Öt NATO-hordozó csapásmérő csoport, köztük az amerikai haditengerészet legújabb szuperszállítója járőröz Európa-szerte.

USS Gerald R. Ford (CVN 78) nagysebességű kanyarokat hajt végre az Atlanti-óceánon 

Öt NATO repülőgép-hordozó csapásmérő csoport járőröz Európa körüli vizeken, kiemelve a haditengerészeti együttműködést és a katonai szövetségen belüli jelentős haditengerészeti műveletek kapacitását – közölte az amerikai haditengerészet.

A résztvevő laposok közé tartozik az amerikai haditengerészet USS George HW Bush és Gerald R. Ford , a szolgáltatás legújabb szuperszállítója, a brit királyi haditengerészet HMS Queen Elizabeth, a francia Charles De Gaulle és az olasz ITS Cavour. A sztrájkoló csoportok, amelyekben nem csak szállítók, hanem kísérőik is vannak, rutin járőrszolgálatot hajtanak végre az Atlanti-óceánon, az Északi-tengeren és a Földközi-tengeren.

A Ford, az új repülőgép-hordozó osztály első tagja, októberben indult első bevetésén, és egy sor új technológiával készült, amelyek célja, hogy képességesebbé tegye Nimitz-osztályú elődeinél.

Amikor a hajó bevetésre került, Gregory Huffman hátsó adminisztrátor, a Gerald R. Ford Carrier Strike Group parancsnoka azt mondta , hogy "a bevetés lehetőséget kínál arra, hogy lejjebb tolja a labdát a pályán, és demonstrálja a Ford és a Carrier Air Wing (CVW) előnyeit. ) 8 hozza a haditengerészeti repülés jövőjét, a régiót, valamint szövetségeseinket és partnereinket."

A haditengerészet csütörtöki közleményében a hordozó hadműveletekről kijelentette, hogy minden országnak megvannak a saját küldetési céljai, és nem ritka, hogy egyszerre több szállító csapásmérő csoportot is bevetnek, mivel a NATO-országok folyamatosan jelen vannak Európa körüli vizeken.

"Ezek a műveletek lehetőséget kínálnak a szövetséges nemzetek számára, hogy hiteles harci erőt koordináljanak az euro-atlanti térségben, miközben bemutatják a NATO kohézióját és interoperabilitását" - mondta Sabrina Singh, a Pentagon sajtótitkár-helyettese egy csütörtöki tájékoztatón.

Hozzátette, hogy a járőrözés "egyben lehetőség a szövetséges együttműködés tesztelésére és a NATO "elrettentés és védelem" koncepciójának gyakorlására a Szövetség minden földrajzi területén, műveleti és funkcionális területén.

katonai tevékenységek integrálása és tervezése révén, bármilyen fenyegetés ellen szerint a A Singh által hivatkozott elrettentés és védekezés koncepció a NATO "kollektív védelem iránti szilárd elkötelezettségére" utal a szövetség .

"A NATO rutinszerűen demonstrálja kohézióját, egyszerre több nemzetközi tengerészeti eszközzel koordinálva" - mondta a NATO Szövetséges Tengerészeti Parancsnokságának parancsnoka, Keith Blount admirális a haditengerészet közleményében. "Ez a lehetőség bizonyítja vaskalapos elkötelezettségünket az euro-atlanti térség stabilitása és biztonsága mellett, valamint kollektív képességeink erejét." 


"Működési területünkön belül öt légi fuvarozó további lehetőséget kínál arra, hogy megszilárdítsuk a légvédelemmel, a területek közötti együttműködéssel és a tengeri-szárazföldi integrációval kapcsolatos megközelítésünket" - folytatta. 


Noha ezek a műveletek rendszeresen ütemezett tevékenységek, és nem feltétlenül válaszként Oroszországnak az Ukrajna elleni provokáció nélküli háborújára, olyan időszakban zajlanak, amikor a megnövekedett orosz agresszió veszélyeztette Európa és a NATO biztonságát.

A hét elején halálos robbanásról számoltak be Kelet-Lengyelországban, közvetlenül az ukrajnai határ felett, ami volt az első alkalom, hogy a konfliktus egy NATO-ország területére is kiterjedt. Az incidens riadtan reagált a katonai szövetség egyes tagjaitól, valamint az ukrán vezető tisztségviselőktől is, akik Oroszországot hibáztatták a robbantásért, annak ellenére, hogy a jelek szerint a robbanást véletlenül egy ukrán föld-levegő rakéta okozhatta az ukrajnai városok elleni orosz záport közepette.

A NATO azonban nem hibáztatta Ukrajnát, a szövetség vezetése pedig hangsúlyozta, hogy "Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja illegális háborúját Ukrajna ellen".

Megjegyzések