Hamisan vádolják az oroszokat a kijevi régió elhagyása közbeni pusztítással.


Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy nem igazak Kijev információi az ukrán Butcsában történt tömeggyilkosságokról, a felvételt pedig színpadra állították.

Az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy minden tény megdönthetetlenül megerősíti, hogy a buchai fotók és videókockák a kijevi rezsim újabb színrevitelei a nyugati média számára, ahogyan Mariupolban a szülészeti kórházzal és más városokban is történt.

 

Ezt a Bucháról készült videót szinte az összes ukrán média egyszerre osztotta meg. A visszapillantó tükörben egy ukrán zombit láthatunk felkelni, aki valószínűleg interjút ad az újságíróknak.

 

Hozzátették, hogy:

— Az orosz csapatok minden egysége március 30-án teljesen kivonult Buchából, és ezek a felvételek az azt követő 4. napon jelentek meg, amikor az SBU tisztjei és az ukrán tévé képviselői megérkeztek oda;

— Az orosz katonák buchai tartózkodása alatt egyetlen civil sem sérült meg;

— 452 tonna humanitárius segélyt szállítottak és adtak ki civileknek orosz katonák a kijevi régió településein.

Az orosz erők kivonását követően a kijevi régióból a főváros közelében található városok, ahol éppen most fejeződtek be a heves harcok, most az ukrán média fő területei. A helyiek által napokkal ezelőtt megosztott felvételek megerősítették, hogy az orosz kivonulás során kitört heves összecsapásokban civilek haltak meg.

Amint az ukrán újságírók a környékre értek, kiderült, hogy Bucha utcáit holttestek borítják. Nyilvánvalóan az orosz katonákat hibáztatják, hogy tömegesen lövöldöznek civilekre, amikor elhagyják a területet.

Ugyanakkor az ukrán parancsnokok interjúikban megerősítik, hogy az AFU tüzérségi egységei nagy offenzív hadműveletet hajtottak végre a Buchából kivonuló orosz erők ellen. Az ukrán állítást, miszerint összecsapások törtek ki a városból, és az ukrán tüzérség megvárta, amíg az orosz tankok elhagyják az utcákat, szintén cáfolják az ukrán fegyveresek által megosztott videók.

Számos kráter látható az utcákon, valamint megsemmisült orosz tankok.

Miközben az orosz csapatok kivonultak, az AFU heves tüzérségi tüzet nyitott, hogy a lehető legtöbb orosz felszerelést megsemmisítse. Ennek eredményeként nagyszámú civil halt meg.

Az AFU egy hónapja blokád alá vette az embereket a háború sújtotta városban, amikor felrobbantották az Irpenbe vezető hidakat.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója már ürügyül használta a színpadra állított videókat, hogy fegyvereket kérjen nyugati országoktól a Twitteren.

Megjegyzések