma kezdődik."

Megengedheti magának, hogy havonta 1000 dollárral többet fizessen az élelmiszerekért?

Ha nem, jobb, ha most készletet gyűjt, miközben az árak még viszonylag ésszerűek.

Természetesen vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem fog tudni felhalmozni, mert egyszerűen nincsenek meg.

Országszerte fokozódik a hiány, és különösen azt tapasztaltuk, hogy egyes üzletekben aggasztó tésztahiány kezd kialakulni. A következő egy cikkből származik, amelyet most tettek közzé az All News Pipeline-on


Először tojás volt, most pedig tészta is.

A tojások már jó egy hete hiányoznak, és tegnap reggel meglepődve láttam, hogy a tészta is többnyire csupasz. Ezenkívül néhány polc rendelkezik a régi COVID-trükkel, hogy mindent össze kell nyomni a polc elejéig!

Ez a Sioux Fall SD!

Több mint egy hétig nincs tojás!

Nagyon kevés tészta maradt!

A tojáshiány természetesen összefügg a tésztahiánnyal, mert a tojást a tésztakészítéshez használják fel.

Megpróbáltam elmagyarázni olvasóimnak, hogy ez az új madárinfluenza-járvány nagyon-nagyon nagy dolog lesz. Mint tegnap említettem , kevesebb, mint két hónap alatt már 28 millió csirke és pulyka halt meg, és a dolgok már annyira rosszak, hogy a tészta kezd eltűnni boltjaink polcairól.

Ha már ilyen őrültek a dolgok, milyenek lesznek a körülmények hat hónap múlva?

Érdemes lehet ezen elgondolkodni.

Évek óta próbálom megkongatni a vészharangot egy közelgő globális éhínség miatt, és most itt van.

A globális élelmiszerlázadások már elkezdődtek , de amit eddig láttunk, az csak a jéghegy csúcsa.

Ahogy a cikk elején mondtam, egyelőre még mindig nagyrészt tavaly gyártott élelmiszereket eszünk.

Csak várja meg, amíg elérkezünk az idei év végére és még tovább.

Nem lesz szép.

A példátlan idők példátlan intézkedéseket követelnek, és remélem, hogy ez a cikk sürgős intézkedést fog adni Önnek.

Sajnos a legtöbben még mindig azt hiszik, hogy valahogy minden rendben lesz, és ezért nem tesznek semmit a felkészülésért, amíg már túl késő.

Megjegyzések