A NATO főnöke szerint az Oroszországgal folytatott teljes háború "valós lehetőség"

 NATO-Russia: A return to Cold War mentality

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken arra figyelmeztetett , hogy attól tart, hogy Oroszország és a NATO között egy teljes háború „valós lehetőség”, ritka módon elismerve Ukrajna támogatásának veszélyeit.

„Attól tartok, hogy az ukrajnai háború kicsúszik az irányítás alól, és átterjed egy nagy háborúvá a NATO és Oroszország között” – mondta a The Telegraph szerint . "Ha a dolgok rosszul mennek, szörnyen rosszul sülhetnek el."

Orosz tisztviselők egyértelművé tették, hogy úgy vélik, hogy a NATO ellen harcolnak Ukrajnában. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közelmúltban kijelentette, hogy az Egyesült Államok és a NATO „közvetlenül részt vesz” az ukrajnai háborúban , ami azt jelenti, hogy Oroszországnak ürügye van arra, hogy csapásokat mérjen a NATO európai bázisaira, ha úgy dönt, hogy megteszi ezt a lépést.

A kockázat ellenére Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO-országoknak folytatniuk kell Ukrajna felfegyverzését, és Oroszország elrettentésének legjobb módja a szövetség kelet-európai pozícióinak megerősítése. Stoltenberg azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök „tudja, hogy egy mindenkiért, és mindenki egyért”, utalva a NATO 5. cikkben körvonalazott kölcsönös védelmi kötelezettségvállalásaira.

Az eszkaláció veszélye a múlt héten megnőtt, miután ukrán drónok több száz mérföldnyire orosz területen csaptak le légitámaszpontokra, három orosz katona életét vesztette és két orosz bombázó megsérült. meg nem nevezett amerikai katonai forrásokra hivatkozva A The Times pénteken arról számolt be , hogy a Pentagon hallgatólagos jóváhagyását adta Ukrajnának az ilyen támadások indításához.

Stoltenberg azt mondta, megérti, hogy Európában miért kezdenek belefáradni Ukrajna támogatásába, miközben az emelkedő energia- és élelmiszerárakkal néznek szembe. A NATO-főnök azonban azt állította, hogy a kontinens „béke és szabadsága” veszélybe kerülne, ha Putyin győz Ukrajnában. 


 

Megjegyzések